Türk-Arap iş dünyası İstanbul'da bir araya geliyor

Türk-Arap iş dünyası İstanbul'da bir araya geliyor

Türkiye ve Arap ülkeleri, yatırım, ticaret ve teknoloji alanındaki işbirliği fırsatlarını değerlendirmek üzere İstanbul’da düzenlenecek 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda bir araya gelecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılacağı forumda, bölgesel ekonomik ilişkiler ve stratejik sektörler masaya yatırılacak.

Ekonomi

16.10.2024, 12:40

Türkiye, Kuveyt, Irak, Mısır, Libya ve Tunus'un hükümet ve iş dünyası temsilcileri, 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu için İstanbul’da bir araya gelecek. Forum, “Türkiye ve Arap Dünyası: Yatırım, Ticaret, Teknolojide Global Koridor” temasıyla gerçekleştirilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla düzenlenecek etkinlikte, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler derinleştirilecek.

Böyle makas olmaz! Bir kilogram zeytinin maliyeti açıklandı: Arada fahiş fark var Böyle makas olmaz! Bir kilogram zeytinin maliyeti açıklandı: Arada fahiş... Haberi Görüntüle

KRİTİK SEKTÖRLERDE İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI

İstanbul’da düzenlenecek 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu, başta İslami finans, fintek, enerji, savunma, teknoloji ve inşaat gibi kritik sektörlerde işbirliği fırsatlarına odaklanacak. Toplantıda, bu sektörlerdeki gelişmeler değerlendirilirken, Türkiye ve Arap dünyası arasında yeni iş birlikleri geliştirilmesi hedefleniyor.

Forumda Kuveyt, Irak, Mısır, Libya ve Tunus’tan hükümet ve iş dünyası temsilcileri hazır bulunacak. Ayrıc uluslararası finans kuruluşlarının ve bölgesel aktörlerin katılımı ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atılması bekleniyor.

Kim bu şeytanlar? İsrail ambargosuna Siyonist tuzak: Filistin üzerinden ticarete devam etmişler Kim bu şeytanlar? İsrail ambargosuna Siyonist tuzak: Filistin üzerinden ticarete... Haberi Görüntüle

MURAT EFE: "TÜRKİYE İLGİNİN MERKEZİ KONUMUNDA"

Türk-Arap Ekonomi Forumu Başkanı Murat Efe, 15. kez düzenlenen bu forumun önemine değinerek, Türkiye'nin son yıllarda artan diplomatik ve ekonomik cazibesine dikkat çekti. Efe, "Bu forumla birlikte 13 yıl sonra ilk kez bir Arap Ligi Genel Sekreteri Türkiye'ye gelecek. Ayrıca, Türkiye’nin Orta Vadeli Program’daki ilerlemesi ve bu ilerlemenin bölge üzerindeki etkileri de forumda değerlendirilecek. Türkiye’ye olan ilginin giderek arttığını gözlemliyoruz." dedi.

Efe, foruma Kuveyt, Irak, Mısır, Libya ve Tunus’un maliye bakanları ile Libya Merkez Bankası Başkanı'nın da katılacağını belirterek, Türkiye’nin küresel gelişmeler ve bölgesel çatışmalar karşısında ekonomik ve siyasi istikrarını koruyarak önemli bir diplomatik ve ekonomik merkez haline geldiğini vurguladı.

Trafiğe kayıtlı araç sayısı şaşkına çevirdi! TÜİK güncel verileri açıkladı Trafiğe kayıtlı araç sayısı şaşkına çevirdi! TÜİK güncel verileri açıkladı Haberi Görüntüle

500'ÜN ÜZERİNDE KATILIMCI BEKLENİYOR

Efe, forumda 500’ün üzerinde hükümet yetkilisi ve iş dünyasından temsilcinin bir araya geleceğini belirterek, panellerin yanı sıra bakanlar arasında ikili görüşmelerin de yapılacağını ifade etti. Forum, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleşmesi ve stratejik alanlarda yeni işbirliklerinin kurulmasına olanak sağlayacak.

Bakan Şimşek'ten Körfez turu: Sıcak para için çalınmadık kapı bırakmayacak Bakan Şimşek'ten Körfez turu: Sıcak para için çalınmadık kapı bırakmayacak Haberi Görüntüle

22,9 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Türkiye, Kuveyt, Irak, Mısır, Libya ve Tunus ile 2023 yılı itibarıyla toplam 22,9 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştı. Türkiye’nin bu ülkelerle olan ticaretinde Irak, 11,7 milyar dolarla başı çekerken, Mısır 6,1 milyar dolar, Libya 3 milyar dolar, Tunus 1,4 milyar dolar ve Kuveyt ise 655 milyon dolarlık ticaret hacmiyle sıralandı.

2024 yılının ilk 8 aylık döneminde ise Türkiye’nin bu beş ülke ile gerçekleştirdiği ticaret hacmi 15 milyar dolara ulaştı. Bu süreçte Türkiye’nin en fazla ticaret yaptığı ülke 7,6 milyar dolarla Irak olurken, Mısır 4,3 milyar dolar, Libya 1,9 milyar dolar, Tunus 834 milyon dolar ve Kuveyt 403 milyon dolarlık ticaret hacmiyle dikkat çekti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading