Yandex Metrica

Türkiye'den beyin göçü oranları açıklandı! Bakın hangi bölüm mezunları daha çok tercih etti

Türkiye'den beyin göçü oranları açıklandı! Bakın hangi bölüm mezunları daha çok tercih etti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı yüzde 2'ye yükseldi. Mezunların en fazla tercih ettiği ABD için, bilişim ve mühendislik alanlarından göç edenlerin sayısı ise dikkat çekti.

Ekonomi

26.09.2024, 11:41

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemine ait yükseköğretim mezunlarının beyin göçü istatistiklerini yayınladı. Verilere göre, Türkiye'den yurt dışına göç eden yükseköğretim mezunlarının oranı 2023 yılında yüzde 2'ye yükseldi. 2015 yılında yüzde 1,6 olan bu oran, zaman içinde artış göstererek mezunlar arasında yurt dışına olan ilgiyi gözler önüne serdi. Kadın mezunlarda bu oran yüzde 1,6 olurken, erkeklerde yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

Gram altını olan bayram edecek! İslam Memiş'ten altınını satmayı düşünenlere uyarı Gram altını olan bayram edecek! İslam Memiş'ten altınını satmayı düşünenlere... Haberi Görüntüle

BİLİŞİM VE MÜHENDİSLİK ALANLARI BEYİN GÇÖÇÜNDE ZİRVEDE

En fazla beyin göçü veren alanlar arasında bilişim ve iletişim teknolojileri yüzde 6,8 ile başı çekiyor. Mühendislik, imalat ve inşaat alanları yüzde 4,4 oranla ikinci sırada yer alırken, doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanlarından mezun olanların göç oranı ise yüzde 2,6 olarak belirlendi.

Endonezya'nın gözü Türk savaş gemilerinde: Donanmanın gücüne güç katacak Endonezya'nın gözü Türk savaş gemilerinde: Donanmanın gücüne güç katacak Haberi Görüntüle

EN YÜKSEK GÖÇ ORANI MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜNDE

Bölüm bazında incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programı yüzde 17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik oldu. Bu bölümü, yüzde 10,2 ile biyomühendislik, yüzde 9,8 ile işletme mühendisliği, yüzde 9,1 ile elektronik mühendisliği, yüzde 8,9 ile matematik mühendisliği ve yüzde 8,4 ile bilgisayar mühendisliği takip etti. Özellikle bilim ve teknoloji alanlarındaki bu göç oranları, Türkiye'nin nitelikli iş gücü kaybının büyük bir kısmını bu alanlarda yaşadığını gösteriyor.

Yerin altı fokur fokur kaynıyor: O ilimizden beyaz petrol fışkıracak! Yerin altı fokur fokur kaynıyor: O ilimizden beyaz petrol fışkıracak! Haberi Görüntüle

EN ÇOK GÖÇ ALAN ÜLKE, ABD

Yükseköğretim mezunlarının en çok göç ettiği ülke yüzde 21,4 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu. ABD'yi yüzde 17,5 ile Almanya, yüzde 11,2 ile Birleşik Krallık, yüzde 6,9 ile Hollanda ve yüzde 4,9 ile Kanada takip etti. Bu ülkeler, özellikle yüksek teknoloji ve bilimsel araştırma fırsatlarıyla öne çıkıyor. ABD ve Kanada'ya göç eden mezunlar arasında en fazla paya sahip lisans programı işletme oldu. Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ise özellikle bilgisayar mühendisliği mezunları tarafından tercih edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Loading