Yeşil enerji gaza bastı! Petrol şirketleri bakakaldı

Yeşil enerji gaza bastı! Petrol şirketleri bakakaldı

2024'ün ilk 9 ayında, yeşil enerji şirketleri dünya borsalarında büyük yükseliş kaydederken, petrol ve gaz devleri değer kaybetti. Yeşil enerji sektörü 291,4 milyar dolarlık büyümeyle dikkat çekerken, Suudi Aramco gibi petrol devlerinin piyasa değeri 174 milyar dolar azaldı.

Ekonomi

22.10.2024, 17:58

2024'ün ilk dokuz ayında dünya borsalarında işlem gören yeşil enerji şirketlerinin hisse senetleri, petrol şirketlerine kıyasla önemli oranda değer kazandı. Merkez bankalarının sıkı para politikalarını yavaşlatacağı beklentisi, borsalara olumlu yansırken, yeşil enerji şirketleri petrol devlerine göre daha yüksek getiri sağladı.

Çin, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin temiz enerjiye yaptığı yatırımlar, bu şirketlerin piyasa değerlerinde önemli artışlara neden oldu. Özellikle yeşil enerjiye yönelik teşvik ve projeler, bu alandaki şirketlerin hisse senetlerini yukarı çekti. AA'nın derlemesine göre, petrol ve gaz sektöründe Suudi Aramco gibi devlerin piyasa değeri toplamda 174 milyar dolar azalırken, yeşil enerji şirketleri aynı dönemde 291,4 milyar dolar değer kazandı.

En yüksek ve en düşük ortalama maaşlara sahip ülkeler açıklandı: Türkiye'nin sıralaması merak ediliyor En yüksek ve en düşük ortalama maaşlara sahip ülkeler açıklandı:... Haberi Görüntüle

NEXTERA ENERGY ZİRVEDE

ABD merkezli NextEra Energy, 172,3 milyar dolarlık piyasa değeriyle yeşil enerji şirketleri arasında zirvede yer alıyor. Bu şirketi, 96,7 milyar dolarlık piyasa değeriyle İspanyol Iberdrola, 68,66 milyar dolarla ABD’li GE Vernova, 37,43 milyar dolarla Hindistan merkezli Adani Green Energy ve 24,92 milyar dolarla Çinli Sungrow Power Supply takip ediyor.

Ücretli çalışan sayısı arttı! İşte yıllık bazdaki ağustos verileri... Ücretli çalışan sayısı arttı! İşte yıllık bazdaki ağustos verileri... Haberi Görüntüle

YEŞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNİN YATIRIMCILAYA GETİRİSİ

2024'ün dokuz ayında en fazla kazandıran yeşil enerji şirketlerinin başında gelen NextEra Energy, yüzde 28 oranında değer kazandı. Şirket, yapay zekâ kaynaklı veri merkezi büyümesi ve yenilenebilir enerji talebindeki artıştan yararlandı. Aynı dönemde, İngiliz Electricity North West şirketini satın alarak İngiltere’deki yatırımlarını genişleten Iberdrola, yüzde 16 hisse artışıyla dikkat çekti.

ABD merkezli GE Vernova, hisse senedi değerini yüzde 15 artırırken, şirketin batı yarımküredeki en büyük rüzgar projesi olan SunZia için aldığı 2,4 GW sipariş, bu artışta etkili oldu. Hindistan’ın güneş enerjisi devlerinden Adani Green Energy, yüzde 19 getiri sağladı ve TotalEnergies ile önemli anlaşmalar imzaladı. Çinli Sungrow Power Supply ise yüzde 8,8 oranında değer kazanarak yatırımcısına kazandırdı.

Ekonomistler ne diyor? Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında Ekonomistler ne diyor? Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında Haberi Görüntüle

PETROL DEVLERİ DE YEŞİL ENERJİDE YÖNELİYOR

Petrol ve gaz şirketleri, küresel enerji sektöründeki değişimi yakalayabilmek adına yeşil enerjiye yatırımlarını hızlandırıyor. Karbon yakalama teknolojilerine ve emisyon azaltıcı projelere yönelik çalışmalar sürerken, bu alandaki yatırımların artacağı öngörülüyor.

Yılın 9 ayında, en büyük piyasa değerine sahip petrol şirketi, 1 trilyon 739,5 milyar dolarla Suudi Arabistan merkezli Saudi Aramco oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Suudi hükümetinin likidite artırma amacıyla yaptığı hisse satışı nedeniyle şirketin değeri yüzde 22 düştü.

ABD'li ExxonMobil, yüzde 15 artışla dikkat çekerken, kaya gazı üretimindeki artış ve karbon yakalama teknolojilerine yönelik büyük yatırımları şirketin değerini artırdı. Chevron hisseleri ise yüzde 1 oranında kayıp yaşadı, ancak yenilenebilir enerji ve karbon yakalama projeleriyle büyümesini sürdürdü. Çinli PetroChina, hisse değerini yüzde 19 artırırken, yenilenebilir enerji projelerine ve karbon yakalama teknolojilerine yönelik yatırımlarıyla dikkat çekti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading