Instagram'a ne oldu? Instagram kapatıldı mı, neden giremiyorum?

Sabah saatlerinde Instagram'a giriş yapamayan milyonlarca vatandaş arama motoruna, "Instagram'a neden girilmiyor? Instagram'a ne oldu, erişim engeli mi geldi, kapatıldı mı?" sorularını yöneltti. Peki, Instagram'a ne oldu, neden girilmiyor?
Bu sabah, popüler sosyal medya platformu Instagram'a giriş yapamayan kullanıcılar, "Instagram çöktü mü?" sorusunu gündeme getirdi.
INSTAGRAM KAPATILDI MI?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) web sitesindeki bilgilere göre, Instagram'a bu sabah erişim engellendi.
Kararın ardından Türkiye'den Instagram'a erişim sağlanamıyor.
Kullanıcılar, VPN ve diğer alternatif yollarla Instagram'a erişim sağlamaya çalışırken, BTK'nın web sitesinde bu erişim engelinin ne kadar süreceği konusunda herhangi bir açıklama bulunmuyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu dünyanın en çok kullanılan micro sosyal medya platformu Instagram'a erişim yasağı getirildiğini açıkladı. Instagram.com'a getirilen yasak BTK'nın site sorgulama detayında çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a erişim engeli getirildiği açıklamasında, “instagram.com, 02/08/2024 tarihli 490.05.01.2024.-608983 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir.” ifadelerine yer verildi.
KATALOG SUÇLARI NEDİR?
Vatandaşlar ise katalog suçlarının neler olduğuınu araştırmaya başladı. Katalog suçlar 1 Haziran 2005 yılından beri yürürlükte olan CMK tarafından düzenlenen suçlardır. Katalog suçlar için tutuklama nedeni olduğu kabul edilir. Katalog suçlar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alır. Instagram'a getirilen yasağın nedeni olarak "katalog suçlara uymadığı" gösterilmişti.
KATALOG SUÇLAR LİSTESİ
Gününüzde pek çok suç katalog suçları arasında yer alıyor. İşte katalog suçları listesinde yer alan suçların bazıları;
Kasten Öldürme
Hırsızlık yapmak
Kasten Yaralama
Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar
Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti
İşkence
Cinsel Saldırı
Örgüt kurmak (suç amacıyla)
İnsan ticareti yapmak
Çocukların Cinsel İstismarı
Hırsızlık ve Yağma
Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti
Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma
Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar
Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar
Düşmanla İşbirliği Yapmak
Devlete Karşı Savaşa Tahrik
Düşman Devlete Maddi ve Mali Yardım
Cumhurbaşkanına Suikast ve Fiilî Saldırı
Silah Kaçakçılığı Suçları
Anayasal düzeni bozma suçu işlemek
Sağlık çalışanlarına kasten yaralamak
FAHRETTİN ALTUN'DAN INSTAGRAM'A TEPKİ
31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayınlamış ve Instagram'ın Heniyye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkati çekerek, “Ayrıca, Heniyye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerine yer vermişti.
HANİYE SUİKASTINA SANSÜR UYGULAMIŞTI
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail'in alçakça suikastı sonucu İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda şehit edilmiş milyonlarca insanı yasa boğmuştu. Yaşanan olayla ilgili üzüntülerini sosyal medya hesaplardan paylaşmıştı. Ancak Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, yapılan paylaşımları hiçbir gerekçe göstermeden tek tek kaldırmıştı.
İşgalci İsrail tarafından şehit edilen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail, sosyal medya platformu Instagram'a göre "tehlikeli" görüldüğü için, kendisiyle ilgili yazılan taziye mesajlarını hiçbir gerekçe göstermeden kaldırmaya başlayınca META'ya peş peşe tepki yağmıştı.
Öte yandan Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, nefret söylemiyle ilgili geçtiğimiz günlerde dikkat bir güncelleme yaptığını duyurmuştu. Şirket paylaşımlarda 'Siyonizm' kelimesinin kullanımını tamamen yasakladı. Aylardır gece-gündüz demeden katliam yapan İsrail yanlısı gruplar tarafından memnuniyetle karşılandı.
FİLİSTİN'İ DESTEKLEYEN İÇERİKLER SANSÜRLENDİ
Meta, Ortadoğu ile ilgili içerik moderasyon uygulamaları konusunda incelemelerle karşı karşıya kalmıştı. Eleştirmenler ve bazı gruplar, şirketi, platformlarında Filistinlileri destekleyen içerikleri sansürlemekle suçlanmıştı.
