Yandex Metrica

Sitede Ara

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı

23 milyar dolarlık ilk F-16 teklifinin yerine Ankara, Washington'a yeni bir mektup iletti. Faturayı düşürmek için uçakların lisans altında Türkiye'de üretilmesi isteniyor ancak Joe Biden yönetimi bunu bir süre daha pazarlık unsuru olarak kullanmaya kararlı. Beyaz Saray'dan bağımsız karar alamayan Berlin'de de benzer hava hakim. Eurofighter talebine onay vermeyen Almanya, gemilere motor, nükleer santrale de türbin göndermiyor.

Savunma

13.07.2024, 15:06

ABD ve bu ülkenin kontrolündeki Almanya, savunma sanayii ürünlerine ilişkin bir dizi başlıkta Türkiye ile pazarlığı sürdürüyor. 40 adet Eurofighter savaş uçağı talebine bir yılı aşkın süredir onay vermeyen Almanya'nın, Akkuyu Nükleer Santrali için son derece kritik bir bileşen olan türbinleri de gümrükte beklettiği ortaya çıktı. 

Skandalı kamuoyuna duyuran isim Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Washington'daki NATO zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Erdoğan, Berlin'le devam eden sıkıntıyı şöyle anlattı:

"Almanya'yla bizim şu anda Akkuyu Nükleer Santrali için gelmesi gereken türbinlerin Alman gümrüğünde bekliyor olması gibi bir sıkıntımız var. Bu, bizi ciddi manada rahatsız etmiştir. 

Bunu Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a ikili görüşmemde tekrar hatırlattım. Gerek Eurofighter Typhoon uçak alım talebimizin karşılanmaması, gerek türbin konusu, gerekse bizim fırkateynlerimizde kullanılan bazı makinelerin alınması hususunda ortaya çıkan sıkıntıları aşmamız gerekiyor. Gelişmeleri takip edeceğiz."

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreterliğine veda eden Jens Stoltenberg

Türkiye o ülkeyi SİHA devi yapacak: Teknoloji transferi için dev anlaşma Türkiye o ülkeyi SİHA devi yapacak: Teknoloji transferi için dev... Haberi Görüntüle

TÜRBİN VE SAVAŞ GEMİSİ MOTORLARI LİSTEDE

Uluslararası savunma basını, Akkuyu Nükleer Santrali'nde kullanılacak ekipmanların Alman Siemens üretimi olduğunu kaydediyor. 

İddiaya göre Türkiye aynı zamanda savaş gemilerine güç veren bazı motorları da Almanlardan edinme arayışında. Fakat bu konuda da siyonist Almanların uyguladığı yaptırım devam ediyor. 

Bu esnada Amerikan Bloomberg'in 11 Temmuz tarihli haberinde "23 milyar dolarlık F-16 ve mühimmat alım teklifi geri çekildi" haberi gündeme bomba gibi düştü. 

Ancak daha sonra, haberde kastedilen unsurun anlaşmanın iptali değil, maliyetin düşürülmesi hedefiyle yerli üretim de dahil olmak üzere bir dizi yeni teklif iletilmesi olduğu ortaya çıktı. Bu yönde iletilen yeni teklif mektubu 13 Haziran'da imzalandı. 

Ankara bir yandan Amerikalıların Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları kaldırmaya çalışırken bir yandan hem uçak motorlarının hem de bazı F-16 bileşenlerinin yerli olarak üretilmesi için müzakere yürütüyor. 

ABD tarafı ise 23 milyar dolarlık faturanın keskin bir şekilde düşmesini önleme yolunda bir dizi bahane öne sürüyor. 

Dronlar alev silahı oldu! Düştüğü yerde sıcaklığı 2 bin derece yükseltiyor Dronlar alev silahı oldu! Düştüğü yerde sıcaklığı 2 bin derece... Haberi Görüntüle

JOE BIDEN '3-4 HAFTA DAHA' İSTEDİ 

Türkiye, F-16'ları en kısa zamanda edinme hedefiyle bu uçakların lisans altında yerli olarak üretilmesini istiyor. Buna yeşil ışık yakmayan ABD yönetimi, Lockheed Martin'in imalatı hızlandırmak için ek üretim bandı açacağını, bunun da ekstra maliyete yol açacağını savunuyor. 

Güney Karolina'daki F-16 fabrikası

Washington, Türkiye'nin talep ettiği 40 adet F-16 Viper ve 79 adet modernizasyon kitini dış politika hedefleri için koz olarak kullanma eğilimini sürdürüyor. Joe Biden yönetiminin tavrı, Berlin'in kararları açısından da belirleyici bir kimlik taşıyor. 

Biden'ın bu meseleyi bir süre daha koz olarak tutma isteği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temaslarına verdiği mesajlardan anlaşılıyor. Erdoğan, Joe Biden'ın 'F-16 sorununu 3-4 hafta  içinde çözeceğini' söylediğini açıkladı. 

HÜRJET piramitlerin üstünde uçtu, Mısırlı F-16 pilotu hayran kaldı HÜRJET piramitlerin üstünde uçtu, Mısırlı F-16 pilotu hayran kaldı Haberi Görüntüle

ERDOĞAN: ÖNEMLİ OLAN F-35 DEĞİL F-16

Uçakta yaptığı açıklamada, F-35 programına dönüş ihtimaline kapıyı kapatan Erdoğan, F-16'ların da Türkiye'de montajlanabileceğini belirtirken şunları söylüyor:

"Bizim burada önceliğimiz F-16 talebimizin karşılanması. Alt kümelerde farklı durumlar olabiliyor ama biz oradaki parasal ilişkileri pek gündeme almak istemiyoruz. Çünkü biz F-35 üzerinden zaten ödememizi yaptık. Hatta 5 tane F-35 hangara da alınmıştı ama ne yazık ki olay farklı gelişti ve daha sonra ABD, bizim F-16'larımızı da vermeme noktasına dahi gelmişti." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington dönüşü uçakta gazetecilerle

"Son görüşmede ABD Başkanı Biden '3-4 hafta içerisinde F-16 sorununu çözeceğim' dedi. Bizim için bu noktada önemli olan F-16 konusudur. 

Bu uçakların ve parçalarının bize gelmesi halinde zaten bizim şu anda teknik kadrolarımız yeterlidir. Bu alanda bütün atölyelerimiz F-16 modernizasyonu konusunda çok çok başarılı. 

Bu süreci gerek biz, gerek ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız yakından takip ediyor ve kısa sürede netice alabilmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

HÜRJET piramitlerin üstünde uçtu, Mısırlı F-16 pilotu hayran kaldı HÜRJET piramitlerin üstünde uçtu, Mısırlı F-16 pilotu hayran kaldı Haberi Görüntüle

SÜREÇ BÖYLE GİDERSE TESLİMAT 2030'U BULACAK

F-16'ları lisans altında Türkiye'de üretmek ve modernizasyon kitlerini hazır şekilde teslim almak gibi hedeflere ulaşılamaması halinde Lockheed Martin tesislerinde üretilecek uçaklar Türk Hava Kuvvetleri envanterine ancak 2030'a doğru girebilecek. 

Buna ilişkin gelişmeleri ve tahminlerini köşesinde paylaşan Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu şu ifadeleri kullanıyor:

"Türkiye, olağan süreçte ilerlemesi gereken F-16 Viper programı için neden Biden'ın devreye girmesini istiyor? 

Çünkü tipik Amerikan piyasa oyuncusu karakterinden kaynaklanan şartlar ileri sürülüyor da ondan. 

Ne gibi meselâ? 

Örneğin Lockheed Martin firması, artık F-35 üretimine geçtiğini belirtip F-16 imalâtı için yeniden üretim bandı kurması gerektiğini söylüyor ve bu yatırım giderini uçağın birim maliyetine eklemenin yollarını arıyor. 

Veya ar-ge çalışması da yapacağını, eleman istihdam edeceğini ileri sürerek faturayı kabartmayı deniyor.

Milli Savunma Bakanlığı baştan beri modernizasyonun Türkiye'de yapılmasını önceliyor ve sipariş sayısının azaltılmasını düşünüyor. 

Bu kararında, 5. nesil Kaan savaş uçağının geliştirilmesi tercihi ile Almanya'nın vetosunun kalkması halinde Eurofighter savaş uçağı alım düşüncesi de yatıyor.

Amerikalıların F-16 V üretimi ve teslimi 2028'den 2030'a doğru sarkacak gibi görünüyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin her zaman B planı ile birlikte hareket etmesi gerekiyor."

Habere Tepki Ver

3

0

1

1

2

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading