Tüm zamanların rekoru kırıldı! İşte otomotiv ihracatındaki o rakam...

Tüm zamanların rekoru kırıldı! İşte otomotiv ihracatındaki o rakam...

Otomotiv sektörü, 2024 yılının ilk 9 ayında yüzde 5,3 artışla 26,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek 9 aylık ihracat rakamına ulaştı. En büyük pazar Almanya olurken, Birleşik Krallık ihracat artışında zirvede yer aldı.

Ekonomi

07.10.2024, 12:56

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde sektörel bazda tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artış göstererek 26 milyar 933 milyon 806 bin dolara ulaştı. Eylül ayında ise otomotiv sektörü ihracatında yüzde 20,9’luk bir yükselişle 3 milyar 406 milyon 665 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.

İsrail'in İran'a misilleme korkusu petrolün ateşini yükseltti! Akaryakıta dev zam yolda! İsrail'in İran'a misilleme korkusu petrolün ateşini yükseltti! Akaryakıta dev zam... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜ AVRUPA PAZARINA ODAKLANDI

Türkiye, özellikle Avrupa pazarına yakınlığı ve iş gücü potansiyeli sayesinde küresel otomotiv üreticileri için önemli bir merkez haline geldi. Sektör, bu avantajları kullanarak son dönemde ihracat rakamlarını ciddi şekilde artırdı. Türkiye'nin toplam ihracatında otomotiv sektörünün payı yüzde 16,2’ye yükselerek ülke ekonomisinde önemli bir yer edindi.

Borsa haftaya nasıl başladı? İşte 04.10.2024 pazartesi günü BIST 100 açılışı... Borsa haftaya nasıl başladı? İşte 04.10.2024 pazartesi günü BIST 100... Haberi Görüntüle

İHRACATTA ALT KATEGORİLER VE KİLİT PAZARLAR

Sektörün alt mal grupları incelendiğinde, 15,7 milyar dolarlık otomotiv ana sanayi ve 11 milyar dolarlık otomotiv yan sanayi ihracatı öne çıktı. Ayrıca, savunma ve havacılık sanayi kapsamında yapılan otomotiv ihracatı da 25,2 milyon dolara ulaştı. En fazla ihracat yapılan ülke ise 3,6 milyar dolarla Almanya oldu. Almanya'yı sırasıyla 3,2 milyar dolarla Birleşik Krallık, 3 milyar dolarla Fransa, 2,5 milyar dolarla İtalya ve 1,8 milyar dolarla İspanya takip etti.

Son dakika: Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı Son dakika: Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı Haberi Görüntüle

BİRLEŞİK KRALLIK İHRACAT ARTIŞINDA LİDER

Birleşik Krallık, Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin otomotiv ihracatındaki en büyük artışın yaşandığı ülke oldu. Türkiye'nin bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracat 796,7 milyon dolar artarken, Romanya, İtalya, Slovenya ve ABD de ihracat artışında öne çıkan diğer ülkeler oldu.

Borsa günü nasıl tamamladı? İşte hafta kapanışından son veriler... Borsa günü nasıl tamamladı? İşte hafta kapanışından son veriler... Haberi Görüntüle

EN FAZLA İHRACAT KOCAELİ'DEN

Otomotiv ihracatının il bazındaki dağılımına bakıldığında, Kocaeli 6,9 milyar dolarla en fazla ihracat yapan şehir oldu. Kocaeli’yi 6,1 milyar dolarla İstanbul, 5,3 milyar dolarla Bursa ve 4,1 milyar dolarla Sakarya izledi.

ABD'li dev eczane zincirinden flaş karar! 3 bin çalışanını işten çıkarıyor ABD'li dev eczane zincirinden flaş karar! 3 bin çalışanını işten... Haberi Görüntüle

PANDEMİ SONRASI GÜÇLÜ TOPARLANMA

Otomotiv sektörü, pandemi döneminde yaşadığı zorlukların ardından hızlı bir toparlanma sürecine girdi. 2020 yılında yüzde 24 azalışla 17,1 milyar dolara düşen otomotiv ihracatı, normalleşme süreciyle birlikte 2021’de yüzde 24 artarak 21,2 milyar dolara yükseldi. 2022 ve 2023 yıllarında ise artış trendi devam ederek sektörel ihracat sırasıyla 22,3 milyar dolar ve 25,6 milyar dolara ulaştı. 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bu rakam 26,9 milyar dolar ile zirveye taşındı.

Otomotiv sektöründeki bu büyüme, Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabet gücünü ve üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading