Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi raylara ne zaman iniyor? Bakan Uraloğlu açıkladı!

Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi raylara ne zaman iniyor? Bakan Uraloğlu açıkladı!

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ'in (TÜRASAŞ) çalışmalarına uzun süredir devam ettiği yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR-5000 Projesinin ne zaman raylara ineceği bir hayli merak ediliyor. Konuya ilişkin Bakan Uraloğlu, önemli bir açıklamda bulundu. İşte o açıklama...  

Ekonomi

11.10.2024, 15:15

Türkiye'nin ilk yerli ve ve milli elektrikli ana hat lokomotifi için çalışmalar sürüyor. 15 Mart tarihinde Eskişehir'de düzenelen törenle startı verilen ESKİŞEHİR 5000 projesinde ilk hedef 95 adet üretim yapabilmek. Çalışmalarını TÜRASAŞ'ın yaptığu ESKİŞEHİR 5000 projesi'nin ne zaman raylara ineceği uzun müddettir merak konusu haline geldi. Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı bir açıklama yayımladı.

Çalışmalara dair çalışmaların devam ettiğini ifade eden Uraloğlu, test sürecinin sürdüğünü vurguladı. Bakan Uraloğlu, "Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz lokomotifimizin yol testlerine Ekim 2024 itibarıyla TCDD Hasan Bey Depo Sahası'nda başladık. Lokomotifimiz bu testlerde saatte 140 kilometre hıza ulaşarak büyük bir eşiği aştı. Eylül 2025'te lokomotifimizi raylara indirmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, TÜRASAŞ'ın Eskişehir fabrikasında geliştirilen 5 megavat gücündeki lokomotifin hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapabileceğini ve Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikası'na sahip olacağını aktardı.

BYD'nin hamlesi Çin devlerini harekete geçirdi: Bir otomotiv firması daha 'Türkiye' dedi! Yatırıma geliyor... BYD'nin hamlesi Çin devlerini harekete geçirdi: Bir otomotiv firması daha... Haberi Görüntüle

"DIŞA BAĞIMLILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Türk mühendisliğinin yeni bir eseri olacağını vurgusunu yapan Uraloğu, 115 yerli firma ile yapılan iş birliği ile yüzde 65 yerlilik projesine ulaştığını bildirdi. Uraloğlu, "Seri üretimde bu oran yüzde 80'e ulaşacak. Bu sayede demir yolu sektöründeki dışa bağımlılığın önüne geçeceğiz. ESKİŞEHİR-5000 Projesi birçok ilki barındırıyor. Lokomotifin cer motorları, her biri 1280 kilovat gücünde olup Türkiye'de bugüne kadar tasarlanan en yüksek güçlü cer motorlarıdır. Ayrıca, 2,5 megavat gücündeki cer konvertörleri de ülkemizde tasarlanan en güçlü yüksek gerilim cer konvertörleridir. Ana hat lokomotifler için ilk defa araç gövdesi, boji ve tren kontrol yönetim sistemi de tamamen yerli tasarımla üretildi. ESKİŞEHİR-5000 ile elde ettiğimiz bilgi birikimi, diğer projelerimizde de kullanılacak. Bundan sonra ihtiyaca uygun lokomotiflerin üretiminde yurt dışına bağımlılık kalkacak ve ihracat imkanlarına kavuşacağız" dedi.

Türkiye mesafe tanımıyor! Türkiye mesafe tanımıyor! "Uzak Ülkeler Stratejisi" ile18 ülkeye ihracatımız arttı Haberi Görüntüle

"KRİTİK TEKNOLOJİYE SAHİP ÜRÜNLERDİR"

Bakan Uraloğlu, ESKİŞEHİR-5000 Projesi'nin ülkemizde yer alan üniversiteler ve sanayi kuruluşlarıyla beraber yürütülen çir çalışma olduğunu vurgusunu yaptı. Bakan Uraloğlu, "TÜRASAŞ, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi önemli paydaşlar bu projede yer aldı. Türkiye'nin raylı sistemlerdeki yerlilik oranını artırmak adına önemli bir dönüm noktası yaşanıyor. Proje kapsamında TCDD Taşımacılık AŞ'ye teslim edilecek 95 ESKİŞEHİR-5000 lokomotifin seri üretimi hızla devam ediliyor. ESKİŞEHİR-5000 lokomotif için geliştirilen tüm ana bileşenler, ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu ürünler, TCDD Taşımacılık AŞ bünyesindeki mevcut lokomotiflerde de hem yedek parça olarak hem de modernizasyon için kullanılabilecek" ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading