Bakan Bayraktar Erzincan'daki maden faciasında son durumu anlattı: 400 bin kamyona ihtiyaç var
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'da yaşanan toprak kaymasına ilişkin konuştu. Bakan Bayraktar, ''Heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi var. Bölgedeki çökme sonrasında bölgedeki toprağın tamamının kaldırılması için en az 400 bin kamyona ihtiyaç var. Bizim özellikle işçi kardeşlerimizin olduğunu tahmiin ettiğimiz yerlerde arama yapıyoruz. Arama kurtarma çalışmalarının işçilerin bulunduğu düşünülen noktalarda devam ediyor. Bölgede heyelan tehlikesi devam ediyor. En kısa sürede işçilerimize ulaşmayı ümit ediyoruz. Elimizdeki tüm teknik imkanları kullanmaya çalışıyoruz.'' dedi.
13 Şubat Salı günü Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında geniş bir bölgede toprak kayması meydana geldi. Milyonlarca metreküp toprak akarken 9 işçi heyelan altında kaldı. Olay yerine giden ekipler arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor ancak henüz olumlu bir gelişme yok.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük faciasının öncesinde 9 işçiden 5’inin bir konteyner içinde, 3’ünün araç içinde, 1’inin ise bir kamyonun içinde olduğunu açıkladı.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında dün 7 şüpheli gözaltına alınmıştı.
İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma devam ederken bu kapsamda, olaya ilişkin 1 şüpheli daha yakalandı.
GÖZALTI SAYISI 8'E YÜKSELDİ
Altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan şüpheli sayısı 8'e yükseldi. Yakalanan şüphelilerden birinin yabancı uyruklu olduğu öğrenildi.
400 BİN KAMYONA İHTİYAÇ VAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'daki maden sahasında yapılan arama çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.
Bayraktar, ''Heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi var. Bölgedeki çökme sonrasında bölgedeki toprağın tamamının kaldırılması için en az 400 bin kamyona ihtiyaç var. Bizim özellikle işçi kardeşlerimizin olduğunu tahmiin ettiğimiz yerlerde arama yapıyoruz. Arama kurtarma çalışmalarının işçilerin bulunduğu düşünülen noktalarda devam ediyor. Bölgede heyelan tehlikesi devam ediyor. En kısa sürede işçilerimize ulaşmayı ümit ediyoruz. Elimizdeki tüm teknik imkanları kullanmaya çalışıyoruz.'' dedi.
İŞİN HUKUKİ BOYUTU
Sürecin hukuki boyuna ilişkin de konuşan Bakan Bayraktar, "İşin hukuki boyutuyla ilgili müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Kimlerin sorumluluğu varsa yargı önüne çıkması için çalışacağız. Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bu tesisin izinleri ile alakalı süreçlerde herhangi bir sıkıntı yok. Ama uygulama noktasında ilgili bakanlıklar soruşturmayı yürütüyor. Hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğini söyleyebiliriz.'' ifadelerini kullandı.
SİYANÜR TEHLİKESİ VAR MI?
Siyanür tehlikesine ilişkin de konuşan Bakan Bayraktar, “Sürekli ölçümler yapılıyor. Şu anda endişe edilecek bir şey yok.” dedi.