Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım kimdir?

Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım kimdir?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım'a yazdığı mektuplar ortaya çıktı. Atatürk'ün aynı zamanda süt kardeşine maddi yardımda da bulunduğu öğrenildi. Peki Atatürk'ün süt kardeşi Saime Hanım kimdir?

Gündem

14.08.2024, 11:55

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı üzerine şimdiye kadar oldukça fazla araştırma ve çalışma yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatına dair yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Mustafa Kemal Atatürk hakkında yapılan bu çalışmalar, Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım’ın anlatımları başta olmak üzere onun yakın çevresinde bulunan kişilerin tanıklıkları ve ifadelerine dayanmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süt kardeşi Saime hanımla 1916 yılında birbirlerine gönderdikleri mektuplar yayınlandı.

Ocak'ta İstanbul'a kar yağacak mı? Bu sene İstanbul'a ne zaman kar yağacak? (2025) Ocak'ta İstanbul'a kar yağacak mı? Bu sene İstanbul'a ne zaman... Haberi Görüntüle

ATATÜRK'ÜN SÜT KARDEŞİ SAİME HANIM KİMDİR?

Mustafa Kemal’in doğumu sonrasında Zübeyde Hanım’ın sütünün yetersizliği üzerine, eşi Ali Rıza Bey tarafından Ümmügül isimli bir sütanne bulunduğu bilinmektedir.

Sütannenin varlığından ilk bahseden kişi Şapolyo’dur: “… Atatürk’ün küçüklüğüne ait, Makbule Hanım, annelerinden duyduklarını da şöyle anlattılar: Ağabeyim Mustafa doğduğu zaman, babam Ali Rıza Bey, bir kılıç getirerek kundağının başına koymuş, annemi de tebrik etmiş… Annemin az sütü geldiğinden babam Ümmügül adında bir sütnine tutmuş…”

Atatürk'ün sütannesinin varlığı, süt kardeşinin ortaya çıkması ile netlik kazanmıştır. Ağustos 1915’te XVI. Kolordu Komutanlığına atanan Miralay (Albay) Mustafa Kemal, 11 Mart 1916’da Edirne’den hareket ederek 19 Mart’ta Halep’e gelmiş, ardından 27 Mart’ta Kolordunun toplanacağı Diyarbakır’a ulaşmış ve 16 Nisan’da karargâhını Silvan’da kurmuştur. 1 Nisan 1916’dan itibaren de “Mirliva/Tuğgeneral” rütbesine terfi ettirilmiş olan Mustafa Kemal Paşa, o zamanki adı Meyyâfârikin olan Silvan’da bulunduğu sırada “Muhterem kardeşim” hitabıyla başlayan ve Çengelköy Kuleli’de Setbaşında 12 numaralı hanede Tabip Miralay Osman Bey’in kerimesi ve Tırhalalı Abdullah Bey hafidesi süt hemşireniz Saime imzasını taşıyan 2 Temmuz 1332/15 Temmuz 1916 tarihli iki sayfalık bir mektup almıştır. İçeriğinden anlaşıldığı üzere Saime Hanım’ın mektubu kaleme alış amacı, gönüllü olarak orduya katılan eşinin himaye edilmesi talebini iletmektir. 

AK Parti'de kongre sloganı belli oldu: Umudun, icraatın ve geleceğin adı AK Parti AK Parti'de kongre sloganı belli oldu: Umudun, icraatın ve geleceğin... Haberi Görüntüle

ATATÜRK'TEN SÜT KARDEŞE MEKTUP

Mustafa Kemal Paşa süt kardeşinden gelen mektuba 26 Ekim 1916'da "Hemşirem Hanımefendi" hitabıyla başlayan bir mektupla Silvan'dan 26 Ekim 1916 tarihli mektubuyla cevap verdi.

Mustafa Kemal Paşa'nın mektuptaki ifadesine göre, iki süt kardeş, Selanik'te 13 Ocak-11 Şubat 1899 tarihleri arasında tanıştıkları ve 1916'ya kadar bir daha iletişime geçmedikleri anlaşılıyor.

Saime Hanıma, eşinin memur bulunduğu telgraf müfrezesiyle beraber kendisinin karargahına katıldığını haber veren Mustafa Kema Paşa'nın mektupta bazı ifadelerin üzerini çizdiği de görülüyor.

Saime Hanım'ın Mustafa Kemal Paşa'dan fotoğraf istemesi üzerine mektubunda şu yanıtları veriyor:

"Arzunuz veçhile bir fotoğrafımı takdim etmek benim için bir şeref olacaktı. Fakat yanımda bulunmadığı gibi burada aldırmak da şimdilik mümkün değil. Ancak Beşiktaş'ta Akaretler'de 76 numarada ikamet eden validem ve hemşirem nezdinde bazı fotoğraflarım olduğunu zannederim. Çocuklarınızla beraber gözlerinizden öperim."

Konu hakkında detaylı bilgi için: https://www.belleten.gov.tr/tam-metin/3767/tur 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Mehmet KARAKOCA

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading