Yandex Metrica

Alarm zilleri çalmalı! Bilim insanları Çin'i işaret etti: Çok sayıda virüs keşfedildi

Alarm zilleri çalmalı! Bilim insanları Çin'i işaret etti: Çok sayıda virüs keşfedildi

Çin merkezli koronavirüs dünya genelinde 7 milyondan fazla can almış ve dünya küresel bir krizin içine girmişti. Kovid-19 pandemisinin üzerinden daha bir kaç yıl geçmesine rağmen dünya yeni bir krizin eşiğinde olabilir. Bilim insanları yine Çin'i işaret etti ve 'yeni virüs çeşitleri var' dedi.

Gündem

22.09.2024, 16:14

Korona salgını, özellikle 2019 ve 2020'de birçok insanın hayatını alt üst etti. Çin kökenli virüsün büyük bir istisna olarak kalması bekleniyor. Araştırmacılar artık Çin'deki bir kürk fabrikası nedeniyle de alarm veriyor.

Emlakta yeni dönem başlıyor! Bu kurala uymayanlara 158 bin lira ceza kesilecek Emlakta yeni dönem başlıyor! Bu kurala uymayanlara 158 bin lira... Haberi Görüntüle

KÜRK ÇİFTLİKLERİNDE YENİ VİRÜS

Araştırmacılar, kürk çiftliklerinin genel olarak virüs türlerinin ortaya çıkması açısından büyük bir potansiyel sunduğunu açıkladı. Orada ortaya çıkan patojenlerin çoğu, mağaradaki bir yarasa tarafından geliştirildiği anlaşılan koronavirüste de görüldüğü gibi insanlara da bulaşabiliyor. Nature dergisinde yapılan bir araştırmada Çin'deki kürk çiftliklerinde 125 tür virüs keşfedildi.

Bulunan virüsler kesinlikle önceden bilinen örnekler değildi. Çalışmanın belirttiği gibi, diğer türlere bulaşma riski "yüksek" olan 36 yeni virüs türü ve 39 virüs suşu keşfedildi. Aralarında vizon, tavşan, tilki ve rakun köpeklerinin de bulunduğu 461 hayvandan alınan genetik materyal değerlendirildi. Çinli ekibe göre bu hayvanların tümü 2021 ile 2024 yılları arasında Çin'deki hastalıklardan öldü. Dünya Sağlık Örgütü dünyanın en riskli patojenlerinin bir listesini bile oluşturdu.

Hediye Güran kimdir? Narin'in katledilmesinde yeni gelişme! Hediye Güran kimdir? Narin'in katledilmesinde yeni gelişme! Haberi Görüntüle

7 VİRÜS ÇEŞİDİ

İncelenen hayvanların çoğunluğu kürk çiftliklerinden geliyordu ancak hayvanların bir kısmı et için de besleniyordu. Hepatit E ve Japon ensefaliti de dahil olmak üzere bulunan virüslerden bazılarının insanlara bulaşıcı olduğu zaten biliniyor. Araştırmada, türler arası bulaşma riski yüksek olan yeni keşfedilen virüs türlerinden 13'ünün yeni olduğu belirtildi. İncelenen hayvanlarda yediye kadar koronavirüs türü bulundu.

Ancak bulunan koronavirüslerden hiçbirinin, korona pandemisini tetikleyen SARS-CoV-2 ile ilişkili olduğu söylenmiyor. Ancak virolog Edward Holmes araştırmaya endişeyle bakıyor. Buna göre kürk endüstrisi "yeni bir salgının çıkması için en olası olasılıklardan biri."

Holmes, Ortadoğu Solunum Sendromu (Mers) koronavirüsü ile ilişkili olan ve insanlar için ölümcül olabilen pipestrelle yarasa koronavirüsü HKU5'i en tehlikelisi olarak görüyor. Holmes, "Yarasalardan çiftlik vizonlarına sıçradığını artık görüyor olmamız, alarm zillerini çaldırmalı" dedi. Onun için virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için yakından izlenmesi gerekiyor. 2023 gibi erken bir tarihte, Wuhan'dan bir virolog yeni koronavirüsler konusunda uyarıda bulunmuştu.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading