Yandex Metrica

Tüm zamanların rekoru kırıldı! İvme ile çalışan sayısı da arttı

Tüm zamanların rekoru kırıldı! İvme ile çalışan sayısı da arttı

Temmuz 2024 itibarıyla inşaat sektöründe çalışan sayısı 1 milyon 848 bin kişiye yaklaştı ve sektör tüm zamanların rekorunu kırdı. Gayrimenkul faaliyetlerinde de istihdam artışı gözlemlenirken, uzmanlar sektördeki bu büyümenin nedenlerine dikkat çekti.

Ekonomi

18.09.2024, 16:52

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı Temmuz 2024'te yıllık bazda yüzde 3,4 artarak 15 milyon 889 bin 385 kişiye ulaştı. İnşaat sektörü ise yüzde 8,7’lik artışla tüm sektörler arasında öne çıktı ve 1 milyon 847 bin 922 kişilik istihdam ile en yüksek seviyeye erişti.

Sektörün büyüme ivmesi yalnızca istihdamla sınırlı kalmadı. Gayrimenkul faaliyetleri sektöründe de çalışan sayısı 124 bin 274’e ulaşarak tarihi bir zirveye ulaştı. Bu gelişmeler, Türkiye ekonomisi ve istihdam açısından inşaat sektörünün önemini bir kez daha ortaya koydu.

OVP'de detayları açıklanmıştı! Kredi kartı kullananlar dikkat! Limitler yeniden düzenlenecek! OVP'de detayları açıklanmıştı! Kredi kartı kullananlar dikkat! Limitler yeniden düzenlenecek! Haberi Görüntüle

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DEĞERLENDİRMELER

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde istihdam artışının konut satış verileriyle uyumlu olduğunu belirtti. Çekici, "İnşaat sektöründeki istihdam artışı, Türkiye ekonomisi için önemli bir gösterge. Son iki ayda konut satışlarında yaşanan artış, sektörün canlılığını koruduğunu gösteriyor. Hem çalışan sayısındaki hem de konut satış adetlerindeki pozitif ivme, yeni arz ihtiyacını doğuruyor ve inşaat faaliyetlerini canlı tutuyor." dedi.

Çekici ayrıca, peşinatı olan yatırımcıların, gelecekte beklenen fiyat artışlarından endişe ederek alım yaptığını ve stokların hızla eridiğini ifade etti.

Araç sahiplerinie müjde! Bakanlık duyurdu: Muayene esnasında o işlemler tarihe karışıyor! Araç sahiplerinie müjde! Bakanlık duyurdu: Muayene esnasında o işlemler tarihe... Haberi Görüntüle

NİTELİKLE BERABER İSTİHDAM DA ARTIYOR

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, inşaat sektöründe yaşanan istihdam artışının, sektörün kurumsallaşma sürecinin bir yansıması olduğunu vurguladı. Kumova, "Projelerdeki nitelik arttıkça, personel sayısı da buna paralel olarak yükseliyor. 2010-2024 yılları arasında, ruhsat alınan daire sayısına düşen ücretli çalışan sayısı yüzde 60 arttı. Deprem bölgesindeki konut üretimi için ise yaklaşık 200 bin yeni istihdam sağlandı, bu rakam sektörün iş gücünün yüzde 11'ini oluşturuyor." dedi.

Açlık ve yoksulluk sınırının rakamları netleşti: Dört kişilik ailenin ihtiyacı bakın kaç lira Açlık ve yoksulluk sınırının rakamları netleşti: Dört kişilik ailenin ihtiyacı... Haberi Görüntüle

İNŞAAT İSTİHDAMINI ARTTIRAN SEBEPLER

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, inşaat sektöründeki istihdam artışının arkasındaki temel nedenlerden birinin, deprem bölgelerinde ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm projeleri olduğunu belirtti. Şişik, "Depremden etkilenen illerde yoğun bir yapılaşma süreci devam ediyor. Hem gayrimenkul hem de altyapı projelerinde ciddi bir hareketlilik var. Kentsel dönüşüm projeleri ise çalışan sayısını artıran bir diğer etken. Ancak sektördeki bu artışa rağmen ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor." şeklinde konuştu.

Şişik, lüks konut projelerinde iyi ustalarla çalışmak için aylarca beklemek zorunda kaldıklarını, bu durumun inşaat maliyetlerini ve süreyi etkilediğini de sözlerine ekledi.

Altın zirveyi mi gördü? Gram altın ne kadar oldu? Altın zirveyi mi gördü? Gram altın ne kadar oldu? Haberi Görüntüle

GAYRİMENKULDE SGK'LI ARTIŞI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, gayrimenkul hizmetleri sektöründe çalışan sayısının uzun süredir 100 binin üzerinde seyrettiğini belirterek, "Sektörde faaliyet gösteren girişimcilerden SGK'liye geçişlerde artış var. Bu durum artan vergi ve işletme maliyetleriyle de ilgili." dedi.

Bakan Uraloğlu o istatistikleri açıkladı: 8 ayda Türki̇ye nüfusunun i̇ki̇ katı... Bakan Uraloğlu o istatistikleri açıkladı: 8 ayda Türki̇ye nüfusunun i̇ki̇... Haberi Görüntüle

SEKTÖRDE ELEMAN AÇIĞI

Sektörde yaşanan istihdam artışına rağmen, nitelikli eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Özellikle büyük şehirlerde ve yazlık bölgelerde artan inşaat faaliyetleri, nitelikli iş gücüne olan talebi daha da artırdı. Sektör temsilcileri, 2025 yılında daha fazla inşaat projesinin devreye gireceğini ve buna bağlı olarak eleman ihtiyacının da artacağını öngörüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading