Yandex Metrica

13 yıl sonra bir ilk! Türkiye davet edildi: Hakan Fidan, açılış konuşmasını yapacak!

13 yıl sonra bir ilk! Türkiye davet edildi: Hakan Fidan, açılış konuşmasını yapacak!

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, 13 yıl aradan sonra Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın davet üzerine toplantının açılış oturumunda yapacağı konuşmasında Türkiye-Arap Birliği ilişkilerinin yanı sıra başta Gazze olmak üzere bölgesel meselelere değinerek katılımcılara hitap edecek. 

Gündem

09.09.2024, 17:48

Türkiye, Arap Birliği 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyinin (DBK) yarın Kahire'de yapılacak toplantısına davet edildi. 13 yıl sonra Türkiye'nin davet edilmesini değerlendiren uzmanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve talimatlarıyla Bakan Fidan'ın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı sırasında Körfez ülkeleriyle kapalı kapılar ardında yürüttüğü normalleşme süreçlerinin geldiği bir aşamanın sonucu olarak 2011'den sonra ilk kez toplantıya çağrıldığının önemine dikkat çekti. 

Narin'in akrabasından dikkat çeken çıkış: 'Gidin yalan konuşun' dedi yumruklu saldırıya uğradı Narin'in akrabasından dikkat çeken çıkış: 'Gidin yalan konuşun' dedi yumruklu... Haberi Görüntüle

SON GÜNLERDE ARTAN DAVETLER DİPLOMATİK ADIMLARIN SONUCU 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ağustos ayında yine davet üzerine Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) 5 yıllık aradan sonra katılması, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde küresel ve bölgesel düzeyde oynadığı rolün ve Bakan Fidan'ın diplomatik alanda uzun bir sürece yayılan adımlarının sonucu olarak değerlendiriliyor.

Anayasa'nın 4. maddesi tartışmalarına Beştepe'den açıklama: Değiştirilmezlik ilkesi korunmalı! Anayasa'nın 4. maddesi tartışmalarına Beştepe'den açıklama: Değiştirilmezlik ilkesi korunmalı! Haberi Görüntüle

ERDOĞAN VE HAKAN FİDAN'IN SENELERDİR ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI BİR SÜREÇ 

Dış politikada atılan adımları değerlendiren uzmanlar, Irak'ın, terör örgütü PKK ile ortak mücadele etmeye ikna edilmesinin de Erdoğan liderliğinde Fidan'ın senelerdir üzerinde çalıştığı bir süreç olduğu belirtti. 

Siyonistin markası boykotları aşmaya çalışıyor! Zarar eden Coca-Cola İsmini değiştirdi Siyonistin markası boykotları aşmaya çalışıyor! Zarar eden Coca-Cola İsmini değiştirdi Haberi Görüntüle

ARAP BİRLİĞİ İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ 

Bu süreçlerin sonucunda Türkiye'nin Arap Birliği Zirvesi toplantısına çağrıldığı aktarılırken, Arap Birliğinin Türkiye aleyhinde yürüttüğü "olumsuz çalışmaların" sona erdiği, yakın bir işbirliği dönemi açılmış olduğu belirtiliyor.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) toplantılarında, 2018'den başlayarak Türkiye'nin Arap ülkelerinin içişlerine karıştığı iddiasıyla bazı aleyhte kararların kabul edildiği ancak farklı seviyelerde gerçekleştirilen girişimler ve zaman içinde Mısır başta olmak üzere Arap ülkeleriyle gelişen ilişkiler neticesinde mezkur kararlarda kullanılan dilin giderek yumuşatıldığının görüldüğü de hatırlatıldı.

Teröristlerin inleri yerle bir edildi: 4 bölgede 21 hedef havaya uçuruldu Teröristlerin inleri yerle bir edildi: 4 bölgede 21 hedef havaya... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN KARARLI DIŞ POLİTİKASI 

Diplomatik kaynaklar da Türkiye'nin "güçlü", "etkin" ve "kararlı dış politikasıyla" son yıllarda yakın coğrafyasında ve daha geniş bölgede istikrar, barış ve refahın tesisi çabalarına giderek artan şekilde aktif ve somut katkı sağladığını ifade etti. 

Kaynaklar, Arap Birliğinin gündeminde bulunan Filistin başta olmak üzere birçok başlığın, Türkiye'nin dış politika gündeminde öncelikli konular arasında yer aldığına dikkat çekti. 

Son dakika... Türkiye'den ABD ve GKRY arasındaki anlaşmaya tepki! Son dakika... Türkiye'den ABD ve GKRY arasındaki anlaşmaya tepki! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ ROLÜNE İLGİ ARTTI 

Türkiye'nin Arap ülkeleriyle son yıllarda gelişen ve çeşitlenen ilişkilerinin hem bölgedeki mevcut sorunlara çözüm arayışları hem de karşılıklı yarar temelinde geleceğe yönelik somut işbirlikleri bağlamında yeni fırsatlar sunduğuna dikkati çeken kaynaklar, bu çerçevede, Arap Birliği ile kurumsal ilişkilerin geliştirilmesi ve eş güdümün artırılmasının gündemde olduğuna işaret etti.

Kaynaklar, Bakan Fidan'ın toplantıya davet edilmesinin de üye ülkelerle gelişen ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin bölgedeki rolüne duyulan ilginin yansıması olduğunu aktardı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading