Yandex Metrica

Fransa'da aşırı sağ birleşiyor: Macron 'topal ördek' mi olacak?

Fransa'da aşırı sağ birleşiyor: Macron 'topal ördek' mi olacak?

Fransa'da AP seçimleri ve erken seçim tartışmaları devam ediyor. AP seçimlerinde zafer kazanan Fransız sağı, yakın zamanda yapılacak erken seçimde ittifak yapmak istediği sağcı adayları destekleyecek.

Dünya

12.06.2024, 09:39

Fransa, pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleriyle resmen kaosa girdi. Partisinin aldığı ağır yenilgiyle erken seçim kararı alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u bir tehlike daha bekliyor. 

France 2 kanalına konuk olan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi Başkanı Jordan Bardella, erken seçimde de iddialı olduklarını söyledi. Bardella, seçimlerde başarılı olmak için merkez sağcı Cumhuriyetçiler Partisinden çok sayıda adayı destekleyeceklerini açıkladı. Ulusal Birlik Partisi Başkanı, bu seçimleri kazanmak için vatansever siyasi oluşumları partisininnin etrafında toplanmaya çağırdığını hatırlatarak, "(Cumhuriyetçiler Partisi Başkanı) Eric Ciotti'nin bu çağrıya olumlu dönüş yapmasından memnuniyet duyuyorum." dedi.

İki parti arasında yapılacak erken seçimde bir ortaklık kurulacağını belirten Bardella, seçim sırasında onlarca Cumhuriyetçiler Partisi adayını destekleyeceklerini duyurdu. Fakat, sağcı Ciotti'nin bu olumlu yaklaşımına parti içinden tepkiler geldi. Aşırı sağ ile herhangi bir ortaklık kurulmasını istemeyen bazı partililer ortak bir bildiriye imza atarak parti başkanının derhal istifasını istedi. 

Cumhuriyetçiler Partisi Başkanı Eric Ciotti, bir TV programında seçimler öncesinde aşırı sağcıların ittifak yapma çağrılarına olumlu cevap vererek, "Kendimiz gibi kalacağımız bir ittifaka ihtiyacımız var." demişti.

Tarihi doğalgaz keşfi! Tam 21 milyar metreküplük rezerv bulundu: Türkiye devreye girebilir Tarihi doğalgaz keşfi! Tam 21 milyar metreküplük rezerv bulundu: Türkiye... Haberi Görüntüle

AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİ

Avrupa Parlamentosu seçimleri Cumhurbaşkanı Macron için tam bir hezimet olmuştu. Bu seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, aldığı yüzde 31,37'lik oy oranıyla birinci sırada yer almıştı. Macron'un partisi Rönesans ise yüzde 14,60 oy oranı ile ikinci sırayı almıştı. Seçim hezimetinin parlamentoyu fesheden Emmanuel Macron, erken seçime gidileceğini duyurmuştu. 

Mason locasının içine girdiler: Yeni Ahit'li 'büyük üstad' kılıç ve tek göz ile tehdit ediyor Mason locasının içine girdiler: Yeni Ahit'li 'büyük üstad' kılıç ve... Haberi Görüntüle

THE ECONOMIST'TEN ÇARPICI ANALİZ

İngiltere merkezli The Economist dergisi, AP seçimlerinin Fransa ayağına ve Macron'un aldığı erken seçim kararına ilişkin çarpıcı bir analiz yaptı. İngiliz yayın organı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararıyla büyük bir risk aldığını yazdı. Macron'un zar attığını belirten İngiliz dergi, Macron'un hem yenildiğini hem de büyük bir itibar kaybı içinde olduğunu ifade etti. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisinin aldığı oy oranının Le Pen'in itibarını artırdığı belirtilen analizde Macron'un ise "her zamankinden daha fazla topal ördek yapma riski" ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Bu sonuçların 2027'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine de sirayet edeceğini değerlendiren The Economist, şu analizi yaptı: "Amerika'da olduğu gibi, Fransız başkanları da mecliste çoğunluk olmadan iç gündemlerinin çoğunu hayata geçiremiyor. Macron'un hükümetin günlük işlerini bir başbakan yürütüyor ama normal düzende yasaların geçmesi için oy gerekiyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading