Genç yaşta gizli diyabet teşhisi alanlar dikkat! Bunama gelişme riski artıyor

Genç yaşta gizli diyabet teşhisi alanlar dikkat! Bunama gelişme riski artıyor

Genç yaşta gizli diyabet teşhisi konulan kişilerde ilerleyen yıllarda demans gelişme riski oldukça yükseliyor. 30 yıla yakın süren bir araştırmaya göre insülin direnci ve yüksek şeker seviyeleri bu durumda rol oynuyor. Uzmanlara göre şeker hastalığını tedavi etmek bilişsel işlev için oldukça önemli.

Sağlık

23.01.2024, 20:57

Gizli şeker kan şekeri seviyeleri istenenden yüksek; ancak henüz diyabet teşhisi konacak seviyede olmadığında teşhis edilen bir hastalık. Ve yapılan bir çalışmaya göre doktor tarafından gizli şeker teşhisi konulanlarda ileriki yıllarda bunama riski yükseliyor. 

Bakanlık zehirli ürünler listesini açıkladı: Piyasaya sunulan riskli mallar belli oldu! Listede hangi markalar var? Bakanlık zehirli ürünler listesini açıkladı: Piyasaya sunulan riskli mallar belli... Haberi Görüntüle

11 BİN GÖNÜLLÜ OTUZ YIL TAKİP EDİLDİ

Çalışmaya başlangıçta diyabeti olmayan 11.656 gönüllü dahil edildi. Yüzde 20'sinde prediyabet vardı. Gönüllüler, zihinsel işlevlerini değerlendirmek için periyodik olarak çeşitli testlere tabi tutuldu. Araştırmacılar onları neredeyse otuz yıl boyunca takip etti.

Ekip 60 yaşından önce prediyabetten tip 2 diyabete geçişin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bunama gelişme riskinin üç kat artmasıyla ilişkili olduğu keşfetti. 60-69 yaşlarında diyabet geliştiren gönüllülerde risk yüzde 73 arttı. 

30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı 30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı Haberi Görüntüle

İNSÜLİN DİRENCİ DEMANS İLE İLİŞKİLİ

Demans ile gizli şekerden diyabete geçiş ile ilişkili mekanizma kesin olarak bilinmiyor. Araştırmacılar, bunda insülin direncinin ve yüksek şeker seviyelerinin rol oynadığını düşünüyor.

Hatta önceki çalışmalar da, her ikisinin de Alzheimer hastalığı ile ilişkili iki proteinin beyindeki birikimleriyle ilişkili olduğunu göstermişti. Beta-amiloid ve tau proteininin birikmesi beyin hücrelerinin kaybına yol açıyor. Bu da bunamaya zemin hazırlıyor. 

Prediyabetin demans için bağımsız bir risk faktörü olup olmadığı da belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, her halükarda, onu tedavi etmenin bilişsel işlev üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olmasının mümkün olduğunu söylüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading