Sitede Ara

700 yıllık gizem! Tarihi surların arasında keşfedildi: Orta Çağ'a ışık tutacak

700 yıllık gizem! Tarihi surların arasında keşfedildi: Orta Çağ'a ışık tutacak

Mersin'de bulunan Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak adlandırılan Korikos'ta gizemli dolu bir keşfe imza atıdı. Yapılan bir önceki çalışmalarda mescit ve kilise bulunan alanda bu kez 700 yıllık daha farklı bir yapı bulundu. 

Gündem

28.10.2024, 13:58

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye, arkeolojinin kalbi olmaya devam ediyor. Son olarak Mersin’in Erdemli​ ilçesinde Kızkalesi Mahallesi sınırlarında dikkat çeken bir keşfe imza atıldı.

Kızkalesi'nin hemen arkışısında bulunan ve geçmişi 2 bin 200 yıl öncesine dayanan Korikos antik kentinde yer alan ve bin yıl önce ilk kısmı yapıldığı bilinen dış kalede bu yıl devam eden kazı çalışmalarında yaşam alanları ortaya çıkarılıyor.

Söz konusu alandaki önceki çalışmalarda mescit ve kilise ortaya çıkarılmıştı. Bu sene birçok yaşam alanı ve ilginç olarak kabul edilen surlarda 700 yıl öncesine ait bir tuvalet bulundu.

X'e (Twitter) erişim engeli mi geldi? Twitter çöktü mü kapandı mı? X'e (Twitter) erişim engeli mi geldi? Twitter çöktü mü kapandı... Haberi Görüntüle

ORTA ÇAĞ'A AİT TUVALET BULUNDU

Keşfe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Şener Yıldırım, geçtiğimiz yıllarda bir mescit ile kilise kazısı tamamladıklarını dile getirerek, "2 yıldır kaledeki konut, yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için çalışıyoruz." dedi.

Sözlerine devam eden Yıldırım, "Bununla birlikte burada nasıl bir yaşam vardı, bunun izlerini takip ediyoruz. Devam eden çalışmalarda konut sayısının çoğalmasıyla beraber gelecek yıllarda veriler kesinleşecek, tahmini bir konutla birlikte bir nüfus tahmini yapacağız" ifadelerini kullandı.

Yaşam birimlerinin dışında surlarla ilgili çalışmalarımız da var diyen Yıldırım, "Bu yıl sur dibinde bir mekan açığa çıkardık ve ilginç bir şekilde de tuvalet olduğunu gördük. Surun hemen üzerine inşa edilmiş bir Orta Çağ tuvaleti" dedi.

Sözlerine devam eden Kazı Başkanı Doç. Dr. Şener Yıldırım, bakanlığın uyguladığı 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında daha iyi ödeneklere sahip olduklarını ve bu yıl 15 işçi ile çalışmaları yürüttüklerini belirterek, etap etap gitmek kaydıyla 4-5 yıl içerisinde iç kaledeki çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Narin Güran cinayetinde kör düğüm çözülüyor! Katilleri köşeye sıkıştıracak yeni gelişme! Narin Güran cinayetinde kör düğüm çözülüyor! Katilleri köşeye sıkıştıracak yeni... Haberi Görüntüle

2 BİN 200 YIL ÖNCESİNE AİT

Yıldırım Korikos antik kentinin Helenistik dönemden itibaren varlığını bildiklerinin altını çirerek, "Sonrasında Roma ve Bizans döneminde varlığını sürdürmüş. 7. yüzyılda Arap istilalarının başlamasıyla beraber bir savunma yapısı yoğunluğu görülür Anadolu'da. 8. yüzyıl içerisinde de buraya bir kale inşa söz konusu olduğunu antik dönem kaynakları bize aktarıyor." dedi.

Devam eden süreçte kale biraz harap olmuş diyen Yıldırım, "Çünkü 12. yüzyılın hemen başında imparatorun verdiği bir emir ile Korikos'taki kalenin onarılması emrediliyor. Buradaki ilk sur duvarlarının sağlam evresini biz 12. yüzyılın başına tarihlendiriyoruz" diye konuştu.

Açıklamalarına devam eden Yıldırım, Kızkalesi denilince akla ilk adadaki kalenin geldiğine değinerek, "Biz buradaki kale için Korikos kalesi ismini kullanıyoruz. Bu adadaki kalenin karadaki karşılığı. Birbiriyle bağlantılı ve aynı dönemde inşa edilmiş zaten. Kentin kuruluşu ise yaklaşık 2 bin 200 yıllık bir geçmişe sahip ama kalenin bugünkü durumu 700, ilk yapım evresi bin yıllık" diyerek sözlerini tamamladı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading