Ezineli Yahya Çavuş kimdir? Hangi savaşta kahramanlık yapmıştır?

Ezineli Yahya Çavuş kimdir? Hangi savaşta kahramanlık yapmıştır?

Çanakkale Savaşları dendiğinde akla gelen kahramanlar arasında yer alan Ezineli Yahya Çavuş’un hayatı belgesele konu olmuştur. 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetlerini durdurmayı başaran Yahya Çavuş'un kahramanlık destanı dillerden dile dolaşmıştır. Peki, Ezineli Yahya Çavuş kimdir?

Gündem

22.10.2024, 18:29

Çanakkale Savaşları esnasında 25 Nisan 1915 sabahında Seddülbahir köyü yakınlarındaki Ertuğrul Koyu’na düşman askerlerinin yaptığı çıkarmada 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasında bulunan 67 askeriyle 32 saat süren mavzer atışları ile sahilde durdurmayı başaran ve işgal güçlerine ağır kayıplar verdirerek çıkarmanın başarısız olmasını sağlayan Yahya Çavuş, kahramanlar arasındadır.

Dünya harp tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Destanı’nın kahramanlarından olan Ezineli Yahya Çavuş’un kahramanlık destanı belgesellere bile konu olmuştur.

DMM'den 'domuz eti ithalatı' iddialarına ilişkin açıklama: 'İddialar külliyen yalandır' DMM'den 'domuz eti ithalatı' iddialarına ilişkin açıklama: 'İddialar külliyen yalandır' Haberi Görüntüle

YAHYA ÇAVUŞ KİMDİR?

Binbaşı Mahmut Sabri Bey’in kahraman askerlerinden birisi olan 3. Tabur,10. Bölük, 1. Takım askerlerinden Ezine’li Yahya Çavuş’un babası Mustafa Bey, annesi ise Hanife Dudu Hanım’dır. Çanakkale’nin Ezine ilçesi Koçali Köyü’nde 1887 yılında dünyaya gelen Yahya Çavuş, Balkan Savaşları esnasında seferberlik ilan edilince askere alınmıştır.

Yahya Çavuş kimdir

Çanakkale Cephesinde 9. Tümen, 26. Alay, 3. Tabur, 10. Bölük, 1. Takım çavuşu olarak görev alan Yahya Çavuş; cephede savaşırken Muharrem adlı bir oğlu olmuş ancak şehit olduğundan oğlunu dünya gözüyle görememiştir.

İşgal güçlerinin 25 Nisan 1915 sabahı 5 ayrı noktaya çıkarma yapmaya başlaması sonrasında bunlardan biri olan Ertuğrul Koyu'nda göğüs göğüse yaşanan muharebede, 10. Bölük Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Bey'in ağır yaralanması ve savaş dışı kalması ile bölüğün en kıdemli erbaşı olan Yahya Çavuş komutayı ele almıştır. 

Tecrübesini ortaya koyan Yahya Çavuş’un komutasındaki Türk askeri, işgal güçlerine ağır kayıplar verdirdi ve çıkarmanın başarısız olmasını sağlamıştır. Ertuğrul Koyu Harekatı'nın ikinci günü Yahya Çavuş bacağından yara almasına rağmen hayatta kalarak geri çekilmeyi başardı ve Kirte köyü yakınındaki 26. Alay Karargahı'na kadar ulaşmıştır. 4 Haziran 1915 tarihinde yapılan 3. Kirte Muharebeleri'nde süngü taarruzu esnasında ağır bir yara alıp hastaneye kaldırılmasının ertesi günü şehit olmuştur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Murat Gürel

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading