Yandex Metrica

Görev tamam: Türk astronot Atasever'in içinde bulunduğu uzay aracı Dünya'ya iniş yaptı

Görev tamam: Türk astronot Atasever'in içinde bulunduğu uzay aracı Dünya'ya iniş yaptı

Türk astronot Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu VSS Unity isimli araç, Türkiye saati ile 18.40'ta Dünya'ya iniş yaptı.

Dünya

09.06.2024, 12:14

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde olduğu VSS Unity yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40’ta (TSİ 18.40) iniş yaptı.

ABD yerel saatiyle 08.30'da (TSİ 17.30) New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalanan VSS Unity yörünge altı aracının yolculuğu 1 saat 10 dakika sürdü. Taşıyıcı uçak vasıtasıyla havalanan araç, 45 bin fitlik yüksekliğe erişmesinin ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı. Görevini tamamlayan araç, ABD yerel saatiyle 09.40'ta, Türkiye saati ile ise saat 18.40'ta Dünya'ya iniş yaptı. 

Darbe girişiminde bulunan Bolivyalı general Juan Jose Zuniga kimdir? Neden darbe girişiminde bulundu Darbe girişiminde bulunan Bolivyalı general Juan Jose Zuniga kimdir? Neden... Haberi Görüntüle

6 KİŞİLİK EKİP KATILDI

Araç, 4 astronot ve 2 pilotla ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisine süzülerek iniş yaptı. Görev, Türk astronot Tuva Cihangir Atasever'le beraber ABD'den iki ve İtalya'dan da bir astronot tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye'den Kırgızistan'a başsağlığı mesajı: 'Her türlü yardımı sağlamaya hazırız' Türkiye'den Kırgızistan'a başsağlığı mesajı: 'Her türlü yardımı sağlamaya hazırız' Haberi Görüntüle

"TARİF EDİLMEZ BİR DENEYİM"

Görev sonrası açıklamalarda bulunan Tuva Cihangir Atasever, "İlk şok, ayrılmaydı. Sadece kısa saniyeler için oradaydık ama daha uzun sürdü gibi hissettirdi. Roket motoru çalıştıktan hemen sonra ve o uzay aracındaki güç muhtemelen uçuşun en etkileyici yönüydü. Elbette, mikro yer çekiminde süzülmek de çok eğlenceli ve aynı zamanda çok rahatlatıcı." ifadelerini kullandı. Sıfatlarla tarif edilemeyecek bir deneyim yaşadığını ifade eden Atasever, uçuşun deneysel kısmından da bahsetti. Atasever, "Özel yapım uçuş kıyafetimde taşıdığım üç faydalı yükle ilgili tüm gerekli operasyonları başarıyla gerçekleştirebildim. Görevin bilimsel yönü büyük bir başarıydı ve bu konuda çok heyecanlıyım." dedi.

İngiltere'nin soykırım destekçisi yeni başbakanı Starmer haddini aştı: Ona göre İsrail, elektrik ve suyu kesmekte haklıymış! İngiltere'nin soykırım destekçisi yeni başbakanı Starmer haddini aştı: Ona göre... Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN HEDİYE ETTİĞİ TÜRK BAYRAĞI VE SAAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine hediye ettiği Türk bayrağı ile annesinin memleketi olan Azerbaycan bayrağını da yanında götürdüğüne değinen Atasever, "Onlar şu anda çok acı verici bir durumdaki Filistin halkı için önemli olan kefiye ile yan yana duruyorlardı." dedi. Atasever, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir başka hediyesi saati de yanında götürdüğünü söyledi.

Teröristlere karşı kullanılan tanksavar silahının modeli belli oldu: Onlara daha iyisini gönderin Teröristlere karşı kullanılan tanksavar silahının modeli belli oldu: Onlara daha... Haberi Görüntüle

7 BİLİMSEL DENEY YAPILDI

BEACON Beyin Görüntüleme Deneyi: Atasever, beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamiklerini incelemek üzere tasarlanmış yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını tüm uçuş fazlarında üzerinde taşıyacak.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi Deneyi: Uzaya seyahat edecek kişiler için radyasyon seviyelerinin anlık olarak ölçümünü sağlayacak ve böylelikle gelecekteki uzay yolculukları için kritik veri toplanmasına olanak tanıyacak.

Uzayda İnsülin Kalemi Testi: Türkiye Uzay Ajansı ve Axiom Space ortak çalışması olan bu deney, diyabetli kişilere uzayda nasıl bir tedavi uygulanabileceğinin ilk adımını oluşturuyor. Uzay ortamındaki doz aktarım verimliliği, özel kutuda 2 farklı insülin kalemi ile test edilecek.

Ayrıca, Vezikül Analizi ile Atasever'den alınan biyolojik örneklerde yer alan hücre dışı veziküller özel bir mikro akışkan çip aracılığıyla izole edilecek ve gelecekteki astronotlar için uyumlandırma terapileri geliştirilmesine dair çalışmalara temel oluşturacak. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de Atasever'in görevi sırasında tekrar uygulanacak.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading