Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'nin 2030 hedefi enerji saçıyor: Dört büyük tesisin rolü büyük olacak

Türkiye'nin 2030 hedefi enerji saçıyor: Dört büyük tesisin rolü büyük olacak

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta, Türkiye'nin batarya üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaati aşacağını açıkladı. Usta, bu hedefe ulaşılmasında yeni kurulacak dört büyük batarya üretim tesisinin önemli rol oynayacağını belirtti.

Ekonomi

18.09.2024, 15:08

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta, Türkiye’de halihazırda aktif olarak faaliyet gösteren iki hücre üretim tesisine ek olarak, gigavatsaat üzeri kapasiteli dört yeni tesisin yatırım aşamasında olduğunu belirtti. Bu yeni tesislerle birlikte Türkiye'nin batarya üretim kapasitesinin hızla artacağını dile getiren Usta, özellikle enerji depolama sistemleri ve elektrikli araçlar gibi alanlarda talebin yükseldiğini vurguladı.

G7 ülkelerinin 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 1500 gigavatsaatlik küresel enerji depolama hedefinin, Türkiye için de büyük bir fırsat sunduğunu ifade eden Usta, "Türkiye, bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ekonomisine büyük katkı sağlayabilir." dedi. Usta ayrıca, Türkiye’nin batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ettiğini belirtti.

Bitcoin fiyatı 53 bin dolara kadar geriledi! 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyede Bitcoin fiyatı 53 bin dolara kadar geriledi! 5 Ağustos'tan bu... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN İHRACAT BAŞARISI

Türkiye, 2022 yılında 10,5 milyon dolar olan pil ihracatını, 2023 yılında 39,7 milyon dolara çıkararak dört katına ulaştı. Usta, Türkiye’nin batarya üretim kapasitesinin artmasının hem iç talebi karşılayacağını hem de ihracat potansiyelini daha da artıracağını söyledi.

Türkiye’nin 2022 yılında 573 milyon dolar üzerinde olan lityum-iyon pil ve batarya ithalatı, 2023’te 1,06 milyar dolara yükseldi. Usta, 2030 yılına kadar Türkiye’nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 10 milyar doları aşmasını beklediklerini belirtti.

Özel sektör verisi açıklandı: Yurt dışı kredi borcu ne kadar? Özel sektör verisi açıklandı: Yurt dışı kredi borcu ne kadar? Haberi Görüntüle

KÜRESEL BATARYA PİYASASINDA HIZLI BÜYÜME

Dünya genelinde batarya üretim kapasitesi, 2023 yılı itibarıyla 2,6 teravatsaat seviyesinde bulunuyor. Usta, 2030 yılına kadar bu kapasitenin 9 teravatsaate ulaşmasının beklendiğini, bu talep artışının yerli üretimle karşılanması gerektiğini vurguladı.

FED kararı sonrası TCMB'den döviz hesaplarında değişiklik! FED kararı sonrası TCMB'den döviz hesaplarında değişiklik! Haberi Görüntüle

2.BATARYA TEKNOLOJİLERİ ZİRVESİ

PİLDER’in düzenleyeceği 2. Batarya Teknolojileri Zirvesi, 25-26 Eylül tarihlerinde Gebze'deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecek. Zirve, enerji depolama teknolojilerinin Türkiye'deki batarya ekosistemine katkı sağlaması amacıyla düzenleniyor. Usta, bu zirvede Türkiye ve 12 farklı ülkeden gelen sektör temsilcilerinin en son teknolojik gelişmeleri paylaşacağını ve Türkiye’nin batarya piyasasında daha etkin bir konuma geleceğini belirtti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading