Sürdürülebilir büyüme için yeşil dönüşüme dev destek
Türkiye’nin 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP), sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen yeşil dönüşüm sürecine yönelik kapsamlı politikaları devreye alıyor. Bu süreçte enerji yoğun sektörlerde enerji verimliliğinin artırılması ve rekabet gücünün korunması öncelikli olacak.
OVP ile yeşil dönüşüm sürecini hızlandırmak ve uluslararası düzenlemelere uyumu güçlendirmek amaçlanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artırılarak enerji verimliliği yükseltilecek. Ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeni mevzuat düzenlemeleri yapılarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.
İKİNCİ ULUSAL KATKI BEYANI VE 2053 STRATEJİSİ
Türkiye, sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğine uyum sağlama hedefleri doğrultusunda "İkinci Ulusal Katkı Beyanı"nı hazırlayacak ve 2053 "Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi"ni tamamlayacak. Bu çalışmalarla Türkiye'nin düşük karbonlu ekonomiye geçişi hızlanacak.
KARBON FİYATLANDIRMA MEKANİZMASI
Yeşil dönüşüm sürecinde rekabet gücünü korumak ve Avrupa Birliği’nin (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (SKDM) etkilerini en aza indirmek için karbon fiyatlandırma mekanizması oluşturulacak. Ayrıca karbon vergisi ve diğer karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerindeki etkileri analiz edilecek.
YEŞİL FİNANS STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI
Yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla "Yeşil Finans Stratejisi ve Eylem Planı" uygulamaya konulacak. AB ve diğer uluslararası taksonomi örnekleriyle uyumlu "Ulusal Yeşil Taksonomi" çalışmaları tamamlanacak. Ayrıca işletmelerin kurumsal sürdürülebilirlik raporları hazırlayabilmesi için gerekli standartlar oluşturulacak.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE ŞARJ İSTASYONLARI
Ulaşımda net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, elektrikli araçların yaygınlaştırılması için şarj istasyon ağı genişletilecek. Özellikle yerli elektrikli araçların kullanımının teşvik edilmesiyle yeşil dönüşüme yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri desteklenecek.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRAN PROJELER
Enerji yoğun sektörlerde, rekabetçilik ve yerli üretim dikkate alınarak enerji verimliliğini artıran projeler desteklenecek. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi artırılarak, enerjide ithal kaynaklara olan bağımlılık azaltılacak. Bu kapsamda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projeleri geliştirilecek.
DÖNGÜSEL EKONOMİ VE SIFIR ATIK UYGULAMALARI
Döngüsel ekonomi anlayışıyla uyumlu yatırımlar Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile teşvik edilecek. Ayrıca sıfır atık uygulamaları yaygınlaştırılacak ve orman varlığının korunup genişletilmesi sağlanacak.
Yeşil dönüşüm sürecine yönelik bu politikalar Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve düşük karbonlu ekonomi hedeflerine ulaşmasını sağlayacak.