Yandex Metrica

Uluslararası Finans Enstitüsü'nden Türkiye raporu: 'Yabancı sermaye girişi 2025'te artacak'

Uluslararası Finans Enstitüsü'nden Türkiye raporu: 'Yabancı sermaye girişi 2025'te artacak'

Uluslararası Finans Enstitüsü, mevcut politikaların devam ettirilmesi halinde Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin 2025'te artmasının beklendiğini bildirdi.

Ekonomi

30.05.2024, 20:20

Gelişmekte olan ekonomilere sermaye girişlerine ilişkin raporunu yayımlayan Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye bölümünde izlenen sıkı politikaların cari açığın düşmesine yardım ettiğini belirtti. 2023'ün ilk çeyreğinde 24,6 milyar olan cari açığın 2024 yılının ilk çeyreğinde 10,9 milyar dolara düştüğü ifade edilen raporda bunun önemli miktarda yurt dışında yerleşik net sermaye akışının çekilmesini sağladığı aktarıldı.

"Ortodoks politikaların sürdürülmesi durumunda Türkiye'ye yurt dışında yerleşiklerin net sermaye girişinin 2025'te artması bekleniyor." ifadelerinin kullanıldığı raporda ekonomi yönetiminin izlediği sıkı para politikalarının ülkenin iç ve dış kırılganlıklarını daha da azaltacağı, bunun da Türkiye'nin yeterince büyük sermaye akışlarını çekmesine yardımcı olacağının beklendiği aktarıldı.

Sigarada ÖTV indirildi, maktu vergi artırıldı! Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar ne anlama geliyor? Sigarada ÖTV indirildi, maktu vergi artırıldı! Resmi Gazete'de yayımlanan bu... Haberi Görüntüle

"ORTALAMA BÜYÜMEYİ GEÇECEK"

Türkiye'nin reel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2025'e kadar öngörülen yavaşlamaya rağmen sanayileşmiş ülkelerin ortalama büyümesini geçeceğinin öngörüldüğü belirtilen raporda bu olumlu büyüme farkının, özellikle yurt dışında yerleşik portföy ve doğrudan yabancı yatırımların net girişi şeklinde, yeterince büyük yabancı sermayeyi Türkiye'ye çeken bir başka faktör olmasının beklendiği ifade edildi.

Türkiye'nin olumlu gidişinin iki uluslararası derecelendirme kuruluşu; S&P ve Fitch tarafından da görüldüğü ve kredi notunun yükseltildiği hatırlatılan raporda  yurt dışında yerleşik alacaklılardan net dış borçlanmanın ise yavaşlayan reel GSYH büyümesi ve zayıf kredi talebinin etkisiyle azalmasının beklendiği aktarıldı. Raporda, yurtdışında yerleşiklerin net sermaye girişinin 2025'te 68 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading