Fon Çelik Kubbe'ye akacak! Mehmet Şimşek'ten savunma sanayi payı açıklaması: Türkiye'nin güvenliği her şeyden önemli

Fon Çelik Kubbe'ye akacak! Mehmet Şimşek'ten savunma sanayi payı açıklaması: Türkiye'nin güvenliği her şeyden önemli

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 100.000 TL ve üzeri kredi kartı limiti olan vatandaşlardan alınacak olan bu payın Türkiye'yi dışarıdan gelecek füzelere ve saldırılara karşı koruyacak Çelik Kubbe'nin yapımında harcayacaklarını belirtti. 

Gündem

15.10.2024, 17:53

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na kaynak için hizmet bedeli alınmasına yönelik düzenlemeye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Lobi sevici Cemal Enginyurt haddini aştı! Bu sözler yenilir yutulur cinsten değil: Keşke Yahudi ve Ermeniler bu ülkeden gitmeseydi! Lobi sevici Cemal Enginyurt haddini aştı! Bu sözler yenilir yutulur... Haberi Görüntüle

FON ÇELİK KUBBE'YE AKTARILACAK

En son toplantıda Savunma Sanayii Başkanlığına yeni birtakım görevler verildi diyen Şimşek, "Denildi ki; 'Çelik Kubbe inşa edilecek', Türkiye'yi dışarıdan gelecek füzelere ve saldırılara karşı bütün ülkeyi koruyacak hava savunma sistemi. Bunlar gelişmiş teknoloji açısından pahalı sistemler." dedi.

Biz 5. nesil uçağa uzun süredir para yatırıyoruz diyerek sözlerine devam eden Şimşek, "Ürettik, uçuşlarına da başladı. Şimdi motor geliştirilmesi lazım. Şu anda savunma sanayisinde 1000'in üzerinde proje var. Hepsi yüksek teknoloji. Hepsi ileride ihracat kabiliyetimizi, kapasitemizi ciddi şekilde artıracak. Son toplantıda ilave kaynak talebi oluştu." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Şimşek, "Dedik ki: 'Bütçede şu anda biz deprem yaralarını sarmakla meşgulüz.' 2023'te Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na 90 milyar lira vermişiz. Bu sene bunu 165 milyar lira çıkartmışız. Bunu belki daha da katlamamız gerekecek. Uzun menzilli enstrümanlardan tutun, 5. nesil savaş uçağından tutun, hava savunma sistemleri... Bunlar hepsi pahalı. Tasarımı bir yana geliştirilmesi, üretilmesi, bunlar ciddi kaynak gerektiriyor." şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek bu konunun Meclis'in takdirinde olduğunu ifade ederek, "Parti grubumuz tekrar bazı konuları değerlendirebilir. Bu paket Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na kaynak sağlamak üzere hazırlanmış, bütçe açıklarını azaltmak için yapılan bir çalışma değil. Deprem konusu ayrı, savunma sanayisi ayrı. Savunma Sanayii Destekleme Fonu bütçe dışında bir fon." ifadelerini kullandı.

Deprem sonrasında vergiler getirilmiş adına da 'deprem vergisi' denilmiş. Fakat bunlar bir deprem fonunda toplanmamış diyen Şimşek, "Dolayısıyla depreme ilişkin harcamalar bütçeden yapılmış. Bu konuda milletimizin hiçbir endişesi olmasın. Zerre kadar tereddüde mahal yok. Neden? Çünkü bu paketin bir kuruşu bütçeye gelmeyecek. Nereye gidecek? Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na gidecek." dedi.

Bazıları siyaseten bunu başka konulara çekmek istiyor diyerek açıklamalarına devam eden Şimşek, "Burada 3 bin 500 firma var. Sadece bir firmayı siyaseten adres göstermek gerçekten çok yanlış. Bu ilave kaynak nereden kaynaklanıyor? Hava savunma sistemleri için kaynaklanıyor. Kim yapacak? Roketsan, Aselsan yapacak, 5. nesil savaş uçağı üretimini kim yapacak? TUSAŞ yapacak. Uzun menzilli füzelere ihtiyacımız var. Kim yapacak? Roketsan yapacak. Bunu alıp başka mecralara çekip, başka çerçevelerde siyaseten bu konuları istismar etmek yakışmıyor." şeklinde konuştu.

Kredi kartından 750 TL kesinti iptal mi edildi? Kredi kartından 750 TL kesinti iptal mi edildi? Haberi Görüntüle

ÇELİK KUBBE NEDEN ÖNEMLİ?

Savunma sanayi alanında altın çağını yaşayan Türkiye, yerli teknolojiyle ve kendi imkanlarıyla geliştirdiği hava savunma sistemi Çelik Kubbe'yi devreye almayı planlıyor. Peki Çelik Kubbe neden önemli?

3. Dünya savaşının çok yakın olduğu bu dönemde Türkiye'ye havadan gelecek tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla başlatılan Çelik Kubbe Projesi Gök Vatan'ı düşmana karşı koruyacak. 

Çelik Kubbe Projesi çok farklı nitelik ve güçteki silahları bir araya getireceği için "sistemler sistemi" olarak adlandırılıyor. Ayrıca Çelik Kubbe için ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ile MKE firmaları işbirliğine odaklanıldı. Bu firmaların geliştirdiği yerli ve milli sistemler yapay zekadan da yararlanılarak birbirine entegre edilecek.

Projede ayrıca ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemlerinden faydalanılacak. İçinde birçok hava savunma silah sistemi, radar, elektro-optik sistemi, haberleşme modülleri, komuta kontrol istasyonları ve yapay zekayı barındıracak Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki muhafızı olacak.

Çelik Kubbe projesinde kullanılacak KORKUT Sistemi, hareketli unsurlarla mekanize birliklerin hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirildi.

HİSAR A+ alçak irtifa hava savunma füze sistemi, hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla hava tehditlerinin alçak irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getiriyor.

GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi ile milli olarak geliştirilmekte olan hava-hava füzelerinin kara konuşlu hava savunma amacıyla kullanılabilmesi hedeflendi.

GÖKER, sabit tesis ve sınır bölgelerinde konuşlanmak üzere, güncel çok alçak irtifa hava ve kara savunma ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı.

GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi radar, elektro-optik algılayıcılar ve radyo frekans karıştırıcılarla desteklenerek geliştirildi.

HİSAR O+ orta irtifa hava savunma füze sistemi sabit birlikler ile kritik tesislerin, savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, seyir füzeleri, havadan karaya füzelere karşı hava savunma görevini icra etmek için üretildi.

SİPER de uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi olarak tasarlandı.

Gök Vatan için Çelik Kubbe Projesine hız verilirken, Türk şirketlerinin yerli ve milli sistemleri, 4 kritik imkanın oluşmasını sağlayacak. Katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ altında birbirleriyle entegre çalışmasına imkan verecek Çelik Kubbe, ortak hava resminin oluşturulmasının önünü açacak. Gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılacak bu bilgiler, yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulabilecek. Proje, gök kubbede sağlayacağı kalkan rolünün yanı sıra düşman unsurlar için caydırıcılık da oluşturacak.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading