TÜİK beklenen rakamları açıkladı: Eylülde en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

TÜİK beklenen rakamları açıkladı: Eylülde en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından analiz edilen veriler açıklanırken, eylül ayında en yüksek reel getirinin külçe altında gerçekleştiği görüldü. Yine TÜİK'in açıklamasına göre, BIST 100 endeksi ise yatırımcısına en fazla üzen yatırım aracı oldu.

Ekonomi

08.10.2024, 11:33

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına yönelik "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nın verilerinin analizlerini kamuoyuna duyurdu. Açıklanan verilere göre, eylülde en fazla aylık reel getiri sağlayan araç külçe altın olurken, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde külçe altın, yatırımcısına yüzde 4,67 oranında getiri sağladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yapılan hesaplamada ise bu oran yüzde 3,04 olarak kaydedildi.

Samsung Galaxy S24 FE ne zaman satışa çıkıyor, fiyatı ne kadar? Samsung Galaxy S24 FE ne zaman satışa çıkıyor, fiyatı ne... Haberi Görüntüle

BIST 100 YTIRIMCISINA ZARAR ETTİRDİ

Borsa İstanbul’da işlem gören BIST 100 endeksi, eylülde yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi yüzde 2,79 oranında zarar ettirirken, TÜFE ile yapılan hesaplamada bu kayıp yüzde 4,3’e ulaştı.

Yıl sonu yaklaştıkça asgari ücret tartışmaları büyüyor! 7 farklı tahmine göre asgari ücret hesaplandı Yıl sonu yaklaştıkça asgari ücret tartışmaları büyüyor! 7 farklı tahmine... Haberi Görüntüle

DİĞER YATIRIM ARAÇLARI: MEVDUAT FAİZİ, EURO VE DOLAR

Eylül ayında Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yatırımcısına yüzde 1,9 reel getiri sağlarken, euro yüzde 0,63, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,5 oranında kazandırdı. Buna karşılık dolar yüzde 0,25 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,79 zarar ettirdi. TÜFE ile yapılan değerlendirmeye göre ise, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,32 oranında kazanç sağladı; ancak dolar yüzde 1,8, euro yüzde 0,93 ve DİBS yüzde 1,06 kayıp yaşattı.

Türkiye'den dev ihracat: Üretmeden 154,7 milyon dolarlık gelir... Türkiye'den dev ihracat: Üretmeden 154,7 milyon dolarlık gelir... Haberi Görüntüle

3 VE 6 AYLIK DÖNEMLERDE KÜLÇE ALTIN LİDER

Üç aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,7, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,75 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,67, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,83 oranında kaybettirdi. Altı aylık değerlendirmede ise, en yüksek reel getiri yüzde 7,87 ile mevduat faizinde (Yİ-ÜFE ile) görülürken, dolar en fazla kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Oruç Reis Somali görevi için yola çıktı: Somali’de petrol ve doğalgaz aranacak Oruç Reis Somali görevi için yola çıktı: Somali’de petrol ve... Haberi Görüntüle

YILLIK DEĞERLENDİRME: ALTIN YİNE ZİRVEDE

Finansal yatırım araçlarının yıllık performansında da külçe altın yatırımcısının yüzünü güldürdü. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 28,25, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,27 oranında reel getiri sağlayarak en kazançlı yatırım aracı oldu. Öte yandan BIST 100 endeksi, euro, dolar, mevduat faizi ve DİBS gibi yatırım araçları yıllık bazda kayıplar yaşattı.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading