Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye için sevindiren değerlendirme: S&P'den kredi notunda yeni artış içinm sinyal geldi

Türkiye için sevindiren değerlendirme: S&P'den kredi notunda yeni artış içinm sinyal geldi

S&P Global Ratings'in Kıdemli Direktörü Frank Gill, kasım ayında Türkiye’nin kredi notunda artışın mümkün olduğunu belirtti. Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı daralması, bu kararın temel faktörleri arasında.

Ekonomi

23.09.2024, 14:40

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings'in 1 Kasım’da Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Kuruluşun Kıdemli Direktörü Frank Gill, kasım ayında Türkiye’nin kredi notunda bir artışın mümkün olduğunu ifade etti. Gill, not artışının büyük ölçüde net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızla daralmasına bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye, 2024 yılı boyunca makroekonomik politikalarında yaptığı değişikliklerle dikkat çekti. Fitch Ratings, Moody's ve S&P Global Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu bu yıl yükselten kuruluşlar arasında yer aldı. Fitch, Türkiye’nin notunu “BB-”ye yükseltirken, Moody’s iki basamak artışla "B3"ten "B1"e çıkardı. S&P ise ülkenin notunu "B"den "B+"ya yükseltti.

Doğal gazda fiyatları düşürecek hamle! Türkiye'den 10 yıllık dev anlaşma! Doğal gazda fiyatları düşürecek hamle! Türkiye'den 10 yıllık dev anlaşma! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE POZİTİF GELİŞMELER

Frank Gill, Türkiye’nin ekonomi politikalarındaki değişimin ardından dış göstergelerin iyileştiğini ve özellikle net döviz rezervlerindeki artışın önemli olduğunu vurguladı. Gill, Türkiye’de cari açığın da hızla daraldığını ve bu yıl için açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) %1'inin biraz üzerinde olmasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca Brent petrol fiyatlarının düşüşünün cari açığın azalmasına katkı sunduğunu ve Türkiye’nin net altın ithalatındaki düşüşün de bu sürece olumlu yansıdığını belirtti.

Gill, Türk lirası mevduat faizlerinin %60 seviyelerine yaklaşmasıyla birlikte, altın gibi riskten korunma ürünlerinin hane halkı ve firmalar için cazibesini yitirdiğini vurguladı. Bu durumun, tasarruf ve yatırım alışkanlıklarında değişim yarattığını ifade etti.

Kredi notu kararlarında birçok faktörü dikkate aldıklarını belirten Gill, Türkiye’de kamu maliyesinin geleceğiyle ilgili belirsizliklere dikkat çekti. Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi için tüketici talebinin azaltılması gerektiğini belirten Gill, bunun daha düşük büyümeye yol açabileceğini ve mali sonuçların bu nedenle zayıflayabileceğini ifade etti. Gill, Türkiye’nin ekonomiyi enflasyondan arındırma çabalarının uzun vadeli bir süreç olduğunu ve hükümetin bu politikaya bağlı kalıp kalmayacağının belirleyici olacağını söyledi.

Gill, “Pozitif bir görünüme sahip olduğunda, kasımda not artışı mümkün. Karar büyük ölçüde net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın daralmasına bağlı olacak.” dedi. Ayrıca Türkiye’nin enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin de kredi notu açısından kritik bir gelişme olduğunu ekledi.

O ilimizde 694 milyon tonluk nadir toprak elementi bulunmuştu! Asya ülkesi devreye girdi: Dev anlaşma çok yakın O ilimizde 694 milyon tonluk nadir toprak elementi bulunmuştu! Asya... Haberi Görüntüle

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE PARASAL POLİTİKA

Gill, Türkiye’de yıllık manşet enflasyonun %52 seviyesinde olduğunu ve enflasyonu düşürmenin zaman alacağını ifade etti. Gıda enflasyonunun hafiflediğini ancak hizmet enflasyonunun yüksek kalmaya devam ettiğini vurgulayan Gill, enflasyonun 2027’ye kadar tek haneli seviyelere inmesini beklemediklerini söyledi. Bu yıl sonu için enflasyon beklentilerinin %43, 2025 yılı için %23, 2026 yılı için ise %10 olduğunu belirtti.

TCMB'nin para politikasına da değinen Gill, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faiz indirimine gidebileceğini, ancak bu adımın temkinli atılacağını ifade etti. Gill, TCMB'nin politika faizinin yıl sonunda enflasyonun üzerinde olacağını ve %45’in altına inmeyeceğini öngördü.

Endonezya'nın gözü Türk savaş gemilerinde: Donanmanın gücüne güç katacak Endonezya'nın gözü Türk savaş gemilerinde: Donanmanın gücüne güç katacak Haberi Görüntüle

TÜRKİYE EKONOMİSİ GÜÇLÜ VE DİRENÇLİ

Frank Gill, Türkiye ekonomisinin güçlü, çeşitli ve açık bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye’ye önemli avantajlar sağladığını ve bu sayede iç talebin zayıfladığı dönemlerde şirketlerin ihracata odaklanabildiğini ifade etti. Türkiye ekonomisinde 2025 yılında bir yavaşlama beklenirken, 2026’da toparlanma öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading