Antik kentte heyecan veren keşif! İşte 2 bin yıllık o yazıt...

Antik kentte heyecan veren keşif! İşte 2 bin yıllık o yazıt...

Mersin'de bir yıldır aralıksız şekilde devam eden Anemurium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında herkesi şaşkına çevirecek bulgular elde edildi. Heyecan veren bir eserin toprak altından çıkarılışına tanıklık edildiklerini vurgulayan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "bir yazıt keşfedildi" dedi. Öte yandan Kazı Başkanı Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak tarihe keşife ilişkin merak uyandıracak bilgilendirme yaptı.

Gündem

17.10.2024, 12:07

Ülkemizin her noktasında yapaılan arkeolojik kazı çalışmalarıyla beraber yeni keşifler ortaya çıkmaya devam ediyor. Anamur ilçesinde bulunan Akdeniz kenarında yaklaşık 600 dönümlük bir arazi içinde konumlanmış Anemurium Antik Kenti'nde yapılan yeni keşifler heyecan verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Selçuk Üniversitesi adına Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak önderliğinde devam eden kazı çalışmalarında geçtimiz yıl Roma Dönemi'ne ait giyimli bir kadın heykeli keşfedilmişti.

Hamza Dağ'dan AK Partili Belediye Meclis Üyesi'ne tepki: Kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi Hamza Dağ'dan AK Partili Belediye Meclis Üyesi'ne tepki: Kesin ihraç... Haberi Görüntüle

HEYECAN UYANDIRAN KEŞİF

Uzun süredir süregelen Antik kentin Liman Hamamı'nda heyacan uyandıracak bulgulara ulaşıldı. Kazı ekibi, bir sporcu onulandırma yazıtına ulaştı. Kazı ekinin ulaştığı yazıt, 120 santim yüksekliğinde 50 santim genişliğinde 13 satırdan oluşuyor. Bir aydır yapılan çalışma dahilinde çevresi tamamen temizlenen yazıtın üzerinde o döneme ait enteresan bilgiler yer aldı. Yazıtın üzerinde o dönemde yaşamış  bir kişinin kendi adına 5 yılda bir tertip ettiği ve 2'ncisini gerçekleştirdiği güreş müsabakasında birinci olan 'Kaikilianos' adında bir sporcunun isminin yazdığı gözlemlendi.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Ali Hamza Pehlivan, "Burası sadece Mersin​ için değil bütün ülkemiz için ziyadesiyle önemli. İlgi çeken, insanlık tarihine ışık tutan antik kentlerimizden birisi. Burada belirli bir süreden beri arkeolojik kazılar devam ediyor. Öncelikle antik kentin ortaya çıkarılması için çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalarda antik kentin M.Ö. 1. yüzyıla kadar geçmişe gittiği ve M.S. 7. yüzyıla kadar kesintisiz bir yaşamın olduğu ortaya çıkarılmış durumda. Ve her geçen gün yeni bir şeyler keşfediliyor. Bu da hepimizi sevindiriyor'' dedi.

Öğretmene dokunan tehdit eden yandı: Suç işleyene ağır ceza geliyor Öğretmene dokunan tehdit eden yandı: Suç işleyene ağır ceza geliyor Haberi Görüntüle

"SPORA VERİLEN ÖNEMİ ORTAYA KOYUYOR"

Yazıtın üzerinde ilginç ifadelerin yer aldığını belirten Pehlivan, ''Bu yazıttan anlıyoruz ki o dönem M.S. 2. yüzyılda düzenlenen bir müsabaka var. Bu güreş alanında yapılan bir müsabaka. Bu müsabakada 'Kaikilianos' isminde bir sporcu başarı elde ediyor, onu onurlandırmak adına yazıt yapılıyor. Bundan anlıyoruz ki o dönemde burada kurulan şehir hareketli bir şehir. Sporda, güreş branşında böyle bir organizasyonun yapılması o dönemlerde spora verilen önemi ortaya koyuyor. O dönemler de yerel ve olimpiyatlar niteliğinde yarışmaların yapıldığı kayıtlardan ve arkeolojik çalışmalardan öğreniyoruz. Yarışlardan derece alanların ödüllendirilmesi de spora verilen değerin önemini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Diyanet'i binlerce kişi aradı! ALO Fetva kitlendi: Bilmeden 'domuz eti yediysek' günah mı? Diyanet'i binlerce kişi aradı! ALO Fetva kitlendi: Bilmeden 'domuz eti... Haberi Görüntüle

ŞEHRE DEĞER KATIYOR

Bu eserlerin çıkmasıyla beraber şehre olan ilginin artacağını ifade eden Vali Pehlivan, "İlimiz de sayısız eserimiz var. Bunların 4'ü UNESCO listesinde. Biz ilave 3 mirasımızı daha UNESCO'ya teklif etmek üzere bilimsel çalışmalarını başlatmış durumdayız. Onlardan birisi de Anemurium Antik Kenti. Şu anda dosyası hazırlanıyor. Bu hazırlıklar yapılırken bunun gibi ortaya çıkartılan yazıtlar ve eserler de buranın öncelik konusuna büyük katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

Son dakika: Teröre geçit yok! DEAŞ'ın bomba imalatçısı İstanbul'da yakalandı! Son dakika: Teröre geçit yok! DEAŞ'ın bomba imalatçısı İstanbul'da yakalandı! Haberi Görüntüle

DEV YAZIT!

Çalışmaların 2018 yılından beri yürütüldüğünü aktaran Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "2024 yılında 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında Anemurium Antik Kenti'nde Merkez A Yapısı, Liman Hamamı ve kentin farklı alanlarında kazılar yürüttük. Liman Hamamı geçen yılda olduğu gibi bu sene de bize çok önemli buluntular verdi, bilgiler sundu. Geçen yıl buradan bir sağlık tanrıçası heykeli bulmuştuk, bu sene de sporcuya ait bir yazıt bulduk. Yaklaşık 120 santim yüksekliğinde 50 santim genişliğindeki bir altar, sunak yada heykel kaidesi diyebileceğimiz bir arkeolojik materyalin üzerinde 13 satırdan oluşan sağlam bir yazıtı ilk defa buluyoruz. 

Yazıtın içeriğinden bahseden Mehmet Tekocak, "Önemli olan da bu yazıtın üzerinde yarışmayı düzenleyen kişi, ödül alan kişi ve yarışmanın hangi kategoride olduğunu biliyoruz. Burada Milattan Sonra 2. yüzyılda yaşamış 'Flavianus' adında biri kendi adına her 5 yılda bir yarışma düzenliyor. Ve ikinci defa düzenlenen bu yarışmada güreş müsabakasında 'Kaikilianos' adlı bir sporcunun yetişkin kategorisinde şampiyon olduğunu öğreniyoruz. Bu sporcu sadece ödül almakla kalmamış. Bu sporcu o kadar önemli ki onun adına bir onurlandırma yazıtı hazırlanmış. Bu yazıtın üzerinde muhtemel sporcunun heykeli bulunmaktaydı. Belki de bu kişi başka yerlere de gidip müsabakalara katılmış ve yarışmalar kazanıp ödül almış olmalı" ifadelerini kullandı.

Mehmet Pişkin nasıl öldü? Mehmet Pişkin'in bedenine ne oldu, gömüldü mü? Mehmet Pişkin nasıl öldü? Mehmet Pişkin'in bedenine ne oldu, gömüldü... Haberi Görüntüle

"ANTİK ÇAĞDA ÖNEMLİ SPORCU YETİŞTİRME MERKEZİ"

Yazıtın bir sporcu yetiştime merkezi olduğunu vurgulayan Mehmet Tekocak, "Hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki yarışmalara bu sporcuların gittiğini ve oralarda ödül aldıklarını biliyoruz. Dolayısıyla Anemurium Antik Kenti Doğu Akdeniz deniz ticareti güzergahında yer alan bir liman şehir olmasının yanı sıra aynı zamanda antik çağda önemli sporcu yetiştirme merkezlerinden biri olmalıydı" 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading