Yandex Metrica

Ermenistan'dan Türkiye sınırında nükleer santral hamlesi: Rusya çalışmalara başladı

Ermenistan'dan Türkiye sınırında nükleer santral hamlesi: Rusya çalışmalara başladı

Ermenistan, Türkiye'ye 16 kilometre uzaklıktaki Metsamor Nükleer Enerji Santrali için harekete geçti. Kafkasların korkulu rüyası olarak değerlendirilen Metsamor, Rusların Çernobil'den sonra yaptığı en tehlikeli santral olarak kabul ediliyor.

Dünya

03.08.2024, 10:38

Ermeni basını, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Metsamor Nükleer Enerji Santrali'nin ömrünü uzatmak için ikinci ünitedeki reaktörde çalışmalara başladığını yazdı. Ermenistan'ın hedefi daha önce ömrü 2026'ya kadar uzatılan nükleer santralin ömrünü 10 yıl daha uzatmak. 

Bu arada santrale yeni güç üniteleri eklenmesi planlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bölgesel Yönetim ve Altyapı Bakanı Gnel Sanosyan, "Mevcut nükleer santralin kullanım süresinin bitiminden sonra, mevcut nükleer santral gibi çalışmaya devam edecek, (santralin) bitişiğinde en az aynı kapasitede yeni bir güç ünitesine sahip olacağız." dedi.

Sputnik Armenia ise Ermenistan'ın yeni santral için ABD, Rusya, Güney Kore, Çin ve Fransa'yla görüştüğünü duyurdu. Bölgesel Yönetim ve Altyapı Bakanlığı bir ABD şirketinin küçük modüler nükleer santral inşası için çalışmaya başladığını belirtti. Ayrıca Fransız şirket Framatome yetkilileri de geçtiğimiz hafta Ermenistan'a ziyarette bulundu.

Ege'de diplomasi rüzgarı: Türkiye ve Yunanistan New York'ta deniz sınırlarını masaya yatırıyor Ege'de diplomasi rüzgarı: Türkiye ve Yunanistan New York'ta deniz sınırlarını... Haberi Görüntüle

METSAMOR NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ

Metsamor Nükleer Enerji Santrali, Türkiye sınırına sadece 16 kilometre uzaklıkta. Biri 1976'da diğeri 1980'de devreye alınan iki rektörü bulunan santral 1988'de yaşanan Spitak depreminden sonra 1989'da kapatılmıştı. Fakat yerine inşa edilen 2 numaralı reaktör 1995'te yeniden açıldı. Eski teknoloji ürünü olan reaktörün kullanım ömrü 2005'te dolmuştuç 2021 yılının ağustos ayında yapılan yenileme çalışmalarıyla reaktörün ömrü 20262ya kadar uzatılmıştı. Ermenistan, 15 Aralık 2023'te Rosatom'un yan kuruluşu Rusatom Service ile eski nükleer santralin ömrünü 2036'ya kadar uzatacak çalışmalar için 65 milyon dolarlık anlaşma imzalamıştı.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading