Yandex Metrica

Ankara-Washington hattında pazarlık: Fetullah Gülen'i ver, papaz Brunson'ı al!

Ankara-Washington hattında pazarlık: Fetullah Gülen'i ver, papaz Brunson'ı al!

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine karşılık istihbaratçı papaz Andrew Brunson'ın gönderilmesi teklifi, Donald Trump döneminin iki önemli isminin itiraflarıyla kesinleşti. Yazdığı kitapta Trump'ın danışmanı Raymond McMaster, geçtiğimiz yıl Mike Pompeo'nun üstü kapalı ifşaatını doğruladı. 

Gündem

02.09.2024, 00:25

Donald Trump'ın iktidarı döneminde Amerikan Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Mike Pompeo'nun FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ilişkin iddiası Beyaz Saray'da dönemin etkili ismi tarafından doğrulandı. 

2017-2018 yıllarında Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Danışmanı sıfatıyla çalışan emekli general Herbert Raymond McMaster, yeni yayınladığı kitabında Türkiye'nin casus papaz Andrew Brunson'a karşılık Washington'dan Fetullah Gülen'i istediğini yazdı. 

"Kendimizle Savaş: Trump Beyaz Saray'ında Görev Turum" adını taşıyan kitabında önemli ifşaatlara yer veren McMaster, Ankara'ya yaptıkları ziyaretlerde hem dönemin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la hem de MİT Başkanı Hakan Fidan'la görüştüğünü kaydetti. 

Herbert Raymond McMaster ve Donald Trump

Türkiye'nin üzerinde durduğu temel iki meselenin ABD'nin PKK/YPG/SDG'ye verdiği desteği sonlandırması ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi olduğunu kaydeden McMaster, "Erdoğan bir telefon görüşmesinde Rahip (Andrew) Brunson’a karşı Fethullah Gülen’i istedi ve benim Trump’la telefon görüşmelerini ertelediğimi öne sürdü. Trump masanın arkasından beni azarladı" ifadelerini kullandı. 

Okullar açıldı trafik çilesi geri döndü! Trafik yoğunluğu yüzde 67'ye yükseldi Okullar açıldı trafik çilesi geri döndü! Trafik yoğunluğu yüzde 67'ye... Haberi Görüntüle

MCMASTER: ERDOĞAN'A MALİYET YARATALIM

Evangelist tarikatına mensup istihbaratçı bir papaz olarak İzmir Diriliş Kilisesi'nde bulunurken PKK ve FETÖ ile yoğun ilişkileri tespit edilen Andrew Brunson, Amerikan destekli 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 7 Ekim 2016'da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

Ankara ile Washington arasında büyük kriz yaratan bu operasyonun ardından Türkiye, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in takasını istedi.

Papaz Andrew Brunson duruşmaya götürülürken (ortada)

Ortaya çıkan bilgilere göre Trump bu fikre sıcak bakıyordu ancak Trump'ın akıl hocalarından emekli general McMaster, Türkiye'nin bu talebinin kabul edilmemesi istedi. 

Yazdığı kitapta, "Trump’la yaptığım pek çok görüşmede Erdoğan’dan bir şey isteyerek alınamayacağını söyledim. Ona maliyet yaratmamız gerektiğini aktardım. Trump ise bana 'sen hatalısın' diyordu" ifadelerini kullanan McMaster, FETÖ elebaşının iade edilmemesi yönündeki çabalarında başarılı oldu. 

Sapphire AVM kapanıyor mu, neden kapanıyor? Sapphire AVM yerine ne yapılacak? Sapphire AVM kapanıyor mu, neden kapanıyor? Sapphire AVM yerine ne... Haberi Görüntüle

FETÖ'YÜ KORUDUKLARINI POMPEO DA İTİRAF ETMİŞTİ

2018-2021 yılları arası ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan eski CIA Direktörü Mike Pompeo da geçtiğimiz yıl yayınladığı "Bir Karışından Bile Asla Vazgeçme: Sevdiğim Amerika İçin Savaşmak" adlı kitabında bu pazarlıktan bahsetmişti. 

ABD eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ankara'da kabul edildiğinde ve İbrahim Kalın ile Hakan Fidan'la görüşmelerinde Türkiye'nin PKK ve FETÖ ile ilgili konularda taleplerde bulunduğunu ifade eden Pompeo, şunları yazmıştı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rahibi serbest bırakmasını birçok kez söyledik ve başardığımızı sandık, ancak Erdoğan rahip karşılığında Amerika'da yasal şekilde yaşayan bir Türk'ü (Fetullah Gülen) vermemizi istedi ama buna boyun eğmedik."

Yunan turist İstanbul'da kayboldu: 8 gün sonra bakın nerede ortaya çıktı Yunan turist İstanbul'da kayboldu: 8 gün sonra bakın nerede ortaya... Haberi Görüntüle

TÜRK EKONOMİSİNE SALDIRI BÖYLE BAŞLADI

İstihbaratçı papaz Brunson'ın Gülen'le takas edilme teklifini kabul etmeyen Donald Trump yönetimi 2018 yılı yaz aylarında Türk ekonomisine karşı küresel ölçekli bir saldırı başlattı. Haziran 2018'de 4,5 TL seviyesinde olan dolar kuru, 14 Ağustos'a gelindiğinde 7 liraya dayanmıştı. 

ABD Başkanı Trump, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye kuzeyinde PKK/YPG'ye karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sırasındaki açıklamasında, Türkiye'ye yönelik finansal saldırıyı itiraf etti. 

Operasyonun amacından sapması halinde 'Türk ekonomisini mahvedeceği' tehdidi savuran Trump, "Bunu daha önce bir kez Rahip Brunson olayında yaptım. Umarım rasyonel hareket eder" açıklaması yaptı.

Trump'ın iki kurmayının o günlere ilişkin anlattıkları, Washington'un FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i iade etmek yerine Türkiye'ye ekonomik saldırı başlatmayı seçtiğini net biçimde gözler önüne serdi. 

Papaz Andrew Brunson, Ekim 2018'de cezaevinden salıverildi ve birkaç gün sonra Donald Trump onun şerefine Beyaz Saray'da özel bir ayin düzenledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

2

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading