Yandex Metrica

Türkiye'den dev hedef: 2030'a kadar üs olacak!

Türkiye'den dev hedef: 2030'a kadar üs olacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2030 yılına kadar 80 gigavatsaatlik batarya kapasitesi inşa ederek, Türkiye'yi batarya teknolojilerinde bölgesel üretim ve yatırım üssü yapmayı hedefliyor.

Ekonomi

25.09.2024, 15:02

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'yi 2030 yılına kadar batarya teknolojilerinde bölgesel bir üretim ve yatırım merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda 80 gigavatsaatlik bir batarya üretim kapasitesine ulaşılmasının planlandığını belirten Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, Türkiye'nin bu stratejik alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Türk ilaç firmasından kritik imza! Maymun çiçeği virüsü için tek ilaç... Türk ilaç firmasından kritik imza! Maymun çiçeği virüsü için tek... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN VİZYONU

Bilişim Vadisi'nde Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) tarafından düzenlenen Batarya Teknolojileri Zirvesi'nde konuşan İlker Murat Ar, enerji sistemlerinin güvenilirliğini artıran ve temiz enerjiye ulaşımı mümkün kılan batarya teknolojilerinin önemine dikkat çekti. Ar, sanayi alanında batarya teknolojileriyle dayanıklılık ve geri dönüşüm uygulamalarının rekabeti artırdığını belirtti.

"Lityum-iyon bataryalar, günümüzde en yaygın kullanılan teknoloji olsa da, gelecekte katı hal bataryalar, lityum-kükürt ve sodyum-iyon gibi yeni nesil batarya teknolojilerinin endüstriyi şekillendireceğini" dile getiren Ar, bu alandaki AR-GE çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.

Yatırımcıların beklediği karar açıklandı! Halka arzlara yeni düzenleme geliyor Yatırımcıların beklediği karar açıklandı! Halka arzlara yeni düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

BATARYA TEKNOLOJİLERİNDE TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ

Batarya teknolojileri alanında sürdürülebilir ham madde tedariki ve geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesinin de kritik bir gelişim alanı olduğunu vurgulayan Ar, Türkiye’nin otomotiv sektörü ve elektrikli araç piyasasındaki öncülüğüyle bu alanda ciddi bir yatırım potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Ar, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, yerli batarya üretimini teşvik etmek, stratejik tedarik zincirini güçlendirmek ve AR-GE çalışmalarına destek vermek yol haritamızın temelinde yer alıyor" diyerek, 2030 yılına kadar inşa edilecek 80 gigavatsaatlik kapasitenin Türkiye'yi batarya teknolojilerinde bölgesel bir üs yapacağını söyledi. Bu doğrultuda yerli üretim kapasitesini artırarak dışa bağımlılığı azaltmanın ve yenilikçi AR-GE faaliyetlerine odaklanmanın öncelikli hedef olduğunu vurguladı.

Rekor kırdı! Altın fiyatlarında dikkat çeken hafta sonu hareketliliği! Rekor kırdı! Altın fiyatlarında dikkat çeken hafta sonu hareketliliği! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BATARYA ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

Batarya Teknolojileri Zirvesi'nde konuşan PİLDER Başkanı Kadem Usta, batarya teknolojilerinin sürdürülebilir enerji geçişinin kritik bir parçası haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin batarya üretim ekosisteminde önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çeken Usta, ülkede halihazırda 2 hücre üretim tesisi ve 100'e yakın lityum-iyon batarya üretim tesisinin faaliyette olduğunu söyledi.

Usta, Türkiye’nin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaatlik batarya üretim kapasitesini aşacağını öngördüklerini ifade ederek, bu alandaki sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımların önemini vurguladı. "Türkiye, Avrupa'nın batarya üretim üssü olma yolunda hızla ilerlemektedir" diyen Usta, lityum-iyon teknolojisinin özellikle elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri için büyük önem taşıdığını belirtti.

Zam tarihi belli oldu! Benzin ve mazota zam gelecek mi? Dizel yakıt ne kadar oldu? Zam tarihi belli oldu! Benzin ve mazota zam gelecek mi?... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ ARTIYOR

2023 yılında sadece lityum-iyon bataryalar için gerçekleştirilen 1 milyar dolarlık ithalatın, bu alanın stratejik önemini gözler önüne serdiğini belirten Usta, Türkiye’nin batarya teknolojileri konusunda attığı adımların bölgesel ve küresel rekabette önemli bir yer edineceğini söyledi. Batarya teknolojilerinin gelişimi, sürdürülebilir enerji geçişi ve Türkiye’nin bu alandaki büyüme hedefleri, ülkeyi bölgesel bir güç haline getirme potansiyeli taşıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading