Türkiye 2035 hedefini büyüttü! Kapasitesi 4 kat artırılacak

Türkiye 2035 hedefini büyüttü! Kapasitesi 4 kat artırılacak

Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedefleri genişliyor. 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücü, önceki hedefe göre 37 bin megavat artırılarak 120 bin megavata ulaşacak. Belirlenen hedef 80 milyar dolarlık yeni yatırım ihtiyacını da beraberinde getiriyor.

Ekonomi

22.10.2024, 18:51

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin yenilenebilir enerji 2035 yol haritasıyla birlikte rüzgar ve güneş enerjisinde belirlenen kurulu güç hedefinin önemli ölçüde artırıldığını açıkladı. Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından dün açıklanan yeni hedeflerin, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini toplamda 120 bin megavata çıkaracağını belirtti.

Önceki hedefler doğrultusunda 2035 yılı için belirlenen 53 bin megavat güneş ve 29 bin 600 megavat rüzgar kapasitesi, yapılan yeni düzenlemeyle birlikte 37 bin megavat artırıldı. Erden, bu değişimin Türkiye’nin enerji politikalarının yenilenebilir kaynaklara yönelimini güçlendirdiğini ifade etti.

Kripto para borsasında hareketlilik yaşanıyor! Piyasa belirsizliği yatırımcıların kafasını karşıtırdı Kripto para borsasında hareketlilik yaşanıyor! Piyasa belirsizliği yatırımcıların kafasını karşıtırdı Haberi Görüntüle

ALTYAPI VE FİNANSMAN PLANLARI GÜÇLENDİRİLDİ

Erden, yol haritasının sadece enerji kapasitesini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli altyapı düzenlemelerinin de planlandığını vurguladı. Türkiye'nin enerji iletim altyapısının güçlendirilmesi için çalışmaların başlatıldığını belirten Erden, yatırımcılara uzun vadeli finansman sağlayabilmek adına önemli adımların atıldığını dile getirdi.

Ayrıca, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinde alım garantisi süresinin 20 yıla uzatıldığını belirten Erden, bu durumun projelerin daha sağlıklı bir şekilde finanse edilmesine olanak sağlayacağını ve yatırımcıların ilgisini artıracağını ifade etti.

Balkanlar'da sömürge yarışı: 2 milyar avro kimin olacak? Lityum hazinesi için kıyasıya rekabet başladı Balkanlar'da sömürge yarışı: 2 milyar avro kimin olacak? Lityum hazinesi... Haberi Görüntüle

YENİ YEKA YARIŞMALARI 2025'TE BAŞLIYOR

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırma stratejisi kapsamında Ocak 2025'te yeni YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) yarışmaları yapılacak. Erden, Ocak ayında 1200 megavatlık rüzgar enerjisi projelerinin ihaleye çıkarılacağını ve bu projelerin sektör için önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Yeni YEKA modelinde ihale mekanizmasında yapılan değişiklikler ile yatırımcıların daha uygun koşullarda projelere dahil olabileceğini belirten Erden, taban fiyat uygulaması sayesinde sadece ciddi yatırımcıların sürece dahil olacağını ifade etti.

Kimlik kartı ile PTT'ye gidene 15 bin TL ödeme! Bakanlık müjdeyi verdi: Son 3 ay! Kimlik kartı ile PTT'ye gidene 15 bin TL ödeme! Bakanlık... Haberi Görüntüle

YATIRIMCILARA UZUN VADELİ FİNANSMAN KOLAYLIĞI

YEKA projelerindeki alım garantisi süresinin 20 yıla çıkarılması, projelerin finansmanı açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Erden, önceki modelde 10 yıl olan alım garantisi süresinin yeterli olmadığını, uzun vadeli kredi ve finansman sağlamakta zorluk yaşandığını ifade etti. Yeni düzenleme ile 20 yıllık alım garantisi, yatırımcılar için daha cazip finansman koşulları sunacak ve uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ilgisini artıracak.

Son YEKA ihalelerinde yatırımcıların daha kısa sürede projeleri devreye aldığını belirten Erden, bu sayede piyasaya satış hakkı elde ettiklerini ve daha yüksek fiyattan enerji satabildiklerini söyledi. Bu teşvik edici mekanizmanın yeni projelerde de uygulanmasının beklendiğini dile getirdi.

Bakan Kacır açıkladı: Sunulan 162 projeden, 74'ü destek almaya hak kazandı Bakan Kacır açıkladı: Sunulan 162 projeden, 74'ü destek almaya hak... Haberi Görüntüle

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAPASİTESİ 4 KAT ARTIRILACAK

Açıklanan yenilenebilir enerji yol haritasına göre, Türkiye'nin mevcut güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi yaklaşık 30 bin megavat seviyesinde. 2035 yılına kadar bu kapasitenin dört kat artırılarak 120 bin megavata ulaşması hedefleniyor. Bu süreçte her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları düzenlenecek. Yeni YEKA ihaleleri 28 Ocak 2025’te rüzgar, 4 Şubat 2025’te ise güneş enerjisi projeleriyle başlayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading