Yandex Metrica

Gabar'a iki sondaj kulesi daha: Koca Yusuf TP1500'e yeni arkadaşlar gelecek: Hedef 100 bin varil...

Terör örgütü PKK'dan arındırılan Gabar, Türkiye'nin petrol başkenti olma yolunda emin adımlarla yürüyüşüne devam ediyor. Türkiye'nin yerli sondaj kulesi Koca Yusuf TP1500'ün ardından iki yeni sondaj kulesinin daha Gabar'a gideceği duyuruldu.

Ekonomi

19.05.2024, 04:00

Türkiye'nin bölgede gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla birlikte terörden arındırılan Gabar, Türkiye'nin enerji başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Aktarılan son bilgiye göre bölgede faaliyet gösteren Koca Yusuf TP1500'ün ardından iki yeni sondaj kulesinin daha Gabar'a gideceği bildirildi. Günlük 100 bin varil hedefi koyulan Gabar'da çalışmalar 3 koldan devam edecek.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yerlileştirme hedefimiz doğrultusunda geliştirilen sondaj kulesi "Koca Yusuf TP1500" Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladığını duyurmuştu.

Gabar'da nöbeti devralan Koca Yusuf'un Türkiye'yi bu yıl sonu için belirlenen günlük 100 bin varil üretim hedefine yaklaştıracağının altını çizen Bakan Bayraktar, "Gabar'ın yanı sıra Diyarbakır'da, Şırnak'ta, Van'da ve Hakkari'de tespit ettiğimiz lokasyonlarda yeni aramalar yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Koca Yusuf TP1500 sondaj kulesi

Koca Yusuf TP1500 sondaj kulesi

Milyonların gözü temmuz ayında! Kıdem tazminatı için son karar verildi! Emekli vatandaşların beklediği haber geldi! Milyonların gözü temmuz ayında! Kıdem tazminatı için son karar verildi!... Haberi Görüntüle

GABAR'A İKİ YENİ SONDAJ KULESİ DAHA

Türkiye'nin 2030 hedeflerine vurgu yapan Bakan Bayraktar, "Çok iddialı bir arama programımız var. 2024 yılı toplamında 140 kuyuyu arama amaçlı açacağız. Ülkemizin yeraltı zenginliklerini milletimizin hizmetine sunma konusunda kararlıyız. Bölgeyi kalkındıracak ve bir cazibe merkezi haline getireceğiz." şeklinde konuşmuştu.  Göreve başlayan  Türkiye'nin yerli sondaj kulesi Koca Yusuf TP1500'e iki yeni sondaj kulesinin daha ekleceği bildirildi.

Koca Yusuf TP1500'e yaren olacak iki sondaj gemisi hakkında bilgi veren Petrotek Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlan Kuyumcu, "Sahanın gerçek ihtiyaçları, Türkiye'nin gerçek koşulları nelerdir? Türk sondörleri nasıl çalışır? Bu kuleler, bütün bunlar dikkate alınarak üretildi." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Kuyumcu, "Dolayısıyla kuleler aslında standart imalatın çok ötesinde birebir kullanıcı tecrübesiyle yoğrulmuş oldu. Sahada gösterdiği başarıda en büyük etken de budur zaten. Böyle bir ürün çıkarmış olmaktan dolayı çok mutluyuz." şeklinde konuştu.

Kira öderken bunu yapıyorsanız yandınız: Ev sahibi ihbar ederse... Kira öderken bunu yapıyorsanız yandınız: Ev sahibi ihbar ederse... Haberi Görüntüle

"5 BİN METRE DERİNLİKTE SONDAJ YAPABİLİYOR"

6 yıl süren kulenin geliştirilme sürecinde bütün tasarım çalışmalarının tamamlandığını aktaran Kuyumcu, "Bir numaralı prototipimiz üretilmiş oldu. Bu arada çok ciddi sertifikasyon sürecinden geçtik. 2019'da API (Amerikan Petrol Enstitüsü) sertifikası aldık." şeklinde konuştu.

"Bu, dünyada petrol sektöründe imalat yapabilmek için gerekli olan bir sertifikaydı." diyerek sözlerini sürdüren Kuyumcu, "Böylece dünyada buna sahip 16 firmadan biri haline geldik. Türkiye'de bu sertifikaya sahip tek firmayız." ifadelerini kullandı.

Açıklamalarına devam eden Petrotek Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlan Kuyumcu, TP1500 modeli" olarak sınıflandırılmasının 1500 beygir gücü ve 350 ton kanca yük kapasitesinden kaynaklandığına dikkati çekerek, "Bu da 5 bin metre sondaj teorik kapasitesi anlamına geliyor." dedi.

"Bunun 43 metrelik mastı var. Kulenin yerden yüksekliği 50 metre oluyor" diyen Kuyumcu, "Sadece kule kısmı için bahsediyorum, yaklaşık 40 tır yüküyle taşınabilen bir makine" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Petrotek Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlan Kuyumcu,

Petrotek Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Çağlan Kuyumcu,

Asgari ücretliye müjde gece yarısı geldi: İlk rakamlar belirlendi! Dev maaş zammı yolda! Asgari ücretliye müjde gece yarısı geldi: İlk rakamlar belirlendi! Dev... Haberi Görüntüle

"KOCA YUSUF 1500 BÜYÜK BAŞARI SAĞLADI"

Sözlerine devam eden Kuyumcu, TP1500'ün ilk ürününün yaklaşık 1,5 yıldır başarıyla sahada çalıştığını belirterek, "Çok da iyi başarı sağladı. Arıza yapmadan, teknik problemler yaşamadan devam ediyor. Bu arada TPIC'ten (Turkish Petroleum International) 2 adet daha sipariş almıştık. Bunların da bu sene içinde üretimini bitirip teslim etmeyi düşünüyoruz." dedi.

"Devamıyla ilgili de görüşmelerimiz sürüyor" diyerek sözlerine devam eden Kuyumcu, "Bizim esas hedefimiz, ihracat. Halihazırda zaten küçük kulelerin civar ülkelere ihracatını yapıyoruz. Ama karasal sondaj kuleleriyle ve özellikle Türkiye Petrolleri referansıyla çok daha hızlı bir şekilde ihraç etmeyi istiyoruz. Bu sene sonunda bu kulelerimizle Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ADIPEC Fuarı'nda görücüye çıkacağız. Çok yoğun beğeni toplamasını bekliyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Açıklamalarını sürdüren Kuyumcu, "Bu kule, son nesil diyebileceğim elektrikli bir kule. Tamamen elektrik motorlarıyla kontrol ediliyor ve otomasyonla çalışıyor. Buna bir nevi akıllı sondaj sistemi diyebiliriz." dedi.

Bir operatör var ama operatör 40 düğmeye basmak yerine joystickten belli komutlar verdiği zaman kule önceden belirlenmiş sekansları otomatik olarak uyguluyor." diyen Kuyumcu, "Bazı noktalarda korumaya geçiyor. Tehlikeli hareketler, acil durumlar, operatörün dalması ya da bir hata yapması durumunda bunlara müdahale ediyor, uyarı veriyor.

Dolayısıyla daha emniyetli, daha doğru çalışan bir sistem oluşmuş oluyor. Burada da yazılım tamamen yerli ve milli olarak gerçekleştirildi. Dolayısıyla kuleler, kaynak kodu Türkiye'de olan bir yazılımla kontrol ediliyor." ifadelerini kullandı.

İstasyonlarda kuyruk oluşacak! LPG'ye gece yarısı tarihi zam geliyor! Deponuzu şimdiden doldurun İstasyonlarda kuyruk oluşacak! LPG'ye gece yarısı tarihi zam geliyor! Deponuzu... Haberi Görüntüle

PETROL ÇALIŞMALARI HANGİ İLLERDE DEVAM EDİYOR?

Yerli ve Mİlli sondaj kulelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Kuyumcu, "Sondajın yerli olması muadillerine göre maliyette yüzde 30'a varan tasarruf sağlıyor." dedi.

Ayrıca Kuyumcu, "İkinci avantajı da nakliye. Klasik anlamda Çin'den ya da ABD'den nakledilmesi gereken 40 tırlık bir yükten bahsediyoruz. Maliyeti milyon doları bulabilen bir nakliye. Türkiye'de üretildiği için buna da ihtiyaç kalmıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin petrol adımları TPAO önderliğinde birçok ilde devam ediyor. Manisa, Konya, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak illerimizde sondaj çalışmaları gece gündüz devam ediyor. 

Türkiye petrol sondaj çalışması haritası

Türkiye petrol sondaj çalışması haritası

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading