Yandex Metrica

11 kişiyi hayattan koparan 'anız ateşi' için uzmanlardan uyarı: Son bulmalı!

11 kişiyi hayattan koparan 'anız ateşi' için uzmanlardan uyarı: Son bulmalı!

Diyarbakır ve Mardin arasındaki arazide önceki gün çıkan anız yangınında  11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yaralandı. Kısa sürede yerleşim yerlerine sıçrayan yangın ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle 4 saatte kontrol altına alındı.Uzmanlar hava sıcaklığının arttığına ve bitkilerin yanma eşiğinin düştüğünün altını çizerek anız yakılmaması uyarısında bulundu.

Gündem

22.06.2024, 10:40

Diyarbakır’da yakılan anız ateşi Mardin’e kadar uzandı, 7 köy kül oldu, alevlerin ortasında kalan 11 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar hava sıcaklığının arttığına ve bitkilerin yanma eşiğinin düştüğüne işaret ederek anız yakılmaması gerektiğini vurguladı. 

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı arasındaki bölgede önceki gece 22.15 sıralarında, yakılan anız ateşi şiddetli rüzgârın etkisiyle her yeri sarmaya başladı. Alevler yerleşim yerlerini sarmaya başladı. İlk olarak Çınar’a bağlı Köksalan Mahallesi’ni saran yangın, yayıldı. Alevler daha sonra Bağacık, Ağaçsever ve Yazçiçeği mahallelerine sıçradı. 

Mekke'de sıcaklar 50 dereceyi geçti! Binden fazla hacı adayı hayatını kaybetti Mekke'de sıcaklar 50 dereceyi geçti! Binden fazla hacı adayı hayatını... Haberi Görüntüle

11 KİŞİ ÖLDÜ, 78 YARALI

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip gönderildi. Yangın yerleşim yerlerine yaklaşınca çevre illerden destek geldi. Yoğun mücadele sonucu alevler dört saat sonra söndürüldü. Ancak Mardin’de 8, Diyarbakır’da 3 kişi hayvanlarını kurtarmak isterken hayatını kaybetti. Yaralanan 78 kişi ise hastaneye kaldırıldı. Durumu ağır olan 4 kişi entübe edildi. 

Erdoğan çiftinden Koruyucu Aile Günü paylaşımı: Destek olmaya devam edeceğiz! Erdoğan çiftinden Koruyucu Aile Günü paylaşımı: Destek olmaya devam edeceğiz! Haberi Görüntüle

556 KÜÇÜKBAŞ TELEF OLDU

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, yangın bölgesinde incelemede bulunarak “Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. İhbarı alır almaz ekiplerimiz sevk edildi. Diyarbakır’da 8 bin 100, Mardin’de ise 7 bin dönüm arazi kül oldu. Tarlada bulunan sulama ekipmanları, boruları ve elektrik altyapıları da hasar gördü. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz zarar tespitine başladı. Yangında 556 küçükbaş hayvan telef oldu. 250 yaralı hayvanımız vatandaşların da rızalarıyla Et ve Balık Kurumuna kesime sevk edildi. 120 hayvanın veteriner hekimlerimizin desteğiyle tedavileri sağlandı” dedi. 

Külliye'de Cumhur zirvesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi Külliye'de Cumhur zirvesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi Haberi Görüntüle

5 MİLYON TL DESTEK

Bakan yardımcısı Karaloğlu, devletin bütün kurum ve kuruluşlarıyla vatandaşın yanında olduğunu ifade ederek “Yaraları saracağız. İlk etapta AFAD Başkanlığı Diyarbakır Valiliğine 3 milyon TL, Mardin Valiliğine de 2 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi. Cumhuriyet savcılığı soruşturma başlattı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor. Sosyal medyadaki söylentilere inanmayın” dedi.

Eylem Tok ve katil oğlunun yargılandığı davada yeni gelişme: 2 milyon dolar teklif ettiler! Eylem Tok ve katil oğlunun yargılandığı davada yeni gelişme: 2... Haberi Görüntüle

YAZIN ANIZ YAKILMAMALI

Uzmanlar hava sıcaklığının arttığına ve bitkilerin yanma eşiğinin düştüğünün altını çizerek ormanda çöp bırakmamaları ve anız yakmamaları uyarısında bulundu.

Meteoroloji Mühendisi Fırat Çukurçayır, “Ormanlar, insanların girişine kapatılmalı çünkü insanların gerek piknik alanlarında gerekse yol kenarlarında bıraktığı şişeler veya cam parçaları gibi çöpler, buraları yangına açık hâle getiriyor” dedi.

DMM'den 'Suriyeliler mesire alanında kavga çıkardı' iddiasına yalanlama DMM'den 'Suriyeliler mesire alanında kavga çıkardı' iddiasına yalanlama Haberi Görüntüle

"BİTKİLERİN YANMA İHTİMALİ DÜŞÜYOR"

Anız yangınlarının iki temel sebebi olduğunu kaydeden Çukurçayır, “Çiftçilerimiz, anızı yakmayı daha kolay bir yöntem olarak görüyor. Tarım alanları ile orman alanları çoğu yerde iç içe olduğu için anız yakmaları kontrolden çıkıyor. Tutuşma başladığı zaman da kürekle söndürme gibi bir şansınız yok. Bu sıcaklıklar, bitkilerin yanma noktasını çok aşağıya çekiyor” diye konuştu.

Çukurçayır, sözlerini “Anız yakmak, artık son bulmalı. İnsanlar, ‘tarla benim, istediğimi yaparım’ anlayışını terk etmeli” diye bitirdi.

CHP'li gazeteci Aysever'den Özgür Özel'e ağır hakaret: Damgalı eşek! CHP'li gazeteci Aysever'den Özgür Özel'e ağır hakaret: Damgalı eşek! Haberi Görüntüle

YAZIN GELMESİYLE ORMAN YANGINLARI ARTTI 

Uşak Ulubey ilçesi Kışla köyü yakınlarındaki ormanlık alanda dün akşam yangın başladı. Köyün girişinde 3 ev zarar gördü. Bölgeye yönlendirilen ekipler, vatandaşları tahliye etti. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Manisa Salihli Yağbasan ve Karasavcı mahalleleri, ormanın yanması sebebiyle boşaltıldı. 430 kişi bölgeden uzaklaştırıldı. Dumandan etkilenen iki kişi hastaneye kaldırıldı. Şu ana kadar 300 hektar alan ile evler zarar gördü. Söndürme çalışmaları devam ediyor.

Adana Ceyhan Sarımazı Mahallesi’ndeki bir tarlada anız yangını olduğunu gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Ekipler, yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Gaziantep Nizip kırsal Belkıs Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgârın etkisiyle Geçici Barınma Merkezi’ne sıçradı. Burada kalan Suriye uyruklu düzensiz göçmenler araçlarla başka yere götürüldü. Alevler 2 saatte söndürüldü.

Çorum Oğuzlar ilçesine bağlı Asarçayır Mahallesi Gömü mevkiinde de orman yandı. İtfaiye ekipleri, bölge halkının da yardımıyla alevleri büyümeden söndürdü. Beş dekar ormanlık alan küle döndü.

Siirt Şirvan ilçesi Demirkapı köyü, Bacavan Yaylası’ndaki meşelik alandan yükselen alevler, kısa sürede yayıldı. Helikopterle yapılan müdahale sonucu yangın kontrol altına alındı.

Bursa Büyükorhan ile Balıkesir’in Dursunbey ilçeleri arasında önceki akşam çıkan orman yangın kontrol altına alınsa da bir süre sonra yeniden büyüdü. Yaklaşık 200 araç ve 1.000 personel gece boyu çalışmalarını sürdürdü ve alevleri söndürdü. Faciada 250 hektarlık orman zarar gördü.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

0

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading