Yandex Metrica

Sitede Ara

Alfabe değişecek mi? Türkiye'deki alfabeye X, Q eklenecek mi?

Alfabe değişecek mi? Türkiye'deki alfabeye X, Q eklenecek mi?

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu ortak Türk alfabesi konusunda yaptığı çalışmaları tamamladı. Türkiye'nin de içinde bulunduğu komisyon 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisini kabul etti. Yaşanan gelişmelerin ardından Alfabe değişecek mi? Türkiye'deki alfabeye X, Q eklenecek mi? soruları gündeme gelmeye başladı.

Gündem

19.09.2024, 10:18

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısı yapıldı. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından kurulan komisyon 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisinde uzlaştı. Türkiye'nin de olduğu komisyonda alınan karar sonrası Alfabe değişecek mi? Türkiye'deki alfabeye X, Q eklenecek mi? sorularına Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert yanıt verdi. 

AK Partili Okul'dan İmamoğlu'na Vaniköy'deki kaçak yapı uyarısı: 'Neresinden bakarsanız bakın pislik kokuyor' AK Partili Okul'dan İmamoğlu'na Vaniköy'deki kaçak yapı uyarısı: 'Neresinden bakarsanız... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE ALFABE DEĞİŞECEK Mİ?

34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde anlaşma sağlandı. Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) bünyesinde kurulan komisyonun aldığı karar sonrası Türkiye'deki alfabenin değişip değişmeyeceği merak konusu oldu. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert konuya dair TRT Haber'e yaptığı açıklamada "Türkiye ve Azerbaycan’da mevcut alfabede bir değişiklik olmayacak. Diğer lehçelerle ortak olan 29 harfi kullanmaya devam edeceğiz. Bu konuda bazı spekülasyonlar oldu. 34 harfli liste, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın alfabelerinde var olan harflerin toplamı, ancak bu bir alfabe değil, liste. Her lehçe sadece ihtiyacı olan harfleri kullanacak, ortak olan 29 harf aynı kalacak." dedi. 

Narin cinayetinde aileye neden başsağlığı dilemedi? Bakan Yerlikaya'dan açıklama! Narin cinayetinde aileye neden başsağlığı dilemedi? Bakan Yerlikaya'dan açıklama! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE ALFABEYE X, Q EKLENECEK Mİ?

TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert Türkiye'de alfabede bir değişiklik olmayacağını açıkladı. Mert açıklamasında "Türk dünyasında alfabe birliği konusu yeni bir konu değil. Ortak Türk Alfabesi, 1926’dan beri hafızalarda olan, uygun zemin ve zamanı bekleyen bir projeydi." dedi.

alfabe.jpg

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading