TÜİK beklenen rakamları paylaştı: Dış ticaret verileri nasıl değişti?

TÜİK beklenen rakamları paylaştı: Dış ticaret verileri nasıl değişti?

TÜİK’in açıkladığı dış ticaret verilerine göre, 2024 yılı Ağustos ayında ihracat birim değer endeksi yüzde 3,6, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 2,9 artış gösterdi. İhracat miktar endeksinde ise yüzde 1,2’lik bir düşüş kaydedildi.

Ekonomi

09.10.2024, 11:06

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Verilere göre, ihracat ve ithalat birim değer endekslerinde artış gözlemlenirken, miktar endekslerinde bazı sektörlerde düşüşler kaydedildi.

Milyonlarca işçinin beklediği haberi verdi... 2025 asgari ücret zammını açıkladı Milyonlarca işçinin beklediği haberi verdi... 2025 asgari ücret zammını açıkladı Haberi Görüntüle

İHRACAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ ARTTI

Ağustos ayında ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6 oranında yükseldi. Özellikle gıda, içecek ve tütün sektörlerinde yüzde 11,8 oranında önemli bir artış yaşandı. Ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 2,7 oranında artış kaydedildi fakat yakıt sektöründe ihracat birim değer endeksinin yüzde 10,2 oranında azaldığı görüldü.

Almanlar batıyor! Yunan medyası böyle duyurdu: Berlin titriyor, Avrupa korkuyor Almanlar batıyor! Yunan medyası böyle duyurdu: Berlin titriyor, Avrupa korkuyor Haberi Görüntüle

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜKSELDİ

İthalat birim değer endeksi de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 oranında artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,8, yakıtlarda yüzde 5,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,9 oranında yükselme kaydedildi.

Şaşırmadık! CHP yine Türkiye'nin lehine olan faaliyete karşı çıktı: Ne işimiz var Somali'de! Şaşırmadık! CHP yine Türkiye'nin lehine olan faaliyete karşı çıktı: Ne... Haberi Görüntüle

İHRACAT VE İTHALAT MİKTAR ENDEKSLERİNDE DÜŞÜŞ

İhracat miktar endeksi, Ağustos 2023’e kıyasla yüzde 1,2 oranında azaldı. Gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6, yakıtlarda yüzde 7,8, imalat sanayisinde ise yüzde 0,8 oranında düşüş gözlemlendi. Ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,6 oranında bir artış gerçekleşti.

İthalat miktar endeksi ise yıllık bazda yüzde 13,2 oranında düşüş gösterdi. Özellikle gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7, yakıtlarda yüzde 5,6 ve imalat sanayisinde yüzde 7,7 oranında azalma oldu. Ham maddelerde (yakıt hariç) ise yüzde 6,1 oranında artış kaydedildi.

Fitch Ratings, analizi ile şok etkisi yarattı! Son 10 yılın en kötü süreci: Dünya çok yavaşladı Fitch Ratings, analizi ile şok etkisi yarattı! Son 10 yılın... Haberi Görüntüle

MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNE GÖRE VERİLER

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, temmuz ayında 150,9 olan ihracat miktar endeksi, ağustosta yüzde 3,2 artış göstererek 155,8 seviyesine ulaştı. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise ihracat miktar endeksi yıllık bazda yüzde 2,9 artarak 149’a çıktı.

İthalat miktar endeksi de mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre temmuzda 117,1 iken, ağustosta yüzde 0,7 artışla 118 seviyesine yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi geçen yılın ağustos ayında 128,9 iken, bu yıl yüzde 10,4 azalarak 115,5 seviyesine düştü.

İslam Memiş'ten 48 saat uyarısı:  Altın ve dolar yatırımcılarını şaşırtacak! İslam Memiş'ten 48 saat uyarısı: Altın ve dolar yatırımcılarını şaşırtacak! Haberi Görüntüle

DIŞ TİCARET HADDİ ARTIŞ GÖSTERDİ

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi, Ağustos 2023’te 87,7 iken, bu yılın aynı ayında 0,6 puan artarak 88,3’e yükseldi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading