Yandex Metrica

Nahçıvan nerede? Nahçıvan hangi ülkeye bağlı? Nahçıvan ülke mi? Nahçıvan halkı Türk ve Müslüman mı?

Nahçıvan nerede? Nahçıvan hangi ülkeye bağlı? Nahçıvan ülke mi? Nahçıvan halkı Türk ve Müslüman mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nahçıvan'a ziyaret gerçekleştirecek. Ermenistan işgali altında bulunan Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan ordusu tarafından geri alınmasının ardından Karabağ'da ermeni silahlı örgütlerine karşı anti terör operasyonları da geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamlandı. Bu gelişmelerin ardından Erdoğan ile Aliyev Nahçıvan'da kritik bir görüşme gerçekleştirecek.

Genel

20.05.2024, 02:37

Azerbaycan Dağlık Karabağ'da örgütlenen yasa dışı Ermeni silahlı gruplarına karşı 24 saat süren bir antiterör operasyonu başlatmştı. Operasyonların sonunda Ermeni gruplar silahlarını bırakmış ve ateşkes için masaya oturmuştu. Anayasal düzenin korunması için başlatılan bu operasyonlarda çok sayıda Ermeni hedefi etkisiz hale getirildi. Türkiye de Azerbaycan'a bu operasyonlarda tam destek verdi. Yaşanan son gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev Nahçıvan'da bir araya gelecek. Vatandaşlar ise Nahçıvan Nerede? Nahçıvan hangi ülkeye bağlı? Nahçıvan ülke mi? Nahçıvan halkı Türk ve Müslüman mı? sorularına internetten yanıt aramaya başladı.

Çorum'da Maymun alarmı: Önce saldırdı, sonra kaçtı! Çorum'da Maymun alarmı: Önce saldırdı, sonra kaçtı! Haberi Görüntüle

NAHÇIVAN NEREDE?

Nahçıcan ülkemizin komşularından biridir. Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyettir. Nahçıcan Türkiye'nin doğusunda yer alır. Nahçıvan'ın, kuzeyi ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı da İran topraklarıyla çevrilmiş olup, kuzeybatısında yer alan Türkiye ile kısa bir sınırı vardır. Azerbaycan'a bağlı olmakla birlikte, bu ülkeyle fiziki bağlantısı olmayan Nahçıvan, Türk devletleri arasında Türkiye ile kara sınırı bulunan tek toprak parçasıdır.

SOLOTÜRK gösteri uçuşu yapacak! Tarih belli oldu SOLOTÜRK gösteri uçuşu yapacak! Tarih belli oldu Haberi Görüntüle

NAHÇIVAN HANGİ ÜLKEYE BAĞLI?

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyettir. Azerbaycan ile kara sınırı yoktur. Nahçıvan'dan Azerbaycan'a geçişler Ermenistan üzerinden yada İran üzerinden yapılır? Zengezur koridoru Nahçıvan ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayan koridordur.  Nahçıvan şehri ile buna bağlı 7 ilçeden oluşmaktadır.

İzleyenleri güldüren trafik cezası diyaloğu: Kask takmayan çocuğa çizgi film yasağı! İzleyenleri güldüren trafik cezası diyaloğu: Kask takmayan çocuğa çizgi film... Haberi Görüntüle

NAHÇIVAN ÜLKE Mİ?

Nahçıvan Azerbaycan'a bağlı özerk bir Cumhuriyettir. Nahçıvan'ın statüsü, 12 Kasım 1995 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın 8. bölümünde düzenlenmiştir. Buna göre; Nahçıvan içişlerinde özerk, savunma ve dış politikasında ise Azerbaycan'a bağlı bir statüye sahiptir.

Sosyal medya bu röportajı konuşuyor! Binadakilerin yüreğini hoplatan olay onun umrunda değil: Artık patron benim! Sosyal medya bu röportajı konuşuyor! Binadakilerin yüreğini hoplatan olay onun... Haberi Görüntüle

NAHÇIVAN HALKI TÜRK MÜ?

Nahçıvan'ın yüzde 99'u Türk ve Müslümandır. 

Havada korku dolu anlar: THY uçağı türbülansa girdi: Yaralılar var! Havada korku dolu anlar: THY uçağı türbülansa girdi: Yaralılar var! Haberi Görüntüle

NAHÇIVAN'IN NÜFUSU NE KADAR?

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin nüfusu 414.900 kişidir. Bu veriler 1 Ocak 2008 resmi verileridir. 01.08.2011 resmi verilerine göre Nahçıvan'da 405.900 Azerbaycanlı, 2.280 Kürt, 517 Rus, 140 Ukraynalı, 91 Tatar, 147 Ermeni, 11 Lezgi, (%0,021) ise diğer halkların temsilcileri yaşar. 

Adak kurbanı olanlar dikkat: Bağışlarınızı ihtiyacı olanlara Kızılay'la kolayca ulaştırabilirsiniz Adak kurbanı olanlar dikkat: Bağışlarınızı ihtiyacı olanlara Kızılay'la kolayca ulaştırabilirsiniz Haberi Görüntüle

NAHÇIVAN HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

Azerbaycan’ın yaklaşık %6,3’ünü oluşturan Nahçıvan, 5.502,73 km² yüzölçümüne sahiptir. Arazi yapısı dağlık bir nitelik gösteren Nahçıvan'da ovaların toplam araziye oranı % 20, ormanların oranı ise % 2 civarındadır. Ovaların büyük bir bölümü tarıma elverişlidir. Ülkenin zengin maden suyu, soda ve tuz kaynakları bulunmaktadır.

Türkiye ile Nahçıvan arasında 17 km'lik bir sınır bulunmaktadır. Nahçıvan şehir merkezi ile Türkiye'nin Iğdır şehri arasındaki uzaklık 160 km olup, iki şehir kara yolu ile birbirlerine bağlanmıştır. İki ülke arasındaki ulaşım ve ticari ilişkiler Dilucu Sınır Kapısı'ndan gerçekleştirilmektedir.İran ile Culfa ve Urumiye kentlerine yönelik iki ayrı sınır kapısı bulunmaktadır. Sovyet döneminden kalan, Nahçıvan'ı Ermenistan üzerinden Azerbaycan'a bağlayan kara yolu ise, 1990'ların başlarından bu yana kullanılamamaktadır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading