Yandex Metrica

Türkiye o stratejinin meyvelerini topluyor! Ticaret 15 kat arttı

Türkiye o stratejinin meyvelerini topluyor! Ticaret 15 kat arttı

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle geliştirdiği diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler, ticaret hacmini 15 kat artırarak 2023 sonunda 14,2 milyar dolara ulaştırdı. Meksika, Brezilya ve Panama ihracatta öne çıkarken, mücevherat, demir ve çelik, otomotiv ve çimento sektörleri başı çekti.

Ekonomi

17.09.2024, 15:18

Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle geliştirdiği stratejik ortaklık ve açılım politikalarının meyvelerini toplamaya devam ediyor. 2000 yılında sadece 920 milyon dolar olan bölgeyle ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 14,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin çok yönlü dış politikası çerçevesinde geliştirilen bu ilişkiler, özellikle ticaret ve ekonomik işbirliklerinde ciddi bir artış sağladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği bölge ziyaretleri, ticaret heyetleri ve yapılan serbest ticaret anlaşmaları (STA), iki taraf arasındaki ilişkilerin her geçen yıl derinleşmesine katkıda bulundu. Özellikle Kovid-19 salgınının etkilerine rağmen, Türkiye ile LAK ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliği ivme kazanmaya devam etti.

Sürdürülebilir büyüme için yeşil dönüşüme dev destek Sürdürülebilir büyüme için yeşil dönüşüme dev destek Haberi Görüntüle

LATİN AMERİKA'YA İHRACATTA MÜCEVHERAT VE OTOMOTİV ERKTÖRLERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, Türkiye'nin Latin Amerika'ya ihracatında Meksika, Brezilya ve Panama en dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı. 2023 yılı itibarıyla Türkiye, Meksika'ya 1,2 milyar dolar, Brezilya'ya 823 milyon dolar, Panama'ya ise 385 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İhracat yapılan sektörler arasında mücevherat, demir ve çelik, otomotiv ve çimento başı çekerken; bu ülkelerden ithal edilen başlıca ürünler tarım ve hayvancılık (soya fasulyesi, canlı büyükbaş hayvanlar, hayvan yemleri), maden ve enerji (taşkömürü, altın ve maden cevherleri) olarak öne çıktı.

DEM'li belediyeleri uyardı! Bakan Işıkhan net konuştu: Terör destekçiliğiyle belediye yönetenlerin karşısındayız! DEM'li belediyeleri uyardı! Bakan Işıkhan net konuştu: Terör destekçiliğiyle belediye... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ORTA VADELİ STRATEJİSİ

Türkiye, LAK bölgesiyle yürüttüğü etkin ticaret diplomasisini gelecek yıllarda da sürdürecek. 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında, mevcut ticaret anlaşmalarının derinleştirilmesi ve potansiyel ihracat pazarlarına yönelik yeni ticaret anlaşmalarının müzakere edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Latin Amerika ile ortaklık ve açılım politikalarının karşılıklı yarar ve öncelikler temelinde devam ettirilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin Latin Amerika'ya yönelik uzun vadeli stratejisi, iki bölge arasında ekonomik işbirliklerinin daha da güçlenmesini sağlayacak adımları içeriyor. Ticaret hacminin daha da artması ve yeni sektörel işbirliklerinin geliştirilmesi bekleniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading