Tıpış tıpış Türkiye'ye gelecekler: AB Sayıştayı resmen duyurdu: Avrupa bir gaz krizi daha kaldıramaz!

Tıpış tıpış Türkiye'ye gelecekler: AB Sayıştayı resmen duyurdu: Avrupa bir gaz krizi daha kaldıramaz!

İki bucuk yıl önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'da enerji krizini de beraberinde getirmiş falat kriz Avrupa'yı teyet geçmişti. Ancak AB Sayıştayı son raporunda Avrupa'nın önümüzdeki yıl bu kadar şanslı olmayacağını iddia etti. Batı bir kez daha Türkiye'nin kapısını Rusya için çalabilir.

Ekonomi

26.06.2024, 22:09

Rus gazına bağımlı olan Avrupa'yı soğuk bir kış bekliyor! AB Sayıştayı tüm şanslarını geçen yıl kullandıklarını belirtirken Batı için tehlike çanlarının çaldığını duyurdu. Sayıştay'a göre AB geçen yıl akut krizi önledi; Ancak bağımlılığını doğal gazdan LNG'ye kaydırdı.

Sonuçları sunarken Sayıştay'dan sorumlu üye João Leão, "Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya düzenlediği büyük saldırının tetiklediği kriz, AB'nin gaz arzındaki ani değişime karşı dayanıklılığını test etti" dedi.

Dışarıdan gelen gaza bağımlılığı göz önüne alındığında AB, arz güvenliği söz konusu olduğunda asla arkasına yaslanıp rahatlamayacaktır diyerek sözlerine devam eden Leão, "Tüketicilerin ayrıca gelecekte büyük bir kıtlık olması durumunda fiyatların uygun kalacağına dair bir garantisi de yok.” şeklinde konuştu.

FED'in faiz kararı öncesinde altında rekor! İşte güncel altın fiyatları FED'in faiz kararı öncesinde altında rekor! İşte güncel altın fiyatları Haberi Görüntüle

AB LNG'YE BAĞIMLI

Sayıştay'ın özel raporu, AB'nin esas olarak artık ithal LNG'ye bağımlı olmaya devam ettiği sonucuna varıyor. Bu, üye devletlerin yalnızca değişken bir enerji piyasasına bağımlı olmakla kalmayıp, aynı zamanda iklim hedeflerine de ulaşamadıkları anlamına geliyor. Raporda ayrıca, “AB, krizin yarattığı yeni arz güvenliği gerçekliklerine uyum sağlarken, sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) artan bağımlılık ve CCUS önlemlerine olan ihtiyaçla ilgili yeni zorlukları ele almalıdır" denildi.

Sayıştay'a göre AB bu nedenle yeni bir gaz krizine hazırlıklı değil ve tüketicileri yenilenen yüksek fiyatlardan koruyamayacak. Dahası, enerji arzını karbondan arındırmak için henüz çok uzun bir yol var. Sayıştay denetçileri de AB ülkeleri tarafından alınan önlemlerin gaz sıkıntısını önlediğine ya da 2022/23 kışının ılıman geçmesi nedeniyle bunun şans eseri olup olmadığına ikna değiller.

Sayıştay'ın özel raporunda da eleştirdiği nokta, AB ülkeleri arasındaki dayanışma eksikliğidir. Özel rapora ilişkin basın açıklamasında, "AB ülkeleri arasındaki dayanışma arzulanan çok şey bırakıyor" diyor. Çok az sayıda ülke ikili tedarik anlaşmaları, yani kriz durumunda birbirlerine enerji tedarik etme konusunda dayanışma sözü verdi. Daha da kötüsü: Denetçiler, "Bazı AB ülkeleri acil bir durumda komşularına gaz tedarikini kesmeyi bile planlayabilir" diyor.

Almanya, Mart 2024'te İtalya ve AB üyesi olmayan ülke İsviçre ile böyle bir dayanışma anlaşması imzaladı. Kriz durumunda gazın Almanya ile İtalya arasında kolaylıkla geçebilmesi için İsviçre transit ülke olarak dahil edilmiştir. Bakan Habeck Mart ayında yeni anlaşma hakkında şunları söyledi: "Son derece düşük bir ihtimal olan aşırı gaz sıkıntısı durumunda, Almanya, İtalya ve İsviçre'nin birbirlerine nasıl hızlı bir şekilde yardım edebileceklerini iki anlaşmada tanımladık."

Danimarka (2020'den beri) ve Avusturya (2021'den beri) ile de benzer anlaşmalar mevcuttur. Ekonomi Bakanlığı'na göre bu konuda diğer ülkelerle görüşmeler sürüyor.

O tarihe kadar ehliyetini yenilemeyenler yandı: Cezaları cep yakacak O tarihe kadar ehliyetini yenilemeyenler yandı: Cezaları cep yakacak Haberi Görüntüle

AVRUPA TÜRKİYE'NİN KAPISINI ÇALACAK

Öte yandan Avrupa gaz krizi Türkiye ile aşmaya çalışacak. Hatırlanacağı üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen Enerji Haftası forumunda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz sağlayabileceğini ifade etmiş, Türkiye’de Avrupa'nın en büyük doğalgaz merkezinin inşa edilebileceğini duyurmuştu.

Putin, Kuzey Akım hatlarıyla taşınan doğal gazın bir kısmının Karadeniz’e yönlendirilebileceğini söylemişti. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandar Novak da forumda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa'ya enerji ihracatı dahil olmak üzere Rusya'nın dış enerji arzı için bir merkez haline gelebileceğini, bu bağlamda TürkAkım kapsamında yeni bir kol inşa edilebileceğini aktarmıştı. 

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading