Uranyum'dan bile daha değerli! Dünya o element için savaşa girecek! En büyük kaynak Türkiye'de

Uranyum'dan bile daha değerli! Dünya o element için savaşa girecek! En büyük kaynak Türkiye'de

Geleceğin petrolü olarak anılan hatta uranyumdan bile daha değerli olduğu kabul edilen lityum dünya devlerini peşinden koşturmaya başladı. Özellikle son dönemlerde elektrikli otomobil ve otonom robotlara olan ilginin artması bu elemente olan ilgiyi katladı. Dünyada savaşlara neden olacak lityumun kaynağı ise Türkiye...

Ekonomi

30.09.2024, 17:21

21. yüzyılın dünya düzeni yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Bir tarafta Amerika ve Avrupa diğer tarafta Çin ve Rusya yeni jeopolitik haritalar çizmek için kıran kırana mücadele ediyor. Batı ve Doğu'nun bu mücadelesi 3. dünya savaşının ayak sesleri olarak yorumlanıyor. 

Yeni dünya düzeninin kurgulanmasında küresel güçlerin gözünü kestirdiği lityum ise elementler arasında öne çıkmış durumda. Öyle ki petrolün yerini alacak bu element uranyumdan bile daha değerli olarak kabul ediliyor. 

Elektrikli otomobillerden, cep telefonlarına yeni dünyada ihtiyaç duyulacak her türlü elektronik aletin hammadesi olarak kabul edilen lityum devleri daha şimdiden peşinden koşturmaya başladı. 

Öyle ki geçtiğimiz aylarda petrol devi Exxon Mobil Güney Koreli büyük bir pil üreticisiyle büyük bir anlaşma yaptığını duyurmuştu. Amerika merkezli şirket çok yıllı anlaşmanın toplam 100.000 ton lityumu kapsayacağını ve petrol devinin 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 1 milyon elektrikli otomobil aküsü için hammadde tedarik etme planlarına yardımcı olacağını ifade etmişti.

OVP sonrası ilk ipucu: 2025 Asgari ücreti ne kadar olacak? Uzman isimden çarpıcı açıklama OVP sonrası ilk ipucu: 2025 Asgari ücreti ne kadar olacak?... Haberi Görüntüle

DÜNYA BEYAZ ALTINA GEÇİYOR

Lityum bir diğer adı ile "beyaz altın"a geçiş sinyali veren Exxon Mobil, düşen metal fiyatlarına ve ABD'de elektrikli otomobillere karşı artan tepkiye rağmen yalnızca petrol ve doğalgaza odaklanmayı bırakmanın gerektiğini savunmuştu

Bu değişime ilişkin açıklamalarda bulunan Exxon Mobil Düşük Karbon Çözümleri Başkanı Dan Ammann, "Dünyanın emisyon azaltma hedeflerini karşılamak için daha fazla lityuma ihtiyacı var ve biz de ABD'deki çözümleri teşvik ederek bu çabaya katkıda bulunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İlk projesini 2027'de çalışır hale getirmeyi planlayan şirket, potansiyel müşterilerinin içinde bulunduğumuz on yılın sonuna doğru lityum talebinde bir artış beklediklerini bildirdi. 

Bitcoin, yatırım piyasasında büyük ilgi gördü! Altını bile solladı Bitcoin, yatırım piyasasında büyük ilgi gördü! Altını bile solladı Haberi Görüntüle

LİTYUMUN KAYNAĞI TÜRKİYE

Dünyanın en büyük bor rezervine sahip olan Türkiye, lityum yatakları açısından büyük rezervlere sahip. Öyle ki daha önce bor üretimi sırasında çöpe atılan killerden lityum karbonat üretimi yapılmaya başlanmıştı. 

O dönem Türkiye'nin altındaki cevheri değerlendiren İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Balıkesir, Çanakkale, Bursa ve Eskişehir havzasındaki bor yatakları ve bor havzasının çevresi aynı zamanda yakında dünyanın en büyük lityum havzaları olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Sözlerine devam eden Öztürk, "Lityum stratejik bir metal olduğu için enerji depolama kapasitesi olan pil üretiminde kullanıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki elektrikli otomobil ile ilgili bir süreç başladı. Elektrikli otomobillerde lityum pilleri kullanılacak" yorumunu yapmıştı.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading