Yandex Metrica

Sitede Ara

Tüketiciyi aldatanların keyfi bir bir kaçtı: Cezalar balyoz gibi indi: 187,5 milyon lira ceza

Tüketiciyi aldatanların keyfi bir bir kaçtı: Cezalar balyoz gibi indi: 187,5 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 9 ayında aldatıcı ve yanıltıcı ticari uygulamalara yönelik denetimlerinde 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası uyguladı.

Ekonomi

23.09.2024, 13:18

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirdiği denetimlerde aldatıcı ve haksız ticari uygulamaları mercek altına aldı. Yapılan incelemeler sonucunda, yılın ilk 9 ayında 1.340 dosya incelendi ve 1.173 dosyada mevzuata aykırılık tespit edildi. Kurul, bu firmalara toplamda 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası uyguladı.

Otomobil devinden kritik hata! 1.5 milyon araç geri çağrılacak Otomobil devinden kritik hata! 1.5 milyon araç geri çağrılacak Haberi Görüntüle

EYLÜL AYINDA 22,4 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Reklam Kurulu, Eylül 2024 toplantısında gündemine aldığı 144 dosyadan 118'inde mevzuata aykırılık buldu. Tüketiciyi yanıltan reklamlar ve ticari uygulamalar nedeniyle bu dosyalara toplamda 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası verildi. Eylül ayındaki cezalar, özellikle çevrim içi platformlarda "karanlık ticari tasarımlar" olarak bilinen manipülatif uygulamalara odaklandı.

Tapuda yeni dönem başlıyor: Ev alacak veya satacaklar dikkat! Tapuda yeni dönem başlıyor: Ev alacak veya satacaklar dikkat! Haberi Görüntüle

KARANLIK TİCARİ TASARAIMLAR VE ABONELİK TUZAKLARI

Ticaret Bakanlığı, dünyada giderek artan bir problem haline gelen "karanlık ticari tasarımlar" hakkında önemli adımlar attı. Bakanlık açıklamasına göre, bu uygulamalar genellikle çevrim içi kullanıcı ara yüzlerinde, tüketiciyi zorlayan ve yanıltan tasarımlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür uygulamalar, tüketicilerin çıkarlarına uygun olmayan seçimleri yapmalarını sağlayarak manipülasyon yaratıyor. Özellikle abonelik hizmetlerinde, tüketicilere önceden seçili paketler sunulması veya "kabul et" seçeneklerinin "reddet" seçeneklerinden daha fazla vurgulanması gibi manipülatif teknikler ele alındı.

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının başında düzenlenen Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) taramasıyla, bu tür uygulamalara karşı dünya genelinde önlemler alındığını duyurdu. Reklam Kurulu toplantılarında, bu tür manipülatif arayüzler ve yanıltıcı abonelik sistemlerine yönelik cezalar da uygulandı.

Gözler açıklanacak rakamlara çevrilmişti! Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini belli oldu! Gözler açıklanacak rakamlara çevrilmişti! Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve... Haberi Görüntüle

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Reklam Kurulu, dijital mecralarda aldatıcı ticari tasarımlara yönelik denetimlerini sürdürmeye kararlı. Ticaret Bakanlığının açıklamasında, yılın 9 ayında toplam 1.340 dosyanın incelendiği ve aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 1.173 dosya için durdurma cezası verildiği ifade edildi. Bu süreçte, toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası kesilerek tüketiciyi korumaya yönelik önemli adımlar atıldığı vurgulandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading