TCMB rakamları açıkladı! Özel sektörün yurt dışı kredi borcu ağustosta ne kadar oldu?

TCMB rakamları açıkladı! Özel sektörün yurt dışı kredi borcu ağustosta ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Ağustos 2024 verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna kıyasla 11,2 milyar dolar artarak 175,4 milyar dolara yükseldi.

Ekonomi

16.10.2024, 11:34

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2024 dönemine ilişkin özel sektörün yurt dışı kredi borcu istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 11,2 milyar dolar artışla 175,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Artış, hem uzun vadeli hem de kısa vadeli kredi borçlarının yükselmesinden kaynaklandı.

Bankalar kesenin ağzını açtı: emekli promosyonu için dev fırsat! Bankalar kesenin ağzını açtı: emekli promosyonu için dev fırsat! Haberi Görüntüle

UZUN VADELİ BORÇLAR ÖNE ÇIKIYOR

Ağustos 2024 itibarıyla özel sektörün uzun vadeli kredi borcu 8,6 milyar dolar artış göstererek 163,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. Kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 2,6 milyar dolarlık artışla 11,8 milyar dolar oldu.

Bankaların uzun vadeli kredi borçları, 2023 yıl sonuna göre 1,5 milyar dolar artarak 18,1 milyar dolara yükseldi. Bankaların tahvil ihraçları da 3,3 milyar dolar artış gösterdi. Bankacılık dışı finansal kuruluşların uzun vadeli borçları ise 160 milyon dolar düşüş kaydetti.

AB'den o çalışma gurubundakiler için devrim! Koşullar tamamen iyileşecek AB'den o çalışma gurubundakiler için devrim! Koşullar tamamen iyileşecek Haberi Görüntüle

FİNANSAL OLMAYAN KURULUŞLARDA YÜKSELİŞ

Finansal olmayan kuruluşların borçlanma oranlarında da dikkat çekici artışlar gözlemlendi. Bu dönemde söz konusu kuruluşların uzun vadeli kredi borçlanmaları 1,5 milyar dolar artarak 12,7 milyar dolara çıktı. Aynı şekilde, kısa vadeli borçlanmalarında da bir miktar azalış görülse de genel tablo borç artışı yönünde ilerledi.

Türkiye'nin En Zengin 28 İnsanı! Servetinin yarısını kaybetti! Türkiye'nin En Zengin 28 İnsanı! Servetinin yarısını kaybetti! Haberi Görüntüle

KISA VADELİ BORÇLAR DA ARTIYOR

Bankaların kısa vadeli kredi borçlanmaları, ağustos itibarıyla 2,2 milyar dolar artarak 6,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Öte yandan finansal olmayan kuruluşların kısa vadeli kredi borçlanmaları 556 milyon dolar azalarak 1,1 milyar dolara geriledi.

Altın dinlenme modundan çıkacak! Altın borcu olanlar dikkat: Gram altın için 4 bin 500 TL seviyesine tarih verdi! Altın dinlenme modundan çıkacak! Altın borcu olanlar dikkat: Gram altın... Haberi Görüntüle

1 YIL İÇİNDE 52,7 MİLYAR DOLAR ANAPARA ÖDEMESİ BEKLENİYOR

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam borcun, kalan vadeye göre değerlendirilmesi sonucunda, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemelerinin toplam 52,7 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Özel sektörün uzun vadeli kredi borçlarının yüzde 57,6’sı dolar cinsinden, yüzde 35,2’si avro, yüzde 2,5’i Türk lirası ve yüzde 4,7’si diğer döviz cinslerinden oluşuyor. Kısa vadeli borçlarda ise doların payı yüzde 45,9, avronun yüzde 16,3, Türk lirasının ise yüzde 32 olarak belirlendi.

Yatırım için ‘en değerli hazine’ dedi! İslam Memiş’ten altın değerinde tavsiye Yatırım için ‘en değerli hazine’ dedi! İslam Memiş’ten altın değerinde... Haberi Görüntüle

FİNANSAL VE FİNANSAL OLMAYAN KURULUŞLAR ARASINDA BORÇ DAĞILIMI

Uzun vadeli kredi borçlarının yüzde 37,7’si finansal kuruluşlara, yüzde 62,3’ü ise finansal olmayan kuruluşlara ait. Kısa vadeli borçlarda ise finansal kuruluşların payı yüzde 78,6, finansal olmayan kuruluşların payı ise yüzde 21,4 olarak belirlendi.

TCMB'nin açıkladığı rakamlar, Türkiye ekonomisinin yurt dışı finansal kaynaklara olan bağımlılığını ve borç yükünün artışını net bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle kısa vadede yapılması gereken anapara geri ödemeleri, dikkatle takip edilmesi gereken önemli bir husus olarak öne çıkıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading