Yatırımcılar zorda: Küçük yerli yatırımcılar büyük kayıplar yaşadı, yabancı yatırımcılar ise tarihin en düşük seviyesinde! Analistler, Borsa İstanbul için ne bekliyor?

Yatırımcılar zorda: Küçük yerli yatırımcılar büyük kayıplar yaşadı, yabancı yatırımcılar ise tarihin en düşük seviyesinde! Analistler, Borsa İstanbul için ne bekliyor?

Borsa İstanbul, son üç ayda yüzde 21 düşüş kaydederek yatırımcılarını zorlu bir döneme soktu. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken ise hisse ve sektör seçimi oldu.

Ekonomi

21.10.2024, 17:51

Temmuz ayında tarihi kapanış rekoru kıran Borsa İstanbul, makroekonomik iyileşmelere ve not artırımlarına rağmen son üç ayda yüzde 21 düşüş yaşadı. Ortadoğu'daki jeopolitik risklerin artışı, faiz oranlarının yükselmesi ve enflasyon muhasebesinin bilançolara olumsuz yansıması, bu düşüşün başlıca nedenleri arasında yer aldı. Ayrıca, yabancı yatırımcı çıkışının devam etmesi, piyasadaki toparlanmayı zorlaştıran diğer etmenler arasında bulunuyor.

Uzmanlar uyardı:18 Eylül'e dikkat! Bitcoin'de dikkat çeken 'balina' hareketi! Uzmanlar uyardı:18 Eylül'e dikkat! Bitcoin'de dikkat çeken 'balina' hareketi! Haberi Görüntüle

PİYASA DEĞERİ 2,5 TRİLYON DOLAR AZALDI

22 Temmuz 2024 itibarıyla 14.5 trilyon TL olan Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri, 18 Ekim 2024 itibarıyla 12 trilyon TL'ye geriledi. Halka açıklık oranı dikkate alındığında, yatırımcıların zararı 690 milyar TL olarak hesaplandı. Bu dönemde Borsa İstanbul, dünyadaki en çok düşen piyasa unvanını da aldı.

ABD'nin ağzının tadı Türkiye'den! Tam 22 milyon 883 bin dolarlık ihracat ABD'nin ağzının tadı Türkiye'den! Tam 22 milyon 883 bin dolarlık... Haberi Görüntüle

HİSSE PERFORMANSLARI

BIST-100 endeksinde yer alan 100 hissenin 92’si 22 Temmuz-18 Ekim 2024 döneminde değer kaybederken, sadece 8 hisse yükseliş kaydetti. Bu süreçte en çok değer kazanan hisseler arasında Enerya (%28,64), Tekfen (%24,29), Gübre Fabrikaları (%21,49) ve Enka (%8,1) yer aldı. Öte yandan BIST-30 endeksinde tek kazanan hisse Enka olurken, en fazla kaybı Tofaş (%35,6) ve Sasa (%30,15) yaşadı.

İsrail destekçileri Müslüman ülkelerden boykot yiyince ne yapacaklarını şaşırdı: Pepsi ve Coca-Cola alkole başladı İsrail destekçileri Müslüman ülkelerden boykot yiyince ne yapacaklarını şaşırdı: Pepsi... Haberi Görüntüle

YABANCI YATIRIMCI ÇIKIŞI VE YATIRIMCI SAYISINDA AZALMA

Yabancı yatırımcılar, 2024’ün ilk dokuz ayında Borsa İstanbul’da 2,5 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi ve piyasa payları yüzde 16,74 ile tarihin en düşük seviyesine indi. Yabancı yatırımcıların son bir yıllık net satışı ise 2,2 milyar dolara ulaştı.

Bu dönemde, özellikle küçük yerli yatırımcılar büyük kayıplar yaşadı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun verilerine göre, yatırımcı sayısı 17 Mayıs 2024’te 8 milyon 624 bin iken, 18 Ekim 2024 itibarıyla 7 milyon 77 bine geriledi. Bu dönemde piyasadan çıkan yatırımcıların çoğunluğunu portföy büyüklüğü 50 bin TL'nin altında olan yatırımcılar oluşturdu.

Mangalları hazırlayın! Vatandaş kırmızı ete doyacak: Bakan resmen açıkladı Mangalları hazırlayın! Vatandaş kırmızı ete doyacak: Bakan resmen açıkladı Haberi Görüntüle

PİYASALARDA TOPARLANMA BEKLENTİSİ

Haber7'nin haberine göre; analistler, Borsa İstanbul’daki düzeltme hareketinin sonuna yaklaşıldığını belirtiyor. Borsanın son üç yıllık performansında yüzde 400’e yakın prim yaptığına dikkat çeken uzmanlar, faizlerde düşüş yaşanmasının ardından piyasada toparlanmanın mümkün olabileceğini öngörüyor. Özellikle defter değerlerinin altında işlem gören önemli şirketlerin olduğu vurgulanırken, sosyal medyadaki spekülatif tavsiyelere kulak asılmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunuluyor. Sabırlı olunması gerektiği vurgulanırken, hisse ve sektör seçiminin kritik olacağı belirtiliyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

2

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading