Yandex Metrica

Yaş şartı artık yok! Senelerce beklemeden anında emekli olma fırsatı geldi!

Yaş şartı artık yok! Senelerce beklemeden anında emekli olma fırsatı geldi!

Türkiye'deki emeklilik sisteminde çalışan kadınlar için yaş şartı 58, erkekler için ise 60 olarak belirlenen yaş önümüzdeki yıllarda her iki cinsiyet içinde kademeli olarak 65'e çıkarılacaktır. İşte detaylar...

Ekonomi

12.09.2024, 15:28

EYT kapsamındaki kişileri yaş şartı beklemeden emekli olma hakkına sahiptir. Fakat kısmi emeklilik söz konusu olduğunda, kadınlar 58, erkekler ise 60 yaş şartı ile emekli olabiliyor. Bunun dışında, EYT sahipleri, prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamlamışlarsa yaşlarından bağımsız olarak emekli olma hakkına sahip olabilir.

Bankalardan faizsiz kredi müjdesi! Türkiye'nin 3 büyük bankasından müşterilerine özel kampanya! 50.000 TL ihtiyaç kredisi cebinizde Bankalardan faizsiz kredi müjdesi! Türkiye'nin 3 büyük bankasından müşterilerine özel... Haberi Görüntüle

YAŞ ŞARTI OLADAN EMEKİ NASIL OLUNUR?

SGK sisteminde yaş şartı olmaksızın emeklilik imkanı çok dar bir çerçevede mümkündür. Farklı koşullara bağlı olarak, belirli gruplar için yaş şartı bulunmamaktadır. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu imkandan kimlerin yararlanabileceğini açıkladı.

Karakaş'a göre, ilk sigortalı oldukları dönemde çalışma kapasitelerinin en az yüzde 60'ı kaybeden kişiler engelli emeklilik haklarından yararlanamıyor. Fakat bu kişiler engelli erken emeklilik kapsamında emekli olabiliyor.

Engellilik ortanına göre emeklilik şartları şu şekilde sıralanmıştır:

Yüzde 50-59 arası engellilik durumu: En az 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 prim günü şartı aranıyor.

Yüzde 40-49 arası engellilik durumu: En az 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 prim günü şartı aranıyor.

Bu kişiler için yaş şartı aranmıyor ve engellilik durumları sebebiyle erken emekli olabiliyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra Ak

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading