Yandex Metrica

Sitede Ara

Gelecek TARLA'da! İlk sipariş verildi! Türkiye parçacık hızlandırıcı ihraç edecek!

Gelecek TARLA'da! İlk sipariş verildi! Türkiye parçacık hızlandırıcı ihraç edecek!

Türkiye'nin ilk "parçacık hızlandırıcısı x ışını demet hattı-TXPES"i üreten TARLA ilk ihracatına hazırlanıyor. TARLA'da üretilen Türkiye'nin ilk "parçacık hızlandırıcısı Ürdün'e ihraç edilerek bilim insanlarının çalışmalarında kullanılacak.

Bilim / Teknoloji

12.05.2024, 12:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde atılan bilim alanında atılan adımlar meyvelerini vermeye devam ediyor. Son Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA'da üretilen Türkiye'nin ilk "parçacık hızlandırıcısı x ışını demet hattı-TXPES" bu yıl Ürdün'e ihraç edilerek bilim insanlarının çalışmalarında kullanılacak.

BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor Haberi Görüntüle

NİSAN AYINDA DEVREYE GİRECEK

Öte yandan 20 milyon elektron voltluk ilk elektron hızlandırıcı nisanda devreye girecek. Sistemin 2026'da tam kapasite tamamlanarak "Türkiye'nin ilk serbest elektron lazeri" üretimine başlanması hedefleniyor. Ülkeden ya da yurt dışından serbest elektron lazerini kullanarak araştırma yapmaya gelen bilim insanlarının buradaki araştırmalar sonucu edindikleri bilgi TARLA'da kalacak.

PES 2025 ne zaman çıkıyor? Gizli raporlar sızdı! PES 2025 ne zaman çıkıyor? Gizli raporlar sızdı! Haberi Görüntüle

BU GURUR TÜRKİYE'NİN

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yerli üretim elektron hızlandırıcısının Türkiye için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor Haberi Görüntüle

SAVUNMA SANAYİNDE İLERİ TEKNOLOJİ

Açıklamalarında devam eden Ünüvar, "TARLA, 2026'dan sonra Türkiye'nin dünyada adını en çok duyacağı hem ilaç sektörü hem savunma sanayi hem de ileri teknolojik ürünlerin üretildiği, ülkemizde bilgi ve teknolojinin üretime dönüştüğü bir merkez haline gelecek." şeklinde konuştu.

Sony, GTA 6'nın haklarını satın mı aldı? Sony, GTA 6'nın haklarını satın mı aldı? Haberi Görüntüle

KANSER TEDAVİSİNDE DE ETKİLİ OLACAK

Devlet desteğiyle bilgi ve teknolojiyi kullanarak üretim yapmayı ve tersine beyin göçünü sağlamayı hedeflediklerini belirten Ünüvar, TARLA'nın, kanser, nörolojik ve diğer hastalıkların teşhisi ya da tedavisinde, gıda sanayinde, uzay çalışmalarında radyasyon ölçümünde, savunma sanayinde ileri araştırma yapan bir merkez olacağını bildirdi.

Gökyüzü Çelik Kubbe ile korunacak! Hava savunma sisteminde tehditleri yok edecek milli adımda çarpıcı detaylar ortaya çıktı! Gökyüzü Çelik Kubbe ile korunacak! Hava savunma sisteminde tehditleri yok... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

"Hem tasarımı hem de üretimini tamamen bizim yerli mühendislerimiz yaptı ve buraya kurdu." diyen Ünüvar, "Türkiye'nin daha büyük ülke olma hedefine de yaklaşmış olacağız. Cumhurbaşkanımızın da bu konularda çok ciddi desteğini görüyoruz." şeklinde konuştu.

Uzayda mahsur kalan astronotlar tehlikede mi? NASA Uzayda mahsur kalan astronotlar tehlikede mi? NASA "tuhaf sesleri" açıkladı Haberi Görüntüle

"TERSİNE BEYİN GÖÇÜ SAĞLAYACAK"

Sözlerine devam eden Ünüvar, TARLA'nın tersine beyin göçünü sağladığını, İsviçre'de yetişen bir Türk bilim insanının TARLA bünyesinde çalıştığını belirterek, "Bir arkadaşımız da Ürdün'de demet hattının kuruluşunda TARLA'nın bir çalışanı orada aktif olarak görev yapıyor. Dolayısıyla TARLA şu anda bilginin teknolojiye dönüşümü ve bilgi ihracatına başlamış durumda. Burada şu anda 2 Avrupa Birliği, 9 TÜBİTAK projesi yürüyor, yani bilgiyi üretmeye başladık." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading