Asya'da savaş sesleri! Kim'in Rusya adımı Güney'i tedirgin etti: Önlem alacağız

Asya'da savaş sesleri! Kim'in Rusya adımı Güney'i tedirgin etti: Önlem alacağız

Güney Kore, Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı önlem alacağını açıkladı. Kuzey Kore, derinleşmeye başlayan askeri iş birliğe karşılık "aşamalı önlemler" alacağını belirtti.

Gündem

22.10.2024, 15:40

Yonhap'da yer alan haber kapsamında, Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi, Ulusal İstihbarat Servisi'nin Kuzey Kore'nin Rusya'ya yardım etmek maksadıyla sayısı 12 bine dayanan asker göndermeye karar kıldı. Bununla beraber Rusya'nın Uzak Doğu bölgesinde hazır halde 1500 askerin konumlanmasının aktarılması sonrası durumun ele alınması için bir toplantı tertip edildi.

Uzun süren toplantıda, yaşanan bu olayların gerek Güney Kore gerek ise toplum için önemli tehklile arz ettiği bildirdi. Kuzey Kore ile olan askeri iş biriliği yasaklama kararı alan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının "bariz bir ihlali" olduğu aktarıldı.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Kim Tae-hyo, Kuzey koreye ordunun hızlı bir şekilde çekilmesine yönelik Pyongyang yönetimine çağrı yaptı.

Kim, derinleşen askeri iş birlikleri nedeniyle Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı "aşamalı önlemler" alınacağını belirterek, "Kuzey Kore ve Rusya arasındaki yasa dışı askeri iş birliği devam ederse, (Güney Kore) buna seyirci kalmayacak, uluslararası toplumla iş birliği içinde kararlı bir şekilde karşılık verecek." dedi.

Kim, her geçen gün daha da derinleşen askeri iş birlikleri sebebiyle Kuzey Kore ve Rusya'ya karşı "aşamalı önlemler" alacaklarını açıkladı. Kim, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki yasa dışı askeri iş birliğinin sürmesi halinde, "(Güney Kore) buna seyirci kalmayacak, uluslararası toplumla iş birliği içinde kararlı bir şekilde karşılık verecek" dedi.

İsmi belitilmeyen üst düzey bir yetkili de meydana gelmesi beklene senaryolar içinde Ukrayna'ya savunma ve saldırı için silah göndermenin de bulunduğunu aktarıldı.

Haziran ayı içerisinde Güney Kore, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karşılıklı savunma taahhüdünü kapsayan bir anlaşma imzalamaları sonrası Ukrayna'ya silah tedarik etme ihtimalani değerlendirme yapmıştı.

Rusya'nın Seul Büyükelçiliği'nin Facebook hesabından yapılan açıklamaya dahilinde, Georgy Zinoviev, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong-kyun'a, Kuzey Kore ile iş birliğinin "Güney Kore'nin güvenlik çıkarlarına yönelik olmadığını" iletti.

Zinoviev, iş birliğinin "uluslararası hukuk çerçevesinde" sürdüğünün altını çizerek, Rusya ile Güney Kore'nin" "Kore Yarımadası'nda artan gerilimin arkasındaki nedenler konusunda karşıt pozisyonlara" sahip olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim, dün Rusya'nın Seul Büyükelçisi Zinoviev'i Bakanlığa davet etmişti.

Meydana gelen görüşmede Kim, Kuzey Kore ile Rusya arasında bir askeri iş birliğinin Güney Kore ve uluslararası toplum için "ciddi tehdit" arz ettiğini ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmadığı aktarıldı.

Güney Kore ve İngiltere, "Kuzey Kore'nin Rusya-Ukrayna savaşında Moskova safında savaşması için asker göndermesini" bu sabah yaptıkları açıklamalarla kınama yapmıştı.

Güney Kore, 18 Ekim tarihinde Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek sağlamak amacıyla Ukrayna'ya yaklaşık 10 bin asker göndermeyi planladığını öne sürdü. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bu iddiayı henüz doğrulama imkanlarının bulunmadığını ifade etti.

Ayrıca, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek için Ukrayna'ya asker gönderdiğine dair iddiaları henüz onaylayamadığını ve konuyla ilgili araştırmaların devam ettiğini duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün Kuzey Kore ordusunun Rusya'da olduğu iddiasına dair bilgilerde tutarsızlık olduğunu vurgulayarak, "Çok fazla çelişkili bilgi görüyoruz. Güney Koreliler bir şey söylüyor, ardından Pentagon bu tür açıklamaları teyit etmediklerini açıklıyor. Muhtemelen buna böyle yaklaşmamız gerekiyor" şeklinde konuşmuştu.

Peskov, Kuzey Kore ordusunun Rusya'da olup olmadığı ve Ukrayna'daki "özel askeri operasyona" katılıp katılmadığı yönündeki soruya, "Bu, özel askeri operasyonun yürütülmesiyle ilgili bir soru. Savunma Bakanlığı ile iletişime geçmeniz gerekiyor." yanıtını vermişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading