Bakan Fidan'dan Batılı ülkelere uyarı: Dengesiz tutumunuzdan memnun değiliz

Bakan Fidan'dan Batılı ülkelere uyarı: Dengesiz tutumunuzdan memnun değiliz

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Batılı ülkelere Ermenistan uyarısı geldi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilere değinen Bakan Fidan, Ermenistan'ı açıkça kayıran Batılı devletlere tepki gösterdi. 

Gündem

06.07.2024, 12:44

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda konuştu.

Bakan Fidan, "Şuşa, Azerbaycan'ın 44 gün süren vatan savaşında kazandığı şanlı zaferin sembolüdür. Bu zafer için canını feda eden aziz şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, muhterem gazilerimize şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Fidan, Türk Dünyası'nın, uluslararası siyasetin ilgi merkezlerinden biri haline geldiğini belirtti. Bakan Fidan, "Küresel güç rekabetinin coğrafyamıza sirayet etmesini önlemek için saflarımızı sıklaştırmalı, imkanlarımızı müşterek refahımız için kullanmalıyız. Bu bilinçle bölgesel sahiplenme ve bölgesel işbirliği, müşterek çalışmalarımızın iki temel ilkesini teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.

Kafası karışık turistler! Camiyi gezen erkek turistler etek giydi! Kafası karışık turistler! Camiyi gezen erkek turistler etek giydi! Haberi Görüntüle

''ALFABE BİRLİĞİMİZİ BİR AN ÖNCE TESİS ETMELİYİZ''

Dengelerini yitiren mevcut dünya düzeninde saygın bir platform olarak yükselen TDT'nin, bağları daha da sağlamlaştırmak için önemli fırsatlar sunduğuna işaret eden Bakan Fidan, "Alfabe birliğimizi bir an önce tesis etmeliyiz. Gündemin temelini oluşturan bağlantısallık, enerji, finans, ticaret, savunma sanayisi ve yeni teknolojiler gibi alanlarda işbirliğini daha ileri taşımak için gerekli ahdi zeminin inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekerek "Bölgemizde ortaya çıkan fırsatları yine bu anlayış çerçevesinde değerlendirmeliyiz." diye konuştu.

Türkiye ile "gönül ve kader birliği yapmaya hazır, geniş medeniyet coğrafyasına dahil ülkelerle" teşkilat bünyesinde kurumsal ilişkiler geliştirmek amacıyla çalışmalar yapılmasında fayda gördüğünü belirten Fidan, şöyle devam etti:

"Teşkilatımızın önemli merkezlerde irtibat ofisleri teşkil etmesi ve temas sefaretleri belirlemesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Sınırlarımızın ötesinde Türk kültürünün ve kimliğinin bayrağını dalgalandıran kardeşlerimizi de teşkilatımızın gündemine almamız gerekiyor. (Özbekistan) Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in fikir babalığını yaptığı ve Bişkek zirvesinde kabul edilmesi planlanan 'Türk Dünyası Şartı' belgesinde, bu hususa atıf yapılmış olmasını son derece kıymetli buluyorum. Balkanlar'da, Doğu Avrupa'da, Orta Doğu'da, Afganistan'da ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan soydaşlarımızın kimliklerini korumalarına yardımcı olmak tarihimize karşı sorumluluğumuzdur."

Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı çalışmıyor mu, bozuldu mu? Eminönü Sirkeci seferleri iptal mi? Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı çalışmıyor mu, bozuldu mu? Eminönü Sirkeci seferleri... Haberi Görüntüle

BATI'YA UYARI: DENGEİZ TUTUMDAN MEMNUN DEĞİLİZ

Kasım 2020'de sona eren 2. Karabağ Savaşı'ndan bu yana Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barışın sağlanması için tarihi bir fırsatla karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Bakan Fidan, şu ifadeleri kullandı;

"Bu fırsat, sadece bölge ülkeleri için değil aynı zamanda şu anda kapalı olan bölgesel ulaşım yollarının nihayet açılacak olması nedeniyle Türk Dünyası da dahil olmak üzere bölgesel ve küresel güvenlik için önemlidir. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki mevcut müzakere sürecinin en kısa zamanda barış anlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanmasını içtenlikle temenni ediyoruz. Bu bağlamda, Azerbaycan'ın anlaşmanın sonuçlandırılmasına yönelik güçlü kararlılığını ve olumlu yaklaşımını özellikle takdir ediyoruz. Bazı Batılı ülkelerin, Ermenistan'ı açıkça kayıran ve Azerbaycan'ın kaygılarını göz ardı eden dengesiz tutumundan memnun değiliz. Türk Dünyası olarak bu sürecin başarıyla tamamlanması için kardeş Azerbaycan'a tam destek vermeye devam etmemiz gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Kadıköy'de facianın eşiğinden dönüldü! Kadıköy'de facianın eşiğinden dönüldü! Haberi Görüntüle

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

3. yılına giren Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Fidan, "Mevcut stratejik manzarada her iki tarafında daha fazla silahlanma, askeri açıdan daha saldırgan tutum izleme dışında bir önceliği bulunmamakta. Türkiye olarak savaşın sonlandırılması için kalıcı barışa dönük çabaların daha geniş bir zemine yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Kutuplaşmanın derinleşmesini önleyecek, katılım ve temsil niteliği yüksek, diplomasiyi önceleyen bir barış platformu tesis edilmesi gerekmekte. Savaşın farklı boyutlarından etkilenen ülkeler olarak tamamlayıcı bir anlayışla hep birlikte bu yönde çalışmalıyız." dedi.

2024 KPSS ortaöğretim sonuçları | 2024 KPSS lise ile atanmak için kaç puan gerekir? 2024 KPSS ortaöğretim sonuçları | 2024 KPSS lise ile atanmak... Haberi Görüntüle

''TÜRK DÜNYASI İNSANLIK DRAMINA SIRTINI DÖNEMEZ''

"Türk Dünyası, Gazze'de yaşanan insanlık dramına sırtını dönemez" diyen Bakan Fidan, "Türk Dünyası, Gazze'de yaşanan insanlık dramına sırtını dönemez. İsrail'in 7 Ekim'den (2023) beri Filistinli kardeşlerimize yönelik saldırıları, uluslararası hukuku her yönüyle ihlal etmektedir. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika-İsrail Soykırım davasında vereceği kararla, İsrail-Filistin sorununun gecikmiş çözümüne hukuki katkı sağlama fırsatına sahiptir. UAD'nin, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemlerle ilgili olarak vereceği danışma görüşü de Filistin meselesine önemli hukuki katkıda bulunacaktır. Türkiye olarak hem yazılı hem sözlü aşamada görüşlerimizi sunarak danışma görüşü sürecine katkıda bulunduk. 1 Mayıs'ta Türkiye'nin, Güney Afrika-İsrail soykırım davasına müdahil olma hakkını kullanmaya karar verdiğini duyurmuştuk. TDT'nin tüm üyelerinin UAD nezdindeki soykırım davasına destek verdiğini görmek isteriz. Filistin meselesine ilişkin, Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yürütülen süreci de yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading