Yandex Metrica

Teknoloji devine mahkeme celbi! Piyasalar resmen karıştı

Teknoloji devine mahkeme celbi! Piyasalar resmen karıştı

ABD Adalet Bakanlığı, Nvidia Corp'a yönelik antitröst soruşturmasında şirketi zor durumda bıraktı. Bu gelişme, Nvidia hisselerinde büyük kayıplara yol açarken, Asya borsalarında da ciddi dalgalanmalara neden oldu.

Ekonomi

04.09.2024, 10:25

ABD Adalet Bakanlığı, yonga üreticisi Nvidia Corp. ve diğer bazı şirketlere mahkeme celpleri göndererek, antitröst yasalarını ihlal edip etmediklerine dair kanıt aramaya başladı. Yapay zeka işlemcilerinin en büyük tedarikçisi olan Nvidia'nın pazar gücünü kötüye kullandığına yönelik iddialar üzerine soruşturma başlatıldı.

Bloomberg News'in haberine göre, Adalet Bakanlığı daha önce şirketlere soru formları göndermişti. Ancak şimdi, bilgi vermeleri için zorlayıcı yasal talepler gönderiyor. Antitröst yetkilileri, Nvidia'nın rakip tedarikçilere geçişi zorlaştırarak, sadece kendi çiplerini kullanmayan alıcıları cezalandırdığına dair endişeler taşıyor.

Sigaraya zam geldi mi? Hangi marka sigaralara zam gelecek? İşte tarih belli oldu Sigaraya zam geldi mi? Hangi marka sigaralara zam gelecek? İşte... Haberi Görüntüle

PİYASALARDA SERT DÜŞÜŞLER

Bu soruşturma haberi, küresel piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Asya-Pasifik borsaları, ABD teknoloji hisselerindeki sert satışların ve zayıf ekonomik verilerin etkisiyle büyük kayıplar yaşadı. Tokyo Borsası Nikkei 225 Endeksi %3,51 düşerek Asya'daki kayıplara öncülük etti. Geniş tabanlı Topix Endeksi ise %2,79 değer kaybetti.

ABD'de Nvidia hisseleri normal işlemlerde %9'un üzerinde düşerken, bu kayıp Asya'daki teknoloji hisselerini de etkiledi. Güney Kore'nin Kospi Endeksi %2,17 düşerken, yarı iletken devleri Samsung Electronics ve SK Hynix sırasıyla %2,62 ve %6,36 oranında değer kaybetti.

Japonya'da yarı iletken sektörü de bu gelişmelerden olumsuz etkilendi. Renesas Electronics %8 düşüşle en büyük kaybı yaşarken, Tokyo Electron %7,04 ve Advantest %7,7'nin üzerinde değer kaybetti. Arm'ın sahibi Softbank Group ise %5,9'un üzerinde değer kaybetti.

Tayvan'da, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company %3,56 ve Foxconn olarak bilinen Hon Hai Precision Industry %3,51 düşüşle dikkat çekti. Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise %3,49 oranında değer kaybetti.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, petrol fiyatlarındaki zayıflığın etkisiyle %1,70 değer kaybetti. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %1,5 düşüşle daha hafif bir kayıp yaşarken, Çin anakarasında CSI 300 Endeksi %0,47 düştü.

Çin'de de çip hisseleri zayıfladı; Semiconductor Manufacturing International Corporation %1,95, Hua Hong Semiconductor ise %1,06 değer kaybetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading