Gökyüzünde bir Türk’ün imzası! Genç mühendis yerli uçan otomobili dünyaya tanıtmak istiyor

Gökyüzünde bir Türk’ün imzası! Genç mühendis yerli uçan otomobili dünyaya tanıtmak istiyor

Genç Türk Eray mühendis Eray Altunbozar, ABD’de eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri döndü. Genç girişimci AirCar adını verdiği otomobil projesiyle Türkiye’yi bu konuda öncü konuma getirmeyi hedefliyor. Dünyaya ses getireceğini düşündüğü projesi hakkında açıklama yapan  Altunbozar, “Devletimiz yardım ederse biz hazırız” dedi.

Teknoloji

03.11.2024, 23:51

Son günlerde Türk mühendislerin sesini tüm dünyaya duyuyor. Savunma sanayiden sonra otomobil sektöründe yaşanan bu gelişme sayesinde birçok şirket bunu konuşuyor. Yerli otomobil projelerinin arasına bir yenisi de Eray Altunbozar’dan geldi. ABD’de Elektrik Elektronik Mühendisliği eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine geri dönen Eray Altunbozar’ın Kocaeli Bilişim Vadisi’ndeki atölyede hayat bulan AirCar projesi, Türkiye’yi uçan arabalar çağında öncü yapmak için çalışmalara devam ediyor.

7 YILLIK EMEK İSTEYEN BİR PROJE

AirCar’ın geliştirme süreci konusunda bilgi veren Eray Altunbozar, 2017 yılında başladığını ve 7 yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıktığını paylaştı. Firmanın elektrikli otonom uçan araç yapan bir firma olduğuna değinen Altunbozar, şu an Gebze’de Bilişim Vadisinde çalışmaların sürdüğünü ve 7’inci prototipin geliştirildiğini açıkladı.

Girişimcilik konusunda kendisini geliştiren bir mühendis olduğunu söyleyen Altunbozar, 2017 yılında uçan otomobil yapmaya karar verdiğini paylaştı. Altunbozar, "Dronların dünya genelinde yaygınlaşmasıyla bende araştırmalarıma başladım. Araştırdıktan sonra bu işi yapmaya karar verdim. Zamanının geldiğini düşündüm. '2017'de başlarsak anca vakti geldiğinde hazır oluruz' diye düşündüm. O niyetle başladım ve buraya kadar geldik" dedi.

"BİZ HAZIRIZ, AİRCAR'I GÖKLERLE BULUŞTURABİLİRİZ"

AirCar'ın yalnızca test aşamasında olduğunu ve seri üretime geçilebileceği konusuna değinen Altunbozar, "Biz hazırız ancak AirCar'ı üretmek, kısmen seri üretime almak maliyetli, külfetli bir konu. Devletimiz yardım ederse biz hazırız, AirCar'ı göklerle buluşturabiliriz. Şu anda test aşamasında uçuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu projenin İstanbul’da yaşanan trafik sorununa büyük çözüm olacağını dile getiren Altunbozar, “İstanbul'da trafikte bir yere gidemiyoruz. Çok fazla vaktimiz gidiyor. Herkesin vaktine yazık. AirCar gibi elektrikli ve otonom hızlı uçan araçlar bu problemi azaltabilir. Uçan arabalar çağının başlangıcı, nasıl elektrikli arabalar yavaş yavaş artan bir oranda yayıldıysa bunlar da yayılacak. Biz bunu Türkiye'de yaparsak ithal etmeyeceğiz, paramız yurt dışına gitmeyecek. Yerli ve milli olarak vatandaşlarımızla buluşturacağız" dedi.

SERİ ÜRETİME HAZIR

Devlet tarafından desteklenerek bu aşamalara geldiğini ve artık seri üretime geçmek için hazır olduklarını söyleyen Genç mühendis, "AirCar'ın bir çoğu öz sermaye ile ilerledi. Devletten, TÜBİTAK'tan Ar-Ge geliştirmeleri için iki projede desteklendik ancak bundan sonra fabrikalaşmak ve seri üretime geçmek lazım. Devletimiz, 'AirCar gibi uçan arabalar Türkiye'de üretilsin' gibi karar alırsa bizde Türkiye'de bunun fabrikasını kurmak, senede en azından 500-1000 adet üretebilecek tesisi yapmak istiyoruz. Bunun planlamasını yaptık" diye konuştu.

30 SAATLİK EĞİTİMİ TAMAMLAYAN BİRİSİ AİRCAR'I UÇURABİLECEK

Aracın üretimine kadar tüm detaylarını ekibiyle birlikte geliştirdiğine değinen Altunbozar, "Motorları, koltukları, yazılımı, kullandığımız komponent, kablolama, bataryaların entegrasyonu gibi tüm detayların hepsini biz geliştirdik. Tüm sisteme hakimiz. Bizde gayet gelişmiş bir model yaptık. Araç 2 kişilik ve yaklaşık 300 kilogram. 2 kişiyi taşıyabiliyor, yaklaşık 200-250 kilogram yük taşıyabiliyor. Otonom özelliği var ama şu anki regülasyon bize mutlaka pilotun ve joystickin olmasını zorunlu koşuyor. Oto pilot olabilir ama mutlaka pilotta içinde olmalı. Bu pilotun 30 saatlik eğitim alması gerekiyor. 30 saatlik eğitimi tamamlayan birisi AirCar'ı uçurabilecek. 2 kişiyle yaklaşık 45 dakika uçabileceğiz. Bu da İstanbul'un bir ucundan bir ucuna uçmaya yeterli. Elektrikli, 15 dakika içinde piller şarj olabiliyor. Saatte 90 kilometrelik hızla seyredebiliyor."

Test sürüşlerinin başarılı geçtiğini belirten Altunbozar, "Artık dünya bu yöne evrildi. Devletimizin de desteğiyle, Türkiye'nin uçan otomobil konusunda başta gelen ülkeler arasında olacağına inancım tam" dedi.

 

 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Teknoloji


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading