Yandex Metrica

Yeraltında 5 bin ton altın var! Bu rezerv Türkiye'yi zengin edecek: Tam 300 milyar dolar

Yeraltında 5 bin ton altın var! Bu rezerv Türkiye'yi zengin edecek: Tam 300 milyar dolar

Türkiye'yi devler ligine sokacak keşif! Türkiye Madenciler Derneği, Türkiye'de yapılmış bir modelleme çalışmasına göre altın madeni potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğunu belirterek yeraltında bekleyen 5 bin ton altın bulunduğunu ve bunun değerinin yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu aktardı.

Ekonomi

19.06.2024, 15:50

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, Ankara'da düzenlenen bir toplantıda, Türkiye'nin madencilik sektörüne ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl altın ithalatına 31 milyar dolar verildiğini dile getiren Yılmaz, ihracatın 12 milyar dolar, bu alandaki ticaret açığının 19 milyar dolar seviyesinde olduğunu aktardı.

Türkiye'nin altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkiden kurtarma çabalarında avantaj sağlayacağını belirten Yılmaz, "Türkiye'de, yapılmış bir modelleme çalışmasına göre, 6 bin 500 ton metal altın potansiyeli var. Biz bunun 1.500 tonunun nerede olduğunu biliyoruz, hatta üretmeye de başladık." dedi.

TMO duyurdu! SMS ile bilgilendirme yapılacak! Ödemeler bugün itibarıyla hesaplara yatırıldı TMO duyurdu! SMS ile bilgilendirme yapılacak! Ödemeler bugün itibarıyla hesaplara... Haberi Görüntüle

"YERALTINDA 5 BİN TON ALTIN VAR"

Geriye kalan, yeraltında bekleyen 5 bin ton var, bunun bugünkü değeri yaklaşık 300 milyar dolar civarında diyerek sözlerine devam eden Yılmaz, "Ürettiğimiz altını biz, kanun gereği Merkez Bankası'na ön alım hakkını kullanırsa satmak zorundayız. Merkez Bankası, bizden aldığında lira ödüyor. Enflasyon üzerinde Türkiye'deki üretimin etkisinin olduğu nokta burası. Aksi takdirde bunu dolarla satın almak durumunda kalacak." ifadelerini kullandı.

Maden sektörünün yeni bir düzenleme beklentisi bulunduğunu dile getiren Yılmaz, taleplerinin madencilik izinlerinin hızlandırılması ve maden üretiminin artırılması için yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi olduğunu aktardı.

Son 10 yılda madencilik arama ruhsat sayısının 40 binden 5 bine gerilediğini belirten Yılmaz, "yeşil dönüşüm" ile madenciliğe olan ihtiyacın artacağını belirterek, şöyle devam etti:

Parasını bunlara yatıranlar kazandı! Bu hafta kazandıran yatırım aracı belli oldu! Parasını bunlara yatıranlar kazandı! Bu hafta kazandıran yatırım aracı belli... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE DÜNYA REZERVİNİN YÜZDE 70'İNE SAHİP"

"Yeşil dönüşüm ile maden ihtiyacı mevcut durumdan 9 kat daha artacak. Fosil yakıtlardan uzaklaşalım, daha fazla yenilenebilir enerji kullanalım ve daha fazla batarya üretelim, elektriği depolayalım, güneş panelleri ve rüzgar santralleri üretelim ve böylelikle fosil yakıtlardan uzaklaşalım... diyoruz. Bunun bugünkü tespitle anlamı 9 kat daha fazla madencilik demek. Daha fazla lityum, kobalt, nikel, bakır, hatta altın bile daha fazla üretilmek zorunda."

Yılmaz, bor maden ile ilgili olarak da uç ürüne dönüştürülebilmesi halinde Türkiye'nin dünyada söz sahibi olabileceğini aktardı. Türkiye'nin borda dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70'ine sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, "Borda cevher veya ara ürün halinde satmak yerine uç ürünü üretebilirsek, muazzam bir katma değer yaratırız." dedi.

Sözlerine devam eden Yılmaz, "Bir ton ham bor 300-500 dolar değerinde. Bunu ara ürüne çevirirseniz, bir ton ara ürüne dönüşmüş borun fiyatı 4 bin dolara kadar çıkıyor. Cam teknolojisini, zırh teknolojisini bu ülkede yaparsanız, bir ton ham borun 300-500 dolar olan değeri, bir tonda 500 bin dolara kadar çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

6

0

1

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading