Türkiye'den dev rakam! 9 ayda 114 ülkeye meyve ihracatı yapıldı

Türkiye'den dev rakam! 9 ayda 114 ülkeye meyve ihracatı yapıldı

Türkiye, yılın ilk 9 ayında 114 ülkeye 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı gerçekleştirdi. Şeftali, kiraz ve elma en çok ihraç edilen meyveler arasında yer aldı.

Ekonomi

21.10.2024, 17:06

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2023'ün ocak-eylül döneminde 1 milyar 21 milyon 628 bin dolar olarak gerçekleşen meyve ihracatı, bu yıl aynı dönemde yüzde 13,48 artarak 1 milyar 160 milyon dolara ulaştı. Türkiye'nin meyve ihracatında en fazla tercih edilen ürün şeftali oldu. Ocak-eylül döneminde 254 milyon 829 bin dolarlık şeftali ihracatı gerçekleştirilirken, kiraz 210 milyon 254 bin dolar, elma ise 157 milyon 176 bin dolarlık ihracat ile bu ürünü takip etti.

Kripto para yatırımcıları dikkat! Bitcoin fırtınası geliyor: Son üç ayın zirvesine ulaştı! Kripto para yatırımcıları dikkat! Bitcoin fırtınası geliyor: Son üç ayın... Haberi Görüntüle

MEYVE İHRACATINDA RUSYA İLK SIRADA

Türkiye’nin meyve ihracatında en büyük pazar 361 milyon 631 bin dolarla Rusya oldu. Rusya’yı 195 milyon 544 bin dolarla Almanya ve 147 milyon 698 bin dolarla Irak izledi. Özellikle Irak'a yapılan ihracatta geçen yıla göre yüzde 200'leri bulan bir artış gözlendi.

Kim bu şeytanlar? İsrail ambargosuna Siyonist tuzak: Filistin üzerinden ticarete devam etmişler Kim bu şeytanlar? İsrail ambargosuna Siyonist tuzak: Filistin üzerinden ticarete... Haberi Görüntüle

BATI AKDENİZ'İN KİRAZ İHRACATINDAKİ ROLÜ

Türkiye'nin kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 43'ü Batı Akdeniz'deki firmalar tarafından gerçekleştirildi. Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği üyesi firmalar, 74 ülkeye 254 milyon dolarlık meyve ihraç etti. Bu dönemde Batı Akdeniz'den en fazla ihraç edilen ürün kiraz olurken, elma, nar ve şeftali de bölgeden yapılan ihracatta önemli bir yer tuttu. Bölgeden en fazla ihracat yapılan ülke ise 94 milyon 750 bin dolarla Almanya oldu.

Merkez Bankası açıkladı! Yatırımcıların göz bebeği: Dolar ekim ayı sonunda ne kadar olacak? Merkez Bankası açıkladı! Yatırımcıların göz bebeği: Dolar ekim ayı sonunda... Haberi Görüntüle

ÜRETİM VE İHRACATTA ARTIŞ SÜRÜYOR

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, meyve üretiminde ve ihracatında bölgelerinin önemli bir rol oynadığını belirtti. Çavuşoğlu, "Türkiye'nin kiraz ihracatının yüzde 40'ından fazlası Batı Akdeniz’den yapılıyor. Bölgemiz aynı zamanda nar ve elma üretiminde de söz sahibi. Elma ihracatında Hindistan önemli bir pazarımız ve ihracatımızda üst sıralarda yer alıyor." dedi.

Çavuşoğlu, hem bölge hem de Türkiye genelinde ihracatın artması için çalışmaları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading