Uzmanlar açıkladı: "Konut almak isteyenler beklemesin! Kiralar 100 bin liraya fırlıyor!

Konut almak isteyenlere uzmanlardan uyarı geldi. Son dönemde artan faizler sebebiyle bütük artış gösteren konut fiyatları, arz ve talep arasında tutartısızlığa sebebiyet verdi. Bu da konut ve kira fiyatalarında hızla artış olacağını belirtti. Uzmanlar yaşanan bu gelişmelerin ardından Bahçelievler, Bayrampaşa, Bakırköy, Küçükçekmece ve Eyüp gibi ilçelerde 3+1 konut 100 bin TL'ye fırlayabileceğini öngördü. Aynı zamanda konut almak isteyenlere faizlerin düşmesini beklememesini önerdi. 

Ekonomi

10.10.2024, 15:56

Ülkemide vatandaşların konuta olan talebi gittikçe artış gösteriyor. Satın alma ve kiralama yönündeki bu talep artış göstermesine rağmen aynı oranda konut arzı gerçekleşmiyor. Para politakiları göz önünde bulundurulduğunda faizlerin yüksek dereceki artışı konut kredisine olan ilgiyi azaltırken mevduuata olan talepte ise azalma olduğu gözlemleniyor.

Bankalar konut faizlerini 2,79'a kadar indirdiği ve fiazlerin düşeşe geçtiği görüldü. Ona rağmen yine de yüksek olan konut kredisi faizlerinin yılbaşının ardından yavaş yavaş düşmesi bekleniyor. Faiz politakasının düşmesiyle beraber parasını mevduata yatıranların da bundan sonraki dönemde elde edeceği faiz gelirlerlerini farklı noktalara yatırım yapması ve mevduataa olan ilgilin azalması bekleniyor.

Konut fiyatları gün geçtikçe artış gösteriyor. Bunun yanı sıra konut maliyetiyle beraber arsa payıda eklenince fiyatlar oldukça dip yapıyor.  Artan fiyatlar karşısında ne yapacaklarını şaşıran çok sayıda müteahit beklemeye geçti. İnşaat sektöründeki en önemli unsuların başında işçlilik olarak geliyor. Özellikle deprem döneminde işçi talebi nedeniyle çalışanların günlük fiyatları 3 BİN TL'yi geçmiş olarak gözüküyor.

Sıfır ya da ikinci el konut fiyatları gün geçtikçe dip seviyelerde geriliyor. İlandaki konutlar aylarca alıcı bulmaması nedeniyle yatırımcılara büyük fırsat oluştu. Pazarlıklarda elinde nakit parası olanlara gün doğarken, kıran kırana pazarlıklarda ise ilan fiyatlarının yüzde 30 altına satın almalar olabiliyor.

Konutunu para ihtiyacı sebebiyle satılan çıkaran kişiler ile de pazarlık etmek oldukça kolay olarak gözüküyor. Kısa dönemde yüklü para ihtiyacını karşılık bulan varlıklar ucuza elden çıkartılıyor.

Konuya ilişkin çok sayıda uzman isim önemli açıklamalarda bulundu.

Milton Kasırgası sigorta şirketlerini de vurdu! Kayıp 100 milyar doları aşabilir Milton Kasırgası sigorta şirketlerini de vurdu! Kayıp 100 milyar doları... Haberi Görüntüle

"FAİZ GETİLERİNİ AŞACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Reportage Türkiye CEO'su Kemal Alamo, "Gayrimenkul, bir ihtiyaçtır. Barınma ihtiyacı sürekli olduğu için konut yatırımı, sadece finansal bir araç değil, aynı zamanda yaşam alanı sağlaması açısından da değerlidir. Ayrıca konut yatırımı her zaman cazip bir yatırım aracı olmuştur. Türkiye’nin nüfusu her yıl artmaya devam etmektedir. Özellikle İstanbul’daki yoğun nüfus, konut talebinin artmasına neden olacak önemli bir faktördür. Son dönemde yüksek faizli mevduatlardan elde edilen getiriler cazip olsa da mülk sahipliği ile elde edilecek değer artışının, faiz getirilerini aşacağını öngörüyoruz. Gayrimenkul yatırımı ayrıca yatırımcıya kiralama yoluyla da gelir elde etme fırsatı sunan bir yatırım ürünü olması sebebiyle de yatırımcıların gözünde her zaman ön planda kalan bir yatırım aracıdır" dedi.

ABD'nin ağzının tadı Türkiye'den! Tam 22 milyon 883 bin dolarlık ihracat ABD'nin ağzının tadı Türkiye'den! Tam 22 milyon 883 bin dolarlık... Haberi Görüntüle

"ÖZEL BANKALAR DA KREDİ İÇİN YENİDEN DEVREYE GİRMEYE BAŞLADI"

"Artan kredi maliyetleri ve yüksek faizler konut kredilerine olan talebi sınırlamış durumdaydı ve konut alma planı yapanlar bir süredir kredi faizlerinde indirim bekliyordu. Bu konuda ilk adımı yakın zamanda bir kamu bankası atarken, ilk kez konut alacaklar için aylık kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79’a indirdi. Bu kapsamda artık özel bankalar da kredi için yeniden devreye girmeye başladı. Kredi faizleri şimdilerde yüzde 3’ün altına indiğini görüyoruz.

Gayrimenkul sektörünün şu an en büyük beklentisi vatandaşın krediye erişiminin kolaylaşması yönünde. Bu nedenle kamu bankaları dışında özel bankalar da elini daha fazla taşın altına koymalı. Özel bankaların da tekrar adım atmaya başlaması sektörümüz adına olumlu buluyoruz. Ve krediye erişim şartlarının konut almak isteyen vatandaşlar için daha kapsayıcı olmasını bekliyoruz.

Konut kredisine erişim kolaylaşırsa ve faiz oranları düşerse krediyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar farklı arayışlara girmeden kolaylıkla kredilerini ödeyebilir hale geleceklerdir" dedi.

Emekli maaşı için olası senaryo yazıldı! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşı için olası senaryo yazıldı! En düşük emekli maaşı... Haberi Görüntüle

"YÜKSEK GETİRİ SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

"Konut satış adetlerinde ve buna bağlı olarak fiyatlarda son zamanlarda bir hareketlenme olduğunu, ileriye dönük beklentiler sebebiyle bir pozisyonlanma eğiliminin olduğunu görüyoruz. Bu nedenle kısa vadede yaşanmaya başlayan artışın devam etmesini bekliyoruz. Orta vadede (2025 yılı itibariyle) ise kredi faizlerinin düşmesi ve daha kitlesel taleplerin oluşmasına paralel olarak fiyat artışlarında bir ivmelenme olmasını öngörüyoruz. Uzun vadede ise, konutun hem barınma ihtiyacını karşılayan bir ürün olması hem de yatırım aracı olarak görülmesi sebebiyle alternatif ürünlere kıyasla daha yüksek getiri sağlayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte enflasyonda beklenen kalıcı düşüşle birlikte fiyat artışlarındaki ivmelenmenin uzun vadede sınırlı kalacağını ön görmek mümkün."

İUP (TYP) maaşları ne zaman yatar? Ekim İUP maaşları hangi gün yatırılacak? İUP (TYP) maaşları ne zaman yatar? Ekim İUP maaşları hangi... Haberi Görüntüle

"DAHA GÜVENLİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

"Yatırımcıların ve arsa sahibi olmak isteyen vatandaşların detaylı araştırma yapmalarını ve gerekli olması durumunda yerel yönetimlerin ilgili birimleriyle iletişime geçerek detaylı bilgi almalarının daha güvenli olacağını düşünüyoruz. Gayrimenkul sektöründe arsa kıymetli bir yatırım aracıdır. Bu konuda güvenilir firmalarla çalışmalarını tavsiye ediyoruz"

Asgari ücrete yapılacak zam hangi seviyede olacak? Bakan Işıkhan açıkladı Asgari ücrete yapılacak zam hangi seviyede olacak? Bakan Işıkhan açıkladı Haberi Görüntüle

"ÇOK YAKINDA FAİZ İNDİRİMİ GELECEK"

EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş, "Konut alımı kesinlikle makul bir seçenek. Bunu Temmuz ve Ağustos ayı konut satışları da gösteriyor. Çok yakın gelecekte faiz indiriminin başlayabileceği beklentisiyle, birikimlerini mevduat veya başka enstrümanlarda tutanların harekete geçtiğini görüyoruz. Temmuz ayında konut satışları %16,0 artarak 127 bin 88 adede, Ağustos ayında ise %9,9 artışla 134 bin 155 adede ulaştı. 2023 yılında da benzer endişeler vardı ancak o yıl da, her şeye rağmen en çok arsa ve konut kazandırdı.

• Arsa %200 (zingat)

• Konut %86,5

• Gram Altın %78

• Euro %63

• Dolar %58

• Gümüş %55

• BİST100 %35 (Kaynak: Merkez Bankası, TÜİK)"

694 milyon tonluk dev rezerv heyecanı! Çin ile yürek hoplatan anlaşma: Nadir toprak elementleri ekonomiye kazandırılacak 694 milyon tonluk dev rezerv heyecanı! Çin ile yürek hoplatan... Haberi Görüntüle

EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN ŞİMDİ!

"Ev almak için doğru zamanın şimdi olduğunu düşünüyorum. Yılın ilk 7 ayında konutta reel bir değer kaybı yaşanmıştı, ancak Ağustos’ta %1 seviyesinde artıya geçildiğini gördük. Artık ivme kazanacağını tahmin ediyorum. 

Bizim satış ofisimizde bu yıl hiç durgunluk yaşanmadı. Sadece, ödeme seçeneklerinde zorlanan bazı müşteriler beklemeye geçti. Onlar için şimdi tam zamanı; mümkünse, üretici ile karşılıklı anlaşılarak bir ödeme planı belirlemek en doğru seçenek olacaktır. Biz de bu durumu gördüğümüz için ödeme seçeneklerini esneterek yatırımcılarımıza alternatifler sunuyoruz. Bu canlılıkla birlikte, 16 yeni projemiz için çalışmalara başladık" dedi.

TÜİK beklenen rakamları paylaştı: Dış ticaret verileri nasıl değişti? TÜİK beklenen rakamları paylaştı: Dış ticaret verileri nasıl değişti? Haberi Görüntüle

"MERKEZ BANKASI DOĞRU ZAMANDA DOĞRU ADIM ATACAK"

"Bankaların, ilerleyen dönemde kredi oranlarını ve taksitleri güncelleme konusunda adım atabileceklerini düşünüyorum. Daha önce de yapılandırma seçenekleri sunulmuştu. Bankalar, faizlerin düşmesini ve daha fazla kişiye ulaşmayı bekliyor. Merkez Bankası’nın doğru zamanda atacağı adımlarla piyasanın yavaş yavaş dengeye oturacağına inanıyorum."

O ilimiz gaza bastı: Türkiye'de ilk sırada yer aldı! 314 bin otomobil üretiminin yarısı ihraç edildi O ilimiz gaza bastı: Türkiye'de ilk sırada yer aldı! 314... Haberi Görüntüle

"KİRA KONUSUNDA HERKESİN BİR GÖRÜŞÜ VAR"

"Türkiye’de enflasyonist ortamda kira konusunda herkesin bir görüşü var. Ancak bu tür durumlarda yaklaşımların dengeli ve anlayışlı olması gerektiğini düşünüyorum."

TÜİK beklenen rakamları açıkladı: Eylülde en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? TÜİK beklenen rakamları açıkladı: Eylülde en çok hangi yatırım aracı... Haberi Görüntüle

"ŞU AN EV ALMANIN TAM ZAMANI"

"Gayrimenkulde uzun süredir reel fiyatlar yerinde sayıyor. Faize erişimin kolaylaşması ve  ekonomik iyileşmeyle birlikte orta gelir grubunun tekrar piyasada canlanması hem talebi hem de fiyatları artıracaktır. Bu yüzden, konut fiyatlarının yukarı yönlü olacağını düşünüyorum. Şu an ev almanın tam zamanı. Konut fiyatları artınca kiraların da artması gerekliliği ortaya çıkıyor çünkü evin getirisi kira olduğundan dolayı yatırımcı kişi en kısa sürede evin parasını amorti etmek isteyecektir."

Almanlar batıyor! Yunan medyası böyle duyurdu: Berlin titriyor, Avrupa korkuyor Almanlar batıyor! Yunan medyası böyle duyurdu: Berlin titriyor, Avrupa korkuyor Haberi Görüntüle

"HEDEFE YAKLAŞILDIKÇA KİRA ARTIŞ ORANLARININ DA SINIRLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

"Şu an yasal olarak kira artış oranı %63 seviyesinde. Enflasyonun yıl sonu tahmini ise %45 civarında. Dolayısıyla hedefe yaklaşıldıkça kira artış oranlarının da sınırlanacağını düşünüyorum."

Mangalları hazırlayın! Vatandaş kırmızı ete doyacak: Bakan resmen açıkladı Mangalları hazırlayın! Vatandaş kırmızı ete doyacak: Bakan resmen açıkladı Haberi Görüntüle

"KİRA ARTIŞLARININ HIZ KESMESI MUHTEMEL"

Kiraların, talep azalması gibi nedenlerle düşeceğini sanmıyorum. Ancak enflasyonun kontrol altına alınmasıyla birlikte kira artışlarının hız kesmesi muhtemel.

Köfteci Yusuf sonunda sessizliğini bozdu! Domuz eti iddiasıyla gündeme oturan markadan ilk açıklama geldi! Köfteci Yusuf sonunda sessizliğini bozdu! Domuz eti iddiasıyla gündeme oturan... Haberi Görüntüle

"YATIRIM YAPMA ZORLUĞU DA BÜYÜK BİR ENGELDİ"

Eskiden arsa yatırımı, genellikle parası olanlar için bir seçenekti. Bunun başlıca nedenleri; arsa ile ilgili yeterli bilginin olmaması, güvensizlik, tapu ve imar sorunları, elektrik, su ve yol gibi altyapı eksiklikleriydi. Ayrıca küçük bütçelerle yatırım yapma zorluğu da büyük bir engeldi. Bu yüzden, arsa yatırımı yaparken güvenilir ve uzman markalarla çalışmak en doğru yaklaşım olacaktır.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading