Yandex Metrica

Sitede Ara

Fransa'dan geciken özür! 80 yıl önce katlettiği Afrikalılar için o ibareyi kullanacak

Fransa'dan geciken özür! 80 yıl önce katlettiği Afrikalılar için o ibareyi kullanacak

Tarihi sömürgecilik ve katliamlarla dolu Fransa, hunharca katlettiği 6 Afrikalı askeri öldürdüğünü kabul etti. 1944'teki Thiaroye Katliamı'nda ödlürülen 4 Senegalli ve birer Fildişi ve Burkina Fasolu asker için "Fransa için öldüler ibaresi kullanılacak.

Dünya

30.07.2024, 01:58

Fransa'nın günah galerisinde öyle olaylar var ki yıllar geçse de unutmak mümkün olmuyor. Aradan geçen zaman bu acıları unutturmak yerine daha da derinleştiriyor. Sömürgeci ülke, Afrika'daki katliamları için şimdiye kadar bir bedel ödemiş değil. Cezayir'de, tarihin en büyük soykırımını gerçekleştirdikleri Ruanda'da ve Afrika'da bulundukları her yerde türlü türlü katliamlara imza atan Fransa, 1 Aralık 1944'teki Thiaroye Katliamı ile ilgili önemli bir karar aldı.

80 yıl önceki katliamda 4'ü Senegalli olmak üzere birer Fildişili ve eski adı Yukarı Volta olan Burkina Fasolu asker Fransız askerleri tarafından katledilerek kuyuya atılmıştı. Fransız Ulusal Gaziler ve Savaş Mağdurları Ofisi, söz konusu olayda öldürülen askerlerin "Fransa için öldü" ibaresini kullanma kararı aldı. 

Fransa için öldü (Mort pour la France) ne demek?

"Fransa için öldü" ibaresi, Fransa'nın katıldığı savaş ve askeri operasyonlarda ölen askerler için kullanılıyor.

Arap basınından Erdoğan-Sisi görüşmesine büyük ilgi: 'Tarihi ve eşsiz' Arap basınından Erdoğan-Sisi görüşmesine büyük ilgi: 'Tarihi ve eşsiz' Haberi Görüntüle

SENEGALLİ NİŞANCILAR

Fransız sömürgesilerinden biri olan Senegal, uzun yıllar Fransız Batı Afrikası içinde yer aldı. 1895'ten 1946'ya kadar Fransa sömürgesi olarak kalan ülke aynı zamanda Fransa'ya asker veriyordu. Hatta 3. Napolyon tarafından 1857'de kurulan sömürge piyade birliğine askerlerin çoğunluğunun Senegalli olması dolayısıyla Senegalli Nişancılar adı verilmişti. Fakat birlik içinde Benin, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya'dan da askerler yer alıyordu. Senegalli Nişancılar, 1960'a kadar Fransa bayrağı altında pek çok savaşa iştirak etti. Hatta Çanakkale'de dahi savaştıkları biliniyor. 

ABD'den Ayşenur Eygi açıklaması! Kongre üyesi ABD'lilere seslendi: 'İsrail tarafından öldürülürseniz ülkemiz bunu umursamayacak' ABD'den Ayşenur Eygi açıklaması! Kongre üyesi ABD'lilere seslendi: 'İsrail tarafından... Haberi Görüntüle

THIAROYE KATLİAMI

Tarihinde birçok katliama imza atan Fransa, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından esir alınan ve 1944'te Amerikalılar tarafından kurtarılan Senegalli Nişancılar'ı prim istedikleri ve savai tazminatlarını alıp köylerine istedikleri gerekçesiyle isyanla suçlayıp öldürmüştü. Öldürülen askerlerin sayısı Fransız arşivlerinde 35 olarak belirtiliyor. Fakat Fransız tarihçi Armelle Mabon, yazdığı kitapta bu sayının 400'ü bulduğunu igfad ediyor. Askerlerin cesetleri çukurlara atılmış olsa da Thiaroye Kışlası'nda sembolik bir mezarlık bulunuyor. 

80 yıllık katliamın kabulüne dair Fransa'dan gelen ilk olumlumlu tepki eski Cumhurbaşkanı françois Hollande'dan gelmişti. Hollande, 2014'te yaptığı konuşmada olayları "Tek kelimeyle korkunç" olarak değerlendirmiş ve "Bu adaletsizliği düzeltmek istiyorum" demişti. Fakat o tarihten bu yana konuyla ilgili herhangi bir adım atılmamıştı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading