Yandex Metrica

1600 yıllık namazgaha oto lastik dükkanı açtılar: İstanbul'un tarihi yapısına ihanet!

İstanbul'da Sadrazam Mehmet Paşa tarafından 1600’lü yılların başında inşa edilen çeşme ve namazgahın yıllar içindeki görüntüsü şaşkınlık yarattı. Kaderine terk edilen tarihi yapının altında alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı da açıldı. Duruımu fark eden vatandaşların tepkisi üzerine harekete geçen belediye ekipleri, yapıya monte edilmiş reklam panolarını ve eklentilerini tek tek söktü. 

Gündem

27.06.2024, 21:14

Sadrazam Mehmet Paşa tarafından 1600’lü yılların başında inşa edilen çeşme ve namazgah yıllar içinde harebeye döndüğü yetmezmiş gibi bu tarihi yapının altında alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı da açıldı.  Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, tarihi yapının içler acısı haliyle ilgili olarak özel mülk olan yapının kamulaştırılması gerektiğini ifade etti. Yavaşçay, "Özel kişi maddi gelirin kaybolacağından dolayı oraya ya ödenmeyecek bir fiyat biçebiliyor ya da hiç satmayabiliyor. Kültür Bakanlığı satın alıp restore edebilir” dedi. Alüminyum doğrama dükkanının sahibi Enver Duman, "Biz burada tarihi dokuya zarar verecek bir şey yapmadık. Twitter'a düşmüş, belediyeden geldiler. Vergisini verdiğimiz tabelaları geldiler, söktüler. 2018 yılından beri burada hizmet veriyoruz, daha öncesi de vardı" dedi.

Eyüpsultan, Rami Caddesi üzerinde bulunan, Öküzcü Mehmet Paşa çeşmesi ve namazgahın yıllar içinde çürümeye bırakılması vatandaşların tepkisine neden oldu. 1600’lü yılların başında 1’inci Ahmet ve 2’inci Osman döneminde Sadrazamlık yapan Öküzcü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Çeşme ve namazgaha 2010 yılında restorasyon yapılsa da aradan geçen 14 yılın ardından bakımsız bırakılarak kaderine terk edilmesi pes dedirtti. 

Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un ABD sonrası yeni planı deşifre oldu! Küba ve özel okul ayrıntısına dikkat Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un ABD sonrası yeni planı deşifre... Haberi Görüntüle

TARİHİ BİNAYA REKLAM TABELASI ASTILAR 

Tarihi çeşme ve namazgaha bitişik olan ve Karagöz Evi olarak anılan bina ise yıllar önce satışa çıkarıldı ve özel mülk oldu. Günümüzde alüminyum doğrama ve oto lastik dükkanı olarak kullanılan bu yapı, tarihi çeşme ve namazgaha monte edilen reklam tabelaları ve diğer eklentiler sosyal medyada gündem oldu.

Damacanalar zamlandı çeşmelerin önü dolup taştı: Bakteri uyarısını gören bakın ne yaptı Damacanalar zamlandı çeşmelerin önü dolup taştı: Bakteri uyarısını gören bakın... Haberi Görüntüle

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ 

Durumdan rahatsız olan vatandaşların fotoğraflarla yaptığı sosyal medya paylaşımlarının ardından CHP'li Eyüpsultan Belediyesi harekete geçmek zorunda kaldı.  Özel mülk statüsünde olduğu için işletmelerin kapatılması yönünde bir işlem yapamayan yetkililer, tarihi yapıya ait olmayan, sonradan eklenen reklam tabelaları ve diğer eklentileri sökerek işletme sahiplerine uyarıda bulundu.

Tarihi yapıda alüminyum doğrama dükkanı bulunan Enver Duman, yapıya herhangi bir zarar vermediklerini iddia etsede arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay ise İstanbul’da çok sayıda bulunan ve özel mülk statüsünde olan bu tarihi yapıların devlet kurumları tarafından satın alınarak koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. 

Bakanlık harekete geçti: Kurbanlıklarını satamayanlar üzülmesin! Bakanlık harekete geçti: Kurbanlıklarını satamayanlar üzülmesin! Haberi Görüntüle

ESERİ YAPTIRAN ÖKÜZCÜ MEHMET PAŞA 

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, “Eseri yaptıran kişi Öküzcü Mehmet Paşa'dır. Öküzcü Mehmet Paşa’yı Sokulu Mehmet Paşa'yla karıştırılmaması gerekiyor. Kendisi 1’inci Ahmet ve 2’inci Osman, Genç Osman döneminde ortalama 3 yıl 7 ay gibi bir zamanlık sadrazamlık yapmış. Babası Karagümrük'te öküz nalbantlığı yapıyordu. Oradan dolayı babasından kaynaklı bir öküzcü lakabı almış. En son olarak bu çeşmeyi yaptırmış ama çeşmenin tam ne zaman yapıldığı belli değil. Üç farklı kaynak var. 1615, 1617 bir de 1618 tarihleri. Tabii bu da bizi tarih konusunda netleştirmiyor” açıklamasında bulundu.

Yurttan bayram mazaraları! Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor Yurttan bayram mazaraları! Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor Haberi Görüntüle

"SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERİLMESEYDİ BELEDİYE HAREKETE GEÇMEYEBİLİRDİ"

Eserin 2010 yılında restorasyondan geçtiğini ifade eden Yavaşçay, “Ortalama 400 yıllık bir çeşme. Maalesef çeşme şu an güncel durumu çok kötü bir vaziyetteydi. Yanında bir Karagöz Evi diye bir tarihi yapıdan bahsedilmekte, İBB haritalarında öyle geçiyor. Tabii dediğimiz gibi buranın korunmaya alınması lazım, sosyal medyada bu yüzden önemli. Bir tarihi eser zarar gördüğünde insanlar tepki gösterince yetkililer hemen harekete geçiyor. Belki Sosyal medyada tepki gösterilmeseydi bu kadar hızlı hareket edilmezdi. Tepki gösterildiğinden dolayı hemen Eyüpsultan Belediyesi harekete geçmiş ve oradaki tabelaları, çirkin görüntüye kaldırmış” dedi.

Milyonlar bu haberi bekliyordu: TOKİ konut kura sonuçları açıklandı mı? Milyonlar bu haberi bekliyordu: TOKİ konut kura sonuçları açıklandı mı? Haberi Görüntüle

"ÇEŞME KAMUYA AİT BİR ALAN"

Çeşmenin yanında bulunan özel mülk olan tarihi yapının  ne zaman satıldığının bilinmediğini ifade eden Yavaşçay, “Karagöz evi dediğimiz yer şuan da özel mülk ama çeşmeyle ilgili bir sıkıntı yok, çeşme kamuya ait bir alan. Özel mülklerde bu sıkıntı çok var. Kişiye ait olduğu için kişi ya satmak istemiyor ya da belediyeye parayı çok söylüyor. Özel kişi maddi gelirin kaybolacağından dolayı oraya ya ödenmeyecek bir fiyat biçebiliyor ya da hiç satmayabiliyor. Ayrıca Çeşme yolun altında kalmış, çeşmenin yol seviyesini yükseltilmesi lazım. Ve yüzeyinin temizlenmesi lazım, lüle kısmı kopmuş. Ayrıca üzerine yazılar yazılmış onların da temizlenmesi lazım” ifadelerini kullandı.

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading